• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #608996  autor: tomi81
 21 sty 2013, 17:32
Witajcie,

Od około 3 tygodni, w Białymstoku, ponownie pojawiły się problemy z rozmowami w pasmie 3G (sieć TMobile). Wcześniej (po optymalizacji sieci) wszystko już działało jak trzeba, niestety od 3 tygodni pojawiły się trzaski, bulgotania, zniekształcony głos, aż w końcu zanik głosu, choć połączenie jest cały czas aktywne (ja to nazywam "głuchymi połączeniami"). Pomaga jedynie rozłączenie się i ponowne połączenie. Opisane zjawisko występuje wyłącznie kiedy terminal jest zalogowany do sieci 3G, w 2G ten problem nie występuje. W ciągu dnia zdarza mi się to kilkanaście razy, w różnych częściach miasta, a więc w zasięgu różnych Nodów (czy to należących do PTK czy PTC). Czasem rozmowy bezproblemowo trwają i po kilkadziesiąt minut, a czasem co połączenie jest problem (wydaje mi się, że to w zależności od obciążenia sieci). Kierunki połączeń różne - TMobile, Orange (w Białymstoku i w reszcie Polski), Plus, Play, stacjonarne. Ewidentnie problem jest po stronie sieci Networks (skoro problem jest w lokalizacjach przed Swapem czy też w połączeniach na stacjonarne to wpływ innych sieci odpada). Stwierdzone na różnych telefonach (SG III, SG II, Nokia e71, Nokia e51, Sony Xperia P, Nokia N90). W Białymstoku sieć działa na sprzęcie NS. Czy ktoś z Was doświadczył podobnych objawów czy to w Białymstoku czy w innej części kraju (już po SWAPIe?)?

#609010  autor: zajadacz
 21 sty 2013, 18:31
Nokia z netmonitorem i wartość parametru Ec powiedzą prawdę. Jak przekracza 10-12 to ewidentnie skopana konfiguracja sieci (anteny walą za daleko). W Szczecinie sieć jest na Huawei i mam tel w Orange, więc ciężko mi się wypowiadać odnośnie T-mobile. I bez diagnozy netmonitorem ciężko jest powiedzieć coś więcej.
Są miejsca w Szczecinie gdzie skopali konfigurację po swapie na N! Po prostu zrobili jak PTC czyli za słabo stiltowali anteny i są duże zakłócenia. Opisanych objawów nie zauważyłem występuje "tylko" zrywanie połączeń w miejscach gdzie coś skopali.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#609014  autor: grzegorz0plonka
 21 sty 2013, 18:40
Trzaski jest spowodowane przyłączanie stacji bazowy. Niestety, zgadzam się tobą, ze 3G mogą występować zakłócenie. Jak twój telefon dociera sygnał od kilkanaście nadajników to niestety jest wielki problem. Powinnes pisać do tmobile i do Networks. jeśli nic nie pomoże to trzeba pisać do uke. To uke ustala i wydaje wszystkie kanały i częstotliwości.

#609020  autor: tomi81
 21 sty 2013, 19:00
zajadacz pisze:Nokia z netmonitorem i wartość parametru Ec powiedzą prawdę. Jak przekracza 10-12 to ewidentnie skopana konfiguracja sieci (anteny walą za daleko). W Szczecinie sieć jest na Huawei i mam tel w Orange, więc ciężko mi się wypowiadać odnośnie T-mobile. I bez diagnozy netmonitorem ciężko jest powiedzieć coś więcej.
Są miejsca w Szczecinie gdzie skopali konfigurację po swapie na N! Po prostu zrobili jak PTC czyli za słabo stiltowali anteny i są duże zakłócenia. Opisanych objawów nie zauważyłem występuje "tylko" zrywanie połączeń w miejscach gdzie coś skopali.
Radiowo wszystko jest OK (EcNo sprawdziłem już na początku ;). Wcześniej wszystko działało OK, od momentu kiedy zaczęły się problemy nic nie było w konfiguracji zmieniane (takie same tilty, parametr EcNo, numery PSC komórek itd.) Tak więc to nie to, nie mniej dzięki za odpowiedź :)