pawelec2225 pisze:Jaki program tak ładnie pokazuje zasięg na mapie?
Dane zebrane przez program np. NetMonitor wrzuca do Google Earth i pokazuje taką ładną drogę
Mixiorek pisze:Networks przyjęło inną taktykę budowy LTE niż Play i Plus. Budują solidnie i na wszystkich stacjach w miastach tam gdzie uruchamiają. Natomiast Plus i Play uruchomiają punktowo i co za tym idzie mają więcej miejscowości ale LTE nie jest dostępne na wszystkich stacjach gdzie są nadajniki.
Myślę, że akurat w przypadku Play to zależy od lokalizacji. Jeśli chodzi o duże miasta to raczej lecą kompleksowo, ale mniejsze albo będące w aglomeracji to już różnie bywa. Plus wiadomo - raz jedna, innym razem druga, a za jakiś czas trzecia stacja będzie przystosowana do danej technologii pomimo, że są obok siebie. Akurat moje miasto jest przykładem uruchomienia punktowego, ale po pierwsze tutaj są tylko dwa nadajniki, a poza tym do pewnego momentu jeden miał tylko U2100 i cudów co do LTE się nie spodziewałem - a ten jednak się stał hehe.
Mixiorek pisze:Playowe LTE ma też moim zdaniem większy zasięg niż Networksowe. Coś a'la początki UMTS2100 gdzie nadawali chyba z pełną mocą po to by zwiększyć zasięg sieci własnej i nie płacić za roaming krajowy (wtedy plusowi). Obecnie dostrzegli duże zalety LTE (pojemność, responsywność, mniejsze zakłócenia i lepsze możliwości konfiguracji) co sami podkreślają i też nadają z dużą mocą.
Z tym nie do końca się zgodzę. Patrząc na Łódź i okolice gdzie się poruszam to LTE wcale takie mocne nie jest, zresztą podobnie nawet do U900, co dziwne...
Mixiorek pisze:Play ma około 73% mieszkańców w zaięgu LTE a Networks około 60%. Jestem ciekaw tych % na koniec tego roku.
Ciekawi mnie ile to procent będzie w zasięgu jak zrobią Śląsk do końca, bo to największe pozostałe skupisko ludzi, którego jeszcze nie pokryli - dalej zostały pojedyncze miasta i wsie, a także dodatkowe, które doszły w nowym wykazie

Na pewno nie omieszkają się poinformować nas o postępie w budowie sieci.