• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#611538  autor: zajadacz
 03 lut 2013, 10:27
Obecnie Poklomtel ma największą kichę z W3 jeśli chodzi o radiolinie. Do nowych stacji LTE potrafią doprowadzić jakąś sensowną przepustowość, ale co z tego, skoro N! daje u siebie taką samą lub większą do stacji HSPA+ DC (przeliczając to na jednego operatora). Z ciekawostek mogę powiedzieć że jeśli nie było światłowodu to pierwsze stacje LTE budowane na Huawei miały radiolinię 200Mbit/s (i tak zostało). Teraz jest 2x183Mbit to i tak w teorii warstwa radiowa może to wysycić. Trzy sektory, każdy po 150Mbit to widzicie jak wielką marketingową ściemą jest to LTE :D Tylko jeszcze większy burdel w sieci robi i powoduje że modemy całkiem będą wariować którą technologię wybrać.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#611715  autor: KR2615
 04 lut 2013, 15:38
Przez to akurat modemy nie będą wriować którą technologię wybrać. Tylko co po tym, że podłączą się do LTE na 150mbit skoro dalej stworzy się wąskie gardło? Zastanawia mnie, co to za sprzęt o którym piszą w artykule którego podlinkował Patryk i ile megabitów przerzuca? Widzę zajadacz że jesteś dobrze poinformowany to może będziesz to wiedział?

#611733  autor: zajadacz
 04 lut 2013, 17:33
Specjalistą wielkim nie jestem, u operatorów komórkowych też nie pracuję. Ogólnie jest tak, że teraz wszystko nowe robi się na radioliniach IP czyli takich, z których wychodzi ethernet (zwyczajny, albo SFP na moduł światłowodowy).
Przepustowości radiolinii masz w wykazie i można sobie zobaczyć ile idzie do jakiej stacji pamiętając że dane są często prezentowane z kilku miesięcznym opóźnieniem. Na forum jest gdzieś link to pliku kmz do Google Earth.
Producent radiolinii na którym bazuje operator nie ma większego znaczenia, ważne żeby na jednym linku z jednej i z drugiej strony było to samo jeśli chodzi o moduły radiowe. O ile jeśli chodzi o sprzęt na stacje bazowe to łatwo powiedzieć co montował i montuje określony operator to z radioliniami jest dużo trudniej, bo panowała większa wolna amerykana. Obecnie wszystko nowe co jest produkowane i montowane ma porównywalne parametry. Kwestia jest tylko częstotliwości pracy i modulacji jaką może obsłużyć radiolinia. Wbrew pozorom na tym rynku panuje dość duża konkurencja i za 20-30k można spokojnie zestawić link, który przeniesie 500Mbit/s w obie strony.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#616093  autor: grzegorz0plonka
 23 lut 2013, 15:19
Bardzo proszę odpowiedz mi jaki ma przepustowość radiolinie w stacji bazowy Poroninie T-mobile? Nic nie pisze jaki ma.

#616404  autor: lalas
 24 lut 2013, 23:20
Patryk7588 pisze:To może ktoś wie, jaką przepustowość mają radiolinie LTE w Polkomtelu? Skoro tam 150mb/s jest oferowanie dla urzytkownika końcowego :)

Może nie Polkomtel, ale budowałem/planowałem między innym radiolinie dla Aero2, były to głównie radia ethernetowe NEC-a :-)
Przepływności zaczynały się od 80 mb/s do prawie 500 mb/s. W technologi X-PIC czyli cross polar można było nawet wyciągać w granicach 800 mb/s. To wiąże się z kosztami niestety, sprzęt, pozwolenie radiowe na daną szerokość kanału i częstotliwość..to wszystko kosztuje. Generalnie radia do 800 mb/s ładowaliśmy na stację węzły, gdzie transmisyjnie dochodziliśmy FO i potem pchaliśmy radiem sygnał do 5 lub 6 bts-ów. W Aero2 panowała polityka, aby każda bazówka miała przynajmniej 150 mb/s. Teraz tak naprawdę korzysta w roamingu krajowym z tego Plus. A jak słyszę, że są liderem na rynku LTE to dostaje ataku śmiechu :-)))