• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #544082  autor: storm3r
 30 mar 2012, 01:16
Witam

Mam kłopot z numerami telefonów zapisanymi w karcie sim sieci PLAY. Kupiłem sobie taniego dual-sim Nokia 101. Po włożeniu kart PLAY otrzymuję komunikat "karta sim nie gotowa" i brak dostępu do książki na karcie. Oprócz tego można normalnie dzwonić i odbierać połączenia. Oczywiście sprawdziłem karty innych sieci i wszystko jest OK. Karty to prepaidy jeden kupiony niedawno a jeden ma z 5 lat. Pamiętam że miałem kiedyś kłopot z edytowaniem książki za pomocą simreadera, ale olałem temat. Play oczywiście nic nie wie i twierdzą że skoro simy działają w innych słuchawkach to wina nie leży po ich stronie. Spotkał się ktoś z czymś podobnym?

#544206  autor: ezaq
 30 mar 2012, 14:52
W Play zawsze możesz sobie wymienić kartę SIM na nową za darmo. Nie wiem czy to rozwiąże problem, ale można spróbować. Tylko zrób wcześniej kopię kontaktów z karty SIM, ponieważ nowa będzie pusta.

#544302  autor: storm3r
 30 mar 2012, 21:40
Dzięki za podpowiedź, ale jedna z tych kart ma około miesiąca i zachowuje się tak samo jak ta która ma 5 lat.

#544536  autor: kamil4862
 31 mar 2012, 21:42
Posprawdzaj jeszcze simy na innych telefonach. Nie zaszkodzi również zaktualizować oprogramowanie telefonu ;)

Obrazek

#606459  autor: madafaka
 08 sty 2013, 12:04
ja równiez posiadam nokie dual sim 101 kupiona w media markt i ten sam problem dzwonie sms też działa ale nie moge wejśc na swojego sima karty play. w innym telefonie lata. jest jakiś sposób bo nie chce mi sie jechac do salonu z kartą sim o wartosci 5 zl i wymieniac na inną. a jeżeli juz to czy to da efekt? sprawdzał ktoś? z góry dziękuje.

#609575  autor: teleman29
 24 sty 2013, 09:35
Zalozylem nowy post, ale potem zauwazylem ten, wiec tamten wykasowalem a tu wklejam.

Witam, na moich kartach SIM z play na karte (numer przeniesiony z innych sieci) nie mam mozliwosci zapisania numerow tel. Caly czas wyswietla komunikat ze karta niegotowa. Dodam ze dzieje sie to takze z karta majaca kilka tygodni. Telefon Nokia 101.
Co jest u licha? Jest to dla mnie dosc uciazliwe, telefony zapisuje na kartach bo sa one czesto przekladane do innych aparatow. Da sie z tym cos zrobic? Pomozcie
I prosze tylko o porady zapisu numerow na karcie sim. Zadne back upy telefonow, kopiowanie z telefonu na telefon mnie nie interesuja, musze zapisywac numery na karcie.
Dziekuje z gory

Aktualizacja; Zauwazylem inny watek i wychodzi na to ze problem dotyczy konkretnie telefonu Nokia 101 dual sim. Dodam ze na starszych kartach play fresh ten problem nie wystepuje. Wyglada na jakis konflikt, cos sie dzieje ze ten telefon ma problem ze wszystkimi nowymi kartami Play- tak wiec wymiana nie ma sensu. Kurcze, to dosc spory problem, przynajmniej dla mnie.

[ Dodano: 2013-01-24, 11:34 ]
za granica maja tak samo, przejrzalem zagraniczne fora
widac ten model tak ma
acha- stare karty dzialaja bez problemu, dopiero zdaje sie ze karty gdzies tak od lipca sierpnia 2012 maja taki problem.

niestety, dla mnie moze to byc przyczyna przeniesienia mojego numeru do innej sieci po wykorzystaniu bonusu 60 zl.

nie ma juz zbieraj minuty, wiec nic mnie w playu juz nie trzyma, a w innych sieciach tez jest roczna waznosc konta- najlepsza w tym momencie w orange

#609659  autor: kamil4862
 24 sty 2013, 16:01
teleman29 pisze:niestety, dla mnie moze to byc przyczyna przeniesienia mojego numeru do innej sieci
I znów dostaniesz nową kartę sim i nie będziesz mógł zapisywać kontaktów na niej w tym telefonie :)

Obrazek

#609708  autor: bolek2004
 24 sty 2013, 19:32
Może to być problem współpracy kart sim playa z telefonami nokia, jak miałem wcześniej nokie n70 to co jakiś czas też był identyczny problem z kontaktami na karcie sim, czasem pomagał restart telefonu. Odkąd zmieniłem telefon, problem nie występuje.

#609749  autor: teleman29
 24 sty 2013, 23:17
problem rozwiazany. karta musi "stracic dziewictwo", potem mozna uzywac ja do woli :)

otoz wlozylem karte do innej nokii, konkretnie 2730 Classic, z ta juz wspolpracowala. zapisalem ze dwa numery, karta ponownie wlozona do nokii 101 juz dziala bez problemu!

[ Dodano: 2013-01-24, 23:19 ]
kamil4862 pisze:
teleman29 pisze:niestety, dla mnie moze to byc przyczyna przeniesienia mojego numeru do innej sieci
I znów dostaniesz nową kartę sim i nie będziesz mógł zapisywać kontaktów na niej w tym telefonie :)
bzdura. uzywam w tych telefonach kart wszystkich sieci, mam 4 nokie 101.
problem wystepuje tylko z najnowszymi kartami play, w moim przypadku tymi do przeniesienia numeru z innej sieci do play na karte.
Orange, Tmobile i Plus dzialaja bez problemu.
O tym jak rozwiazac problem napisalem wyzej.