• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #623590  autor: Spacedust
 29 mar 2013, 20:41
Czy to normalne, że telefon zalogowany do sieci PLAY z włączoną transmisją danych potrafi non-stop nadawać ?

Tutaj macie dokładne potwierdzenie, że sprzęt używany do budowy stacji bazowych tego operatora nie jest prawidłowo skonfigurowany, a potem się dziwić, że bateria w telefonie nie trzyma nam nawet jednego dnia.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... eowA87KIQ4

Stacja bazowa Orange jest bardzo blisko i widać, że w tym wypadku telefon praktycznie w ogóle nie musi używać mocy, jest ona nawet o wiele mniejsza niż do punktu Wi-Fi znajdującego się w tym samym pokoju.

#623614  autor: MaciejM
 29 mar 2013, 22:32
Spacedust, w Playu tak działa. Gdy włączysz transmisję danych utrzymuje cały czas HSPA, nie jak w T-Mobile, Orange i Plusie, że w czasie bezczynności wraca do UMTS.

Taką sytuację jak w Playu można zauważyć na większości Node B Aero2.

#623617  autor: Spacedust
 29 mar 2013, 22:42
Ale zjada to baterię niesamowicie, dlatego używam Orange w 3G na stałe. Niestety czasem ginie zasięg mimo bliskiej obecności stacji bazowej Orange i przełącza od razu na sieć PLAY albo Plus.

#623619  autor: kowcio
 29 mar 2013, 22:49
MaciejM pisze:Spacedust, w Playu tak działa. Gdy włączysz transmisję danych utrzymuje cały czas HSPA, nie jak w T-Mobile, Orange i Plusie, że w czasie bezczynności wraca do UMTS.
Kiedyś tak było, teraz od jakiegoś dobrego czasu (nie wiem kiedy, moze z 3 miesiące temu) u mnie już podczas spoczynku pojawia się 3G, czasami pojawia się HSPA, a czasami jak coś "leci", to jest HSPA+..
W ORange kiedyś też tak było.
Co do zużycia baterii... To mój tablet jak leży nieużywany, to w ciągu doby zużyje ok 10% przy czuwaniu z włączonym 3G + synchronizacją facebooka i 4 kont Gmail. To chyba nie jest źle. Normalnie ładuję co 2 dni, a transmisja jest włączona non stop. W telefonie z Internetu rzadko korzystam, więc cały czas mam wyłączoną transmisję.

#623633  autor: inżynier
 29 mar 2013, 23:25
Nie wiem jak operatorzy podchodzą do tego tematu, ale w zależności od ich strategii klient może odczuwać szybsze rozładowywanie baterii. Chodzi o stany (i czas ich trwania) w których przebywa terminal podczas transmisji danych. Terminal może być cały czas podłączony chociaż nie przesyła danych, może być rozłączony i przy każdej kolejne chęci wysłania/odebrania musi ponownie się łączyć, albo w różnych stanach pośrednich. Jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany to proponuję poszukać tematy takie jak CELL_DCH, PCH, FACH.

#623871  autor: Spacedust
 31 mar 2013, 11:43
Ciekawe jest to, że w trakcie takiego nadawania w sieci PLAY miernik EMF łapie dwie różne częstotliwości. Widać, że naraz palą się aż cztery diody.

#623921  autor: pakierhakierxd
 31 mar 2013, 18:27
Dla mnie przechodzi podczas nie używania na nadajnikach Play na 3g nie raz.

Pozdrawiam :)

#623960  autor: MaciejM
 31 mar 2013, 20:58
Spacedust pisze:Ciekawe jest to, że w trakcie takiego nadawania w sieci PLAY miernik EMF łapie dwie różne częstotliwości. Widać, że naraz palą się aż cztery diody.
Te diody to nie są różne częstotliwości lecz "siła" promieniowania

#623962  autor: kowcio
 31 mar 2013, 21:13
Ja kiedyś jak dostanę "testówkę" to sprawdzę czas pracy w 3G Orange z włączoną transmisją oraz w Play 3G. Zobaczymy ile wytrzyma bez żadnego użytkowania i wtedy się przekonam, czy coś w tym siedzi. Ja niestety w moim telefonie muszę wyłączać Internet. Strasznie szybko rozładowuje mi się bateria. Raz na noc zostawiłem włączoną transmisję, było prawie 70% (od rana do wieczora zużyłem tam lekko ponad 30%), zaś następnego dnia telefon był wyłączony. Dodam, że ani synchronizacji z Gmailem, ani z Facebookiem w telefonie nie mam włączonej. Mam to w tablecie, więc w telefonie chcę mieć trochę spokoju :)

#623967  autor: pakierhakierxd
 31 mar 2013, 21:22
Mi je max 10 % przez noc z włączonym netem po wifi,synchronizacją,2g/3g itp.

#623972  autor: kowcio
 31 mar 2013, 21:26
Ale jak masz właczone WiFi, to nie leci transmisja przez sieć komórkową, tak jakby była off.
Mnie tylko i wyłącznie interesuje sieć komórkowa i tylko po 3G :)

#623975  autor: pakierhakierxd
 31 mar 2013, 21:28
Wiem,ale wtedy też nie je aż tak dużo :P.Na pewno więcej niż 20 % nie zje przez noc :].

#623996  autor: kowcio
 31 mar 2013, 22:16
Nie powinno, ale jak będę miał jakąś testówkę to zbadam, o ile będę pamiętał i w ogóle. Nie wiem co teraz wezmę na testy, ostatnio trochę się zamotałem z tymi testami.

#625817  autor: sq-
 08 kwie 2013, 21:36
ja nie widze roznicy u siebie na 2g, ale to pewnie dlatego ze wszyscy operatorzy kolo mnie maja stacje obok siebie. ale da sie zauwazyc, ze play ma wyraznie nizsze obiekty w miastach - budowane pod 3g 2100 i tam dowieszony gsm ma mniejszy zasieg i to po prostu sie czuje

dobry telefon dla kobiety