• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #597971  autor: kowcio
 28 lis 2012, 23:03
Może temat wydawać się śmieszny i oczywisty... ;-) Ale zapewniam Was, że taki nie jest.
Chciałbym poznać Wasze zdanie dotyczące wykorzystania pasma GSM w częstotliwości 1800. Jakie są Wasze spostrzeżenia, jak byście odpowiedzieli na pytanie: do czego operatorzy wykorzystują te pasmo?
Nie chodzi mi tutaj o odpowiedź, że do rozmów i SMS, tylko bardziej od strony technicznej.
Zakładając, że mam telefon XYZ z obsługą pasma GSM 900 i 1800, jak on się zachowa wg Was? W stanie czuwania, rozmowy, transmisji danych itd. Na przykład krążyła taka bajka, że w sieci Orange telefon podczas czuwania siedzi w 900, a rozmowy są przerzucane do 1800. Można oczywiście uwzględnić sieć, lokalizację, dostawcę sprzętu itd.

Co mnie skłoniło do założenia takiego tematu? Ostatnio pobawiłem się w rozgryzienie tej logiki, mam pewne, dość ostre spostrzeżenia, które dla większości mogą okazać się kontrowersyjne :mrgreen:

A także poza tematem, czy ktoś bawił się w sprawdzanie tego, przez jaki kodek leci rozmowa w danej sieci, w zależności od pory dnia (tutaj: natężenia ruchu w sieci GSM), a także czy w Polsce są wyraźne priorytety dla kart sieci macierzystej oraz roamingu?

Zapraszam do dyskusji, wiem, że tutaj jest sporo osób, które siedzą w temacie, chciałbym poznać najpierw Wasze zdanie na ten temat, a później ja Wam napiszę, jakie wnioski wyciągnąłem z obserwacji eteru u siebie w mieście, domu itd.

#597973  autor: Edmund
 28 lis 2012, 23:30
kowcio, ja nie będę swojego zdania wypowiadał bo nie mam takowego wyrobionego, gdyż nigdy nie robiłem testów tego typu.
Chyba nie będzie dla Ciebie problemem jakbyś uchylił rąbka tajemnicy i powiedział w jakich sieciach robiłeś testy? I pytanie kolejne: czy testy robiłeś wyłącznie na GSM czy też dotyczyły one także UMTS?
Chętnie będę obserwował ten temat, gdyż techniczne sprawy zawsze mnie interesowały.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#597986  autor: slawnokia
 29 lis 2012, 00:55
kowcio
Mój subiektywny odbiór jest taki, że do pasma GSM 1800 telefon się mi loguje, jak jestem bliżej btsa.
Kiedy odległość jest większa to łapie mi dolne pasmo GSM900.

Choć wymuszając pasmo dzięki FT w moim górskim terenie (okolice Bielska-Białej) często łatwiej udało się mi złapać sygnał z górnego pasma ze stacji z okolic Katowic, czy też dalszych rejonów Małopolski.

Nie sprawdzałem UMTS. Rzecz się tyczy T-Mobile.

Co do Twoich spostrzeżeń, mógłbyś się z nami podzielić :smt114.

#598019  autor: marvi
 29 lis 2012, 10:21
W Kaliszu siec Orange działa głównie w Common BCCH - czyli sygnał rozsiewany jest wyłącznie w GSM900. Głownie bo przynajmniej jeden BTS nadaje rozsiewa w 1800.
Połączenia - jesli jakość sygnału jest wystarczająca są realizowane w 1800 praktyczne od samego ich nawiązania.

Połączenia realizowane w GSM czasami po jakims czasie przerzucane sa z AMR-FR na AMR-HR, częściej dzieje sie to w godzinach 14-18, co ciekawe jeśli w telefonie wymusi sie kodek EFR (czyli AMR-FR w najlepszym bitrate) to połączenia są realizowane przy jego pomocy i nie następuje wymuszenie do HR.

#598026  autor: kuwejt
 29 lis 2012, 11:03
W paśmie 900 można tworzyć celle większe powierzchniowo, tzn im niższa częstotliwość tym większy zasięg propagacji fal. Z kolei dla 1800, cella jest mniejszam ale za to wzrasta jej pojemność tj. może obsłużyć więcej zalogowanych i/lub prowadzących rozmowę/transmisję terminali. Patrząc z tej perspektywy logicznym wydaje się to co pisał kowcio w pierwszym poście - czyli czuwanie na 900, a podczas inicjacji rozmowy jeśli jest taka możliwość przełączenie do bardziej pojemnego 1800.
także czy w Polsce są wyraźne priorytety dla kart sieci macierzystej oraz roamingu?
Niestety z moich (i pewnie nie tylko moich) obserwacji są. Najwięcej traci na tym oczywiście Play który usilnie się reklamuje że ma najwięszy zasięg w PL (bo w końcu 3 sieci) jednak przez priorytety tak naprawdę ten ich zasięg można o kant d rozbić.

Audyt UX, www i SM
Szukasz pomysłu na prezent?
Satysfakcja użytkownika na FB

#598104  autor: kowcio
 29 lis 2012, 16:40
Edmund pisze:Chyba nie będzie dla Ciebie problemem jakbyś uchylił rąbka tajemnicy i powiedział w jakich sieciach robiłeś testy?
Play, Orange, Plus, Era (no niech będzie T-Mobile, ja się jeszcze nie przestawiłem). Oczywiście karty SIM operatorów były, a nie roaming, choć też - i to kolejne wnioski będą. A karty to pre-paid, ale to nie ma najmniejszego znaczenia.
Edmund pisze:czy testy robiłeś wyłącznie na GSM czy też dotyczyły one także UMTS?
Robiłem testy w GSM, bo o GSM mi chodzi, a UMTS to tylko Plus ma - i nadal nei wiem od czego zależy dane pasmo, bo w domu skacze u mnie podczas czuwania....

Moje wnioski
Orange i Plus - zarówno połączenia, jak i czuwanie odbywa się całkowicie w paśmie GSM900. Również dotyczy to połączeń z siecią Internet. Nigdy nie uświadczylem podczas testów, aby telefon dobrowolnie przelogował się do GSM 1800. Testy przeprowadzałem w różnych porach, choć zazwyczaj byłą to noc (1-3 godzina), tak by wyłapać czystą konfigurację sieci z minimalnym obciążeniem.
Po wymuszeniu GSM 1800, u mnie w domu obie sieci mają skandalicznie słaby zasięg (od -90 do -105 dBm, zależy z jakiego nadajnika). Telefon loguje się do bardzo odległych stacji (ponad 5 km, mieszkam w mieście gdzie odległość między stacjami czasami wynosi kilkaset metrów), a patrząc na wykaz pozwoleń, wszystkie nadajniki (poza Erą, o której później) posiadają dualne częstotliwości 900/1800.
Era: telefon podczas czuwania stabilnie zalogowany jest do nadajnika GSM900, który jest pod moim blokiem, posiada on tylko GSM 900. Wszystkie połączenia również są realizowane przez ten nadajnik. Po wymuszeniu GSM 1800, telefon zalogował się do najbliższej stacji GSM 1800 wg wykazu, dodam, że Plus też tam rzekomo posiada GSM 1800.
Mój wniosek z tego taki, że GSM1800 jest.. nie wiem do czego. Być może zostaje ono automatycznie włączone gdy GSM 900 jest przepełnione, albo nie wiem...
Rozmowy w Plusie i w Erze po GSM są w HR niestety (robiłem próbki na macierzystych kartach SIM, połączenie ~2 minuty w nocy), w Orange niezależnie od pory dnia EFR.
Jakość rozmów w GSM 1800 jest drastycznie słaba. Rozmowy są zrywane, bardzo długi czas na zestawienie połączenia, a głos mocno poszarpany (niczym Play GSM 900 kiedyś....). Masakra! Nie rozumiem, dlaczego tak jest, chyba, ze to wina słabego zasięgu.
Koniec moich wniosków
slawnokia pisze:Mój subiektywny odbiór jest taki, że do pasma GSM 1800 telefon się mi loguje, jak jestem bliżej btsa.
Kiedy odległość jest większa to łapie mi dolne pasmo GSM900.
BTS Orange 900/1800 taki duży mam pod oknem, z niego ciągnie tylko i wyłącznie 900, więc u mnie tak niestety nie jest. Z tego nadajnika jestem w stanie przy oknie wyciągnąć -35 dBm, normalnie w domu mam około -45/50.
kuwejt pisze:Niestety z moich (i pewnie nie tylko moich) obserwacji są. Najwięcej traci na tym oczywiście Play który usilnie się reklamuje że ma największy zasięg w PL (bo w końcu 3 sieci) jednak przez priorytety tak naprawdę ten ich zasięg można o kant d rozbić.
Jeśli chodzi o roaming, to również mam wniosek: u mnie nie widać różnicy między roamingiem, a siecią macierzysta... :)

Mam jeszcze mega subiektywny wniosek: Rozmowy w UMTS sieci Play wypadają najlepiej jakościowo, podobnie jak w Orange. Słychać minimalną różnicę na niekorzyść Plusa, a w Erze najgorszej (ale Era u mnie w domu ma tak okropny zasięg UMTS, w dodatku rzuca co kilka sekund pomiędzy 10 lokalizacjami :roll: ). Jeśli chodzi o GSM, Play nie używałem, w Orange kiedyś było super - teraz czasami potrafi kilka sekund przy dłuższej rozmowie wyciąć słowo, w Plusie tak zawsze było, a Era potrafi dodatkowo czasami całkiem rozłączyć rozmowę, która trwa ponad godzinę lub około godzinę.

#598169  autor: ezaq
 29 lis 2012, 21:23
kowcio, podejrzewam, że sieci w Twojej okolicy na większości stacji działają w Common BCCH, więc pasmo 1800 MHz nie jest widoczne, nawet w netmonitorze. Można je zauważyć dopiero w czasie połączenia obserwując numer kanału. Zwykle w takich przypadkach następuje zmiana kanałów kilka razy na sekundę (tzw. skakanie po częstotliwościach) i tylko po numerach tych kanałów można poznać, że telefon korzysta z 1800 MHz (kanały 512-885). W Plusie tak jest właściwie wszędzie (znam tylko jedną stację, do której można się normalnie zalogować do 1800 MHz), a w Orange bardzo często. W związku z tym w Common BCCH telefon nie będzie czuwał na 1800 MHz, bo zwyczajnie tej częstotliwości nie widzi. Nawet wymuszenie nic nie da. Co najwyżej telefon się zaloguje do odległej stacji bez Common BCCH, mimo, że może mieć kilka bliższych stacji o silniejszym sygnale w pobliżu. Wydaje mi się, że właśnie tak jest w Twoim przypadku.

#598173  autor: adammilczek
 29 lis 2012, 21:34
Ja subiektywnie z sieci 3G to uwielbiam plusa ale tylko w 2100.
Na U900 jest mega lipa i minie sporo czasu zanim doprowadzą to do poziomu używalności.

W plusie w Oświecimiu znalazłem stację GSM1800 która ma tylko goły GPRS. Ot taki rodzynek w środku miasta :wink: .
Wielokrotnie rozmowy miałem zrzucane do 1800 więc myślę, że jednak jest wykorzystywane.

Z kolei dla 1800, cella jest mniejszam ale za to wzrasta jej pojemność tj. może obsłużyć więcej zalogowanych i/lub prowadzących rozmowę/transmisję terminali.
Nieprawda. Pojemność pojedynczej standardowo skonfigurowanej stacji 1800 jest identyczna co pojemność stacji 900.

Zaletą 1800 jest fakt że operatorzy posiadają więcej kanałów na tej częstotliwości niż w 900. Więcej kanałów pozwala im budować stacje gęściej bez wzajemnych zakłóceń. Wiecej stacji=większa pojemność i właśnie dlatego używane są najczęściej w miastach.
Stacji 900 nie można ustawiać gęsto, blisko siebie bo braknie kanałów i pojawią się zakłócenia. Co prawda z tym także operatorzy sobie radzą poprzez np. nachylenie anten pod odpowiednim kątem lub zmniejszeniem mocy, jednak po co marnować rozległe 900 skoro można postawić 1800.
W każdym bądź razie planowanie przestrzenne sieci to całkiem skomplikowana sprawa a 1800 trochę ułatwia sprawę.

#598189  autor: Edmund
 29 lis 2012, 22:35
kowcio, a w jakim mieście robiłeś testy?

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#598636  autor: kowcio
 02 gru 2012, 23:17
ezaq pisze:kowcio, podejrzewam, że sieci w Twojej okolicy na większości stacji działają w Common BCCH, więc pasmo 1800 MHz nie jest widoczne, nawet w netmonitorze. Można je zauważyć dopiero w czasie połączenia obserwując numer kanału. Zwykle w takich przypadkach następuje zmiana kanałów kilka razy na sekundę (tzw. skakanie po częstotliwościach) i tylko po numerach tych kanałów można poznać, że telefon korzysta z 1800 MHz (kanały 512-885).
ezaq, ja nie mam Nokii by szukać kanałów i częstotliwości po numerkach :) u mnie pokazuje częstotliwość od razu, bez zgadywania. Telefon wie lepiej, z jakiego pasma korzysta ;-) Wiec nawet podczas połączenia tak nie jest jak piszesz :(
ezaq pisze:W związku z tym w Common BCCH telefon nie będzie czuwał na 1800 MHz, bo zwyczajnie tej częstotliwości nie widzi. Nawet wymuszenie nic nie da.
No ja jak wymuszę GSM 1800, to zalouje się do nadajnika, ale do bardzo odległej lokalizacji i mam końcówkę zasięgu.
ezaq pisze:Co najwyżej telefon się zaloguje do odległej stacji bez Common BCCH, mimo, że może mieć kilka bliższych stacji o silniejszym sygnale w pobliżu. Wydaje mi się, że właśnie tak jest w Twoim przypadku.
A to to tak :-)
Edmund pisze:kowcio, a w jakim mieście robiłeś testy?
W Poznaniu
agaak pisze:Ciekawe co zdziała Networks!
Ja się tego obawiam, bo problemy będą na milion procent. Tylko zapewne większe niż w Plusie. Niestety nie będzie to prosta konfiguracja, chyba że się bardzo mocno postarają.

---
Ostatnio jak jechalem w pociągu (karta Play Online) to widziałem, że urządzenie woli pchać się do umts 2100, niż 900, mimo że też ma taką opcję, dopiero gdy zasięg się pogarsza, to przelogowuje się do u900. Tak już poruszając temat też UMTS w tym temacie ;-)

#599233  autor: Pawrzes
 06 gru 2012, 15:14
1800 MHz Orange w Warszawie jest potrzebne aby był zasięg tej sieci gdyż 900 MHz jest tutaj dodatkiem w celach pojemnościowych, na większości stacji nie jest sygnalizowany - jest w trybie Common BCCH. 900 MHz jest sygnalizowany tylko ze stacji w peryferyjnych dzielnicach (ale nie w każdej) ale i tak priorytet ma pasmo 1800 MHz oraz na nielicznych mikrokomórkach. Wiele stacji pracuje tylko w paśmie 1800/2100 MHz.

Pozdrawiam

#600160  autor: adammilczek
 10 gru 2012, 11:03
A wzięło się to stąd że Idea zaczynając swoją działalność na polskim rynku miała koncesję tylko na pasmo 1800. Dopiero później zyskali prawo do używania 900. Siłą rzeczy musieli stawiać 1800 i ciężko jest to zmienić (w sumie to pewnie nie trzeba).

Swoją drogą zastanawiam sie jak dzisiaj wyglądał by rynek mobilny gdyby operatorzy nigdy nie mieli pasam niskiego typu 900. Jak poradziliby sobie z pokryciem kraju stacjami 1800 :)
Inna rzecz że jestem np. rozczarowany cdma 450. Można pokryć góry jednak orange zbyt dużo w tym kierunku nie robi.

#600172  autor: alkonauta
 10 gru 2012, 11:51
adammilczek pisze:Jak poradziliby sobie z pokryciem kraju stacjami 1800 :)
Poradiliby sobie tak jak np niemiecki e-plus czyli bardzo dobrze. Na autostradach zasieg e-plus ma swietny, nawet 3g tego operatora na autostradach wyglada o niebo lepiej niz T.

#600174  autor: kowcio
 10 gru 2012, 11:57
Kombinowaliby z innymi technologiami, może właśnie z tym CDMA, jak chyba w USA macie CDMA 800 MHz i jakoś pokrycie jest.
Dobrze, że jest ten GSM u nas, ale ja osobiście liczę na czasy, gdy będe miał w 100% kraju UMTS (tzn. wiadomo w 99%, bo gdzieś w środku lasu gdzie teraz nie ma GSM może nie być). To będzie kolejna era telefonii komórkowej w Polsce. Tylko stało się tak, że telefon mam w Play, a raczej nie liczyłbym na roaming UMTS 900 od Solarza (on nie da za wszelkie pieniądze), a raczej też NetworkS! nie udostępni swojej sieci, musieliby się postarać. Ale byłoby super... Jedziesz w pociągu i masz zawsze powiedzmy te 2 Mbps nawet. To moje marzenie, a nie jakieś dziadowskie LTE, gdzie w mieście śmiga że aż nadziwić się nie mozna, a wyjedziesz 20 km dalej i masz EDGE 0,1-2 Mbps w porywach