• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#662446  autor: Ricki1980
 17 wrz 2013, 19:30
Zrobiłem mały test w T-Mobile i sieci Networks. Do testów użyłem Samsunga Galaxy S2 w 3G (tylko w tym trybie obsługuje HD Voice) i odpalony monitor sieci. Pozostałe telefony to Xperia S, Nokia N8, Samsung Wave I i Xperia U. W 3G wszystkie telefony poza naturalnie starym S8500 łączyły rozmowy w HD Voice. W GSM tylko Nokia, o dziwo oba Soniacze nie obsługują tego trybu w GSM, a Wave podobnie jak w 3G tylko AMR-NB. Ciekawie za to było podczas połączenia video. Nokia tylko zwykły AMR, za to stay Wave już AMR-WB, pozostałe nawet nie wspierają tego typu połączeń. Z przeprowadzonego doświadczenia mogę stwierdzić, że implementacja tego kodeka przez producentów to istny chaos, byłem przekonany iż Sony działa w GSM i UMTS w trybie HD Voice a tu taka porażka. Chyba najlepiej wypadła stara Nokia, a zapewne pozostali producenci wychodzą z założenia, że pokrycie 3G jest na tyle duże, że nikt nie korzysta z GSM i szkoda ich wysiłku? Cała nadzieja w szybkiej ekspansji UMTS 900.

Po dłuższej analizie zauważyłem, że raz działa HD Voice w T-Mobile, a raz nie z nastawieniem na nie.