• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #653355  autor: manyaky
 08 sie 2013, 10:53
Cześć,
gdzieś w mało wiarygodnym miejscu spotkałem się z dość absurdalną tezą, że wielokrotne przenoszenie numeru szkodzi.

Uzasadnienie było takie, że za każdym razem jest robione nowe przekierowanie w skutek czego mogą występować problemy.

Ktoś potwierdzi/zaprzeczy? Jak takie wielokrotne przenoszenie wygląda od strony technicznej?

Pozdrawiam

#653359  autor: Kryniczanin
 08 sie 2013, 11:21
Też spotkałem się z taką opinią. Nie jest ona absurdalna z tego co wiem. Dlatego dobrze żeby raz na jakiś czas nr wrócił choć na chwilę do operatora macierzystego danej numeracji.

#653384  autor: Edmund
 08 sie 2013, 12:34
Ja również spotkałem się z tą opinią i raz ktoś faktycznie miał jakieś problemy (tylko teraz nie podam linka do tego tematu).
Dlatego o ile to możliwe przy częstych zmianach operatorów warto wrócić do macierzystego by usunąć "zapętlenia"..

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#653412  autor: manyaky
 08 sie 2013, 13:34
Czyli powrót do macierzystego nie dodaje kolejnego przekierowania, tylko zwyczajnie kasuje poprzednie?

#653415  autor: Kryniczanin
 08 sie 2013, 13:38
Prawdopodobnie tak. Zabawa zaczyna się od zera.

#653453  autor: Spacedust
 08 sie 2013, 15:43
Ja póki co robiłem to tylko raz ERA -> PLAY.

Nigdy nie miałem żadnych problemów, a przynajmniej mam super numer z 600 na początku, a nie jakieś 791 itd. ;)

#653458  autor: Edmund
 08 sie 2013, 16:10
manyaky, dokładnie tak - w momencie gdy numer jest z powrotem u macierzystego kasowane są wcześniejsze przekierowania.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Plus na Kartę

#653464  autor: manyaky
 08 sie 2013, 16:39
Dzięki za informacje. :wink:

#653539  autor: shadowman333
 08 sie 2013, 23:42
Może ktoś poda jakieś konkretne informacje jak to dokładnie działa, bo to trochę dziwne. Numer przy przenoszeniu jest zwalniany, a musi być ciągle przekierowywany?

#653554  autor: Edmund
 09 sie 2013, 01:22
shadowman333, chodzi o to, że każdy z operatorów ma listę (taką samą) z informacją o tym do którego operatora należał początkowo dany numer.

1. W momencie inicjowania połączenia / wysyłania sms/mms sieć inicjująca połączenie sprawdza w takiej tabeli do jakiej sieci należy wybierany numer.
2. Tabela wskazuje sieć A.
3. Sieć A jest wypytywana (przez sieć inicjującą połączenie) czy numer należy do niej - jeżeli tak to połączenie jest zestawiane/sms wysyłany, jeżeli nie to sieć A zwraca informację że numer został przeniesiony do sieci B.
4. Sieć inicjująca połączenie wypytuje sieć B czy wybierany numer należy do niej - jeżeli tak to połączenie jest zestawiane/sms wysyłany, jeżeli nie to sieć B zwraca informację że numer został przeniesiony do sieci C.
5. Itd.

Plus na Kartę

#653556  autor: Kryniczanin
 09 sie 2013, 06:17
Jest jeszcze jeden problem zapętleń - powrót do MVNO nie do końca jest powrotem do sieci macierzystej np. nr Plusa wędrował Plus > Play > >Orange >T-Mobile > Cyfrowy Polsat > Mbank mobile.

Ja też miałem kiedyś problem nr 601xxxxxx poszedł z Plusa do Play potem do T-Mobile dalej poleciał do Virgin Mobile i tu zrobił się klops nie chciało go za żadne skarby przenieść do Play.

#653576  autor: Marcin_7
 09 sie 2013, 10:03
Edmund pisze:shadowman333, chodzi o to, że każdy z operatorów ma listę (taką samą) z informacją o tym do którego operatora należał początkowo dany numer.

1. W momencie inicjowania połączenia / wysyłania sms/mms sieć inicjująca połączenie sprawdza w takiej tabeli do jakiej sieci należy wybierany numer.
2. Tabela wskazuje sieć A.
3. Sieć A jest wypytywana (przez sieć inicjującą połączenie) czy numer należy do niej - jeżeli tak to połączenie jest zestawiane/sms wysyłany, jeżeli nie to sieć A zwraca informację że numer został przeniesiony do sieci B.
4. Sieć inicjująca połączenie wypytuje sieć B czy wybierany numer należy do niej - jeżeli tak to połączenie jest zestawiane/sms wysyłany, jeżeli nie to sieć B zwraca informację że numer został przeniesiony do sieci C.
5. Itd.
Tu mam uwagę małą. W punkcie 3 ) sieć inicjująca zestawia połączenie do sieci A i to jej centrala (Gateway MSC sieci A) (punkt 4) zestawia połączenie do siec B (w przypadku przeniesienia numeru z A do B).