• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#541204  autor: pakierhakierxd
 16 mar 2012, 14:11
U mnie się przełącza do 30 sekund czasem szybciej czasem wolniej w zależności od miejsca przynajmniej mi tak się wydaje.

Pozdrawiam :)

#541297  autor: user_delete34
 16 mar 2012, 21:25
U mnie było (2 miechy temu przeniosłem się do Plusa) tak:
2G PLAY - słaby zasięg, bardzo często wymuszane zalogowanie do niego przy granicznym sygnale, fatalna jakość
2G reszta - świetny zasięg, fatalna jakość, jeśli wybrałem na sztywno Plusa - skoki co kilka sekund na inną stację
3G wszyscy - zazwyczaj zasięg na dobry+, bardzo słaba jakość, jednak dało radę rozmawiać (w 2G tekst był nie do zrozumienia!), ciągłe skoki po stacjach w przypadku miasta, bardzo często sieć zajęta/błąd połączenia
Połączenia - tragedia, NIE można rozmawiać. SMSy - okazjonalnie (przez kilka dni) dochodziły z tygodniowym opóźnieniem, internet - to mi się podoba - chodził naprawdę dobrze mimo niemałej odległości od stacji.
Urządzenia, na których działałem: Nokie: 5110, 3100, N79, LG KU990, Hłałej E173u-2.
Do internetu - spoko, mogę nawet polecić. Jako karta awaryjna ze złotówką na koncie - też dobre. Jako numer do normalnego używania - nigdy. Mam nadzieję, że za jakiś czas jakość pójdzie w górę i będę mógł użyć swojego nieaktywowanego jeszcze startera RBM do celów innych niż uruchomienie telefonu wymagającego karty SIM. :lol:

#541456  autor: remi89
 18 mar 2012, 07:59
pakierhakierxd pisze:U mnie się przełącza do 30 sekund czasem szybciej czasem wolniej w zależności od miejsca przynajmniej mi tak się wydaje.
Zrobiłem zgłoszenie zobaczę co Play na to.

P@weŁ

#541501  autor: baxito
 18 mar 2012, 19:36
Ostatnio w paru postach pisałem pozytywnie o Play. Jednakże powoli zaczynam zmieniać zdanie. Rozmowy zaczęło mi rwać nawet na UMTS'ie.

Powiedzcie mi, co jest przyczyną takiej kiepskiej jakości w tym całym Play'u? Inni operatorzy mają podobnie rozstawione stacje i nie ma takich problemów. Z GSM'em rozumiem, bo stawiane anten tylko w paśmie 900Mhz w mieście aż prosi się o przeciążenie sieci ;) Ale jak to możliwe, że UMTS 2100 nie daje rady i rwie rozmowę? Jakoś w innych sieciach tak nie jest. Oczywiście siedząc na UMTS 900 w Play jest okej bo obecnie mało osób z niego korzysta (kwestia telefonu). Na szczęście jest rozwiązanie problemów... ustawić Orange na sztywno i jest git;)

#541520  autor: ja.michal
 18 mar 2012, 21:13
baxito, problem jest pewnie liczba użytkowników korzystających z internetu, których Play ma dość sporo. Druga sprawa to szkielet sieci jako taki, chociaż to się pewnie poprawiło już.

W stolicy nie mam problemów tego typu jak opisywane. Problem był, ale prze GSM. Teraz mam wybrane tylko 3G i tylko sieć macierzystą. Czasem w parkingach problem z zasięgiem, ale ogólnie nie ma. Możesz sam spróbować tak zrobić.

Na trasach też już niezłe pokrycie 3G 900/2100MHz.

#541556  autor: baxito
 19 mar 2012, 07:26
Dokładnie, jeżeli chodzi o pokrycie na trasach to jest niesamowite. Gdzie człowiek nie pojedzie to cały czas jest 3G ;). Niestety miałem ustawiony tryb Tylko WCDMA i przerywało. Ale zauważyłem, że dzieje się tak tylko w jednej części miasta. Tam gdzie stoi tylko nadajnik UMTS 2100. W innych miejscach są anteny 900Mhz, zaś w blisko mojego miejsca zamieszkania postawili jedynie 2100. Możliwe, że po prostu jedna antena nie daje sobie rady z tak dużą ilością użytkowników.

#541624  autor: ja.michal
 19 mar 2012, 15:19
Wszystko zależy od warunków. W każdej sieci bywają problemy. W T-Mobile miałem często sieć zajęta. Z 3G też różnie teraz.
Nie ma co narzekać. Zasada jest taka, że na ogół piszą Ci co im się coś nie podoba, a Ci co są zadowoleni nie mają potrzeby pisania. ;)

#541783  autor: baxito
 20 mar 2012, 15:18
ja.michal pisze:Zasada jest taka, że na ogół piszą Ci co im się coś nie podoba, a Ci co są zadowoleni nie mają potrzeby pisania. ;)
No ale temat tyczy się jakości rozmów w Play, więc chyba każdy może się udzielić ;). Moja frustracja minęła po zmianie zasięgu macierzystego na Orange. Innym polecam to samo ;D.

#541795  autor: ja.michal
 20 mar 2012, 15:33
baxito, OK. Pisałem bardziej ogólnie. Chodzi o to, że ludzie piszą jak mają jakiś problem.

#542111  autor: Wulo
 21 mar 2012, 21:24
Jakoś rozmów na nadajniku play nie powala, nie robi też różnicy 2G czy 3G. Jakość internetu jest rewelacyjna (sam korzystam z play online). Plusem jest też to, że play postawił swój nadajnik na wsi :) (Jarosławiec, zachodniopomorskie) dzięki czemu mam od nich internet. Przełączając się na nadajnik plus lub orange jakość rozmów jest o niebo lepsza. Czemu tak się dzieje - nie mam pojęcia.

#542123  autor: pakierhakierxd
 21 mar 2012, 21:48
Ja mam w play taką samą jakość jak u innych operatorów wcześniej czasem było echo ale już nie występuje ... przerywa czy coś ale to jak ja mam słaby zasięg czy ktoś więc to normalne testowałem dzisiaj zasięg t-mobile i orange w moim domu i chyba na te sieci bym póki co nie chciał zmienić orange 1 kreska i nie chce dzwonić od razu wywala,t-mobile ciągle szuka zasięgu i nawet koło okna jest bardzo słaby nie wiem czemu plus ma lepszy w moim domu niż oni obaj skoro ma w tym samym miejscu postawiony nadajnik :)

Z tego wszystkiego wiem już że jak będę chciał zmienić sieć to póki co tylko na plusa lub coś na jego zasięgu :)

Pozdrawiam :)

#542135  autor: drcox
 21 mar 2012, 22:17
pakierhakierxd pisze:nie wiem czemu plus ma lepszy w moim domu niż oni obaj skoro ma w tym samym miejscu postawiony nadajnik
Może anteny mają wyżej zawieszone (często tak jest na kominach na przykład) albo nachylenie anten inne :P

#542579  autor: KR2615
 23 mar 2012, 22:07
Nadajnik nadajnikowi nie równy. Anteny mogą charakteryzować się róznym zyskiem nergetycznym, kątem szerokości, tym jak rozchodzi się wiązka w terenie lub też pracować na różnych częstotliwościach (nie wiem, które nadajniki porównujesz)

Mam taki przypadek w PLAYu. Anteny Plusa są na ogromnej kratownicy ok 300m na przeciwko mojego okna. Mam na nich ok -75dBm. Gdy przełącze się na zasięg Orange który nadaje z kościoła na drugim koncu osiedla - sygnał -55

#605140  autor: macc
 02 sty 2013, 07:43
Ja mam w play taką samą jakość jak u innych operatorów