• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#670798  autor: rogmaniek
 27 paź 2013, 20:10
telefon z systemem operacyjnym (Android, Symbian etc.) często wie, kiedy ma zmieniać czas, na podstawie wybranego języka, czy też lokalizacji, wystarczy, że system ma informację, że w Europie zmiany czasu są przeprowadzane w ostatnią niedzielę października i marca.
To by tłumaczyło, dlaczego karta Play w Nokii 6220 classic aktualizowała godzinę, a w Samsungu B 2710 już nie. Co ciekawe miałem włączoną tę niby auto-aktualizację czasu. Nie pomógł nawet restart telefonu. Cały czas macierzyste 3G (o przepraszam "4G" oczywiście :lol: ).

W Nokii E 51, z kartą Plusa, auto-aktualizacja zadziałała prawidłowo. Telefon nie korzystał z internetu - saldo konta cały czas te same.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#670800  autor: Ricki1980
 27 paź 2013, 20:28
Sprawdziłem u siebie w domu i na każdym telefonie od Nokii E52, przez N8, Sony Xperia U i S, LG GT540 i Samsungu Wave S8500 kończąc data przestawiła się sama, natomiast Solid B2710 za nic nie chciał się przestawić. Pomogło wymuszenie zasięgu GSM Orange, bo manipulacje z Plusem i powrót na Play nic nie dały.

#670822  autor: Taczian
 27 paź 2013, 22:00
Sony Ericsson c702 z kartą Play ustawiony na 2G nie przestawił czasu. Natomiast ten sam telefon z kartą Orange już tak. Zrobiłem test. Karta Play i przełączenie na roaming Plusa lub Orange - ustawiania data/czas się aktualizuje, na zasięgu własnym niestety nie.