• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #821734  autor: nikoloz
 06 wrz 2015, 19:04
Witam wszystkich.

Jak wygląda sprawa demontażu i złomowania stacji bazowych, które przepracowały określony okres czasu? Czy operator może taką stację bazową przekazać pewnej organizacji pożytku publicznego - chodzi mi tu o pewną organizację skupiającą osoby zainteresowane łącznością radiową.
Czy istnieje możliwość zdobycia takiego sprzętu przez osoby prywatne? Choćby modułów radiowych z takich stacji bazowych?
Proszę o pomoc, już dość długo szukam odpowiedzi w tej kwestii...
 #821789  autor: KR2615
 06 wrz 2015, 21:51
Fajnie to nazwałeś: złomowanie. Jeśli pod pojęciem moduły radiowe rozumiesz też radiolinie (IDU i anteny) to mogę podać kontakty do firm, które za bezcen sprzedają radiolki 100mbps+ z miejsc, w których PLAY podłączył stację światłowodem. Oczywiście żeby czegoś takie używać musisz wykupić pasmo
 #821852  autor: sindikat
 07 wrz 2015, 11:47
Kiedyś byłem świadkiem demontażu masztu Orange. Zatrzymałem auto, podszedłem do ekipy, zapytałem czy mogę odkupić. Usłyszałem: "E, Panie, my tylko demontujemy. Właścicielem jest ktoś zupełnie inny i Mu musimy to zawieźć. Nie da się od nas tego kupić". Nie potrafili mi wskazać z kim mam w tej sprawie się kontaktować, więc odjechałem w siną dal.
 #821934  autor: nikoloz
 07 wrz 2015, 18:30
Interesuje nas komunikacja na falach poczynając od krótkich przez ultrakrótkie aż do mikrofal.
Wielu z nas jest również zapalonymi konstruktorami. Modyfikujemy wiele profesjonalnych, fabrycznych urządzeń radiokomunikacyjnych, a niekiedy budujemy własny sprzęt.
Poszukujemy wielu urządzeń nadawczych z infrastruktury radiowej, na przykład stare nadajniki radiofoniczne, telewizyjne, oraz stacje bazowe telefonii komórkowej na potrzeby przeróbek,
lub w razie problemów - części zamiennych.
 #821949  autor: Yey
 07 wrz 2015, 19:39
Prędzej znajdziecie coś na złomowisku, albo w firmach gdzie utylizowany jest sprzęt.
Jest tego sporo, bo przy przygotowywaniu pasma pod LTE wszyscy wymienili sprzęt na stacjach.
Operatorzy - jak to korporacje - mają działy optymalizacji podatkowej, które boją się darowizn, w obawie się że jakiś urzędnik skarbowy znajdzie w tym jakiś pretekst do naliczenia podatku.
 #821956  autor: sindikat
 07 wrz 2015, 20:18
ganc2 pisze:...po co wam coś takiego?...
Ja akurat jestem operatorem urządzeń radiowych w służbie radiokomunikacyjnej amatorskiej. Maszt wykorzystałbym do zawieszenia swoich anten.
 #825035  autor: makivara
 24 wrz 2015, 16:53
dla Kolegi SO3ALG informacja - nie szukaj wszędzie wszystkiego, nie ma sensu chomikować, to jest biznes tu nikt za darmo niczego nie daje.

Od dłuższego czasu firmy przeprowadzające swap stacji na fiderless czy też po prostu upgradujące istniejące bebechy biorą sprzęt w rozliczeniu.
Co oni dalej z tym robią to już jest zupełnie inna bajka.
Trzeba mieć po prostu dojście do odpowiedniego podwykonawcy.
Ale podwykonawca by np. oszczędzić kasę i czas tnie gumówkami fidery 7/" czy 1 i 1/4" na krótkie odcinki. Nikt się nie bawi w zdejmowanie fiderów. To idzie na mielonkę.
Jak chcesz moduły radiowe z 900 1800 czy 2100 to też musisz zapłacić bo ludzie do których to trafia wkładają sporo wysiłku by to załątwić, odebrać, przewieźć.

Inna sprawa, że kto jak kto ale Ty nie dysponujesz jeszcze wiedzą i sprzętem pomiarowym by bezpiecznie przestrajać urządzenia z częstotliwości powyżej 1GHz do naszych amatorskich zastosowań.
Z jednego tranzystora z końcówek mocy z 900 czy 1800MHz można wycisnąć pod 100W z modułu czasem i 200 czy 400W. Tu już nie ma żartów. Chcesz się zająć tematem UHF+ to najpierw wiedza, laboratorium i praktyka. A najlepiej Politechnika Poznańska.
Poza tym pk-ukf.org.pl mikrofale.net ok2kkw.com

Powodzenia !

http://gsm.poznan.pl
https://imgur.com/a/tskv2RV
 #825037  autor: kozien70
 24 wrz 2015, 17:14
Jak to co dalej robią? Idzie np. do Afryki na modernizację tamtejszych sieci pomarańczowych albo do producenta, który to odnawia i potem sprzedaje jako refurbished na modernizację krajom jeszcze bardziej cofniętym albo jako spare parts. Biznes to biznes, nic się nie marnuje :mrgreen: