• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #604182  autor: mkkot
 29 gru 2012, 14:04
Hej,

jak to jest z dostarczaniem SMS-ów w sieciach w Polsce?

Cytując Playa:
Czas ważności wysłanego przez Ciebie SMS-a wynosi 72 godziny. Jeśli po tym czasie odbiorca nie odbierze Twojej wiadomości (np. ma wyłączony telefon), SMS ten zostanie skasowany.

Plus:
Sieć Plus przechowuje SMS-a w centrum SMS przez 7 dni. Jeśli w aparacie ustawisz okres ważności SMS-a na Maksimum, wiadomość będzie oczekiwać na doręczenie maksymalnie 7 dni.

Wnioskuję z tego, że obsługą SMS-ów wysłanych przeze mnie zajmuje się centrum SMS mojego operatora, to znaczy SMS wysłany z Playa do Plusa będzie trzymany 3 dni w centrum Playa, a SMS wysłany z Plusa do Playa będzie przechowywany w centrum SMS Plusa 7 dni, oczywiście przy założeniu, że telefon ma ważność ustawioną na max.

A jeśli posyłam za granicę?
Co z pozostałymi operatorami? Nie udało mi się znaleźć okresu ważności SMS w Orange i T-mobile.

#604218  autor: DanielR
 29 gru 2012, 16:38
A tu sieć Orange
Jak długo wiadomość jest przechowywana w Centrum wiadomości SMS?

Centrum wiadomości SMS przechowuje wysłaną przez Ciebie wiadomość maksymalnie przez 72 godziny. Czas ten jest skracany w okresie świątecznym do 24 godzin. Możesz go również zmienić w ustawieniach swojego telefonu.
http://www.orange.pl/kid,4000377334,id, ... ticle.html [najczęściej zadawane pytania]

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#604231  autor: mkkot
 29 gru 2012, 16:58
Naprawdę łatwe do odnalezienia ;) Dzięki.

Orange:
Centrum wiadomości SMS przechowuje wysłaną przez Ciebie wiadomość maksymalnie przez 72 godziny. Czas ten jest skracany w okresie świątecznym do 24 godzin. Możesz go również zmienić w ustawieniach swojego telefonu.

#604247  autor: DanielR
 29 gru 2012, 17:24
Jeśli Użytkownik nie odbierze wiadomości (SMS lub MMS), będzie ona przechowywana przez czas, który nadawca określił jako termin jej ważności - maksymalnie 7 dni. Po tym terminie zostanie ona automatycznie wykasowana.
Cennik usług dodatkowych w systemie Tak-Tak - T-Mobile na kartę

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)