Edmund pisze:Chyba nie będzie dla Ciebie problemem jakbyś uchylił rąbka tajemnicy i powiedział w jakich sieciach robiłeś testy?
Play, Orange, Plus, Era (no niech będzie T-Mobile, ja się jeszcze nie przestawiłem). Oczywiście karty SIM operatorów były, a nie roaming, choć też - i to kolejne wnioski będą. A karty to pre-paid, ale to nie ma najmniejszego znaczenia.
Edmund pisze:czy testy robiłeś wyłącznie na GSM czy też dotyczyły one także UMTS?
Robiłem testy w GSM, bo o GSM mi chodzi, a UMTS to tylko Plus ma - i nadal nei wiem od czego zależy dane pasmo, bo w domu skacze u mnie podczas czuwania....
Moje wnioski
Orange i Plus - zarówno połączenia, jak i czuwanie odbywa się całkowicie w paśmie GSM900. Również dotyczy to połączeń z siecią Internet. Nigdy nie uświadczylem podczas testów, aby telefon dobrowolnie przelogował się do GSM 1800. Testy przeprowadzałem w różnych porach, choć zazwyczaj byłą to noc (1-3 godzina), tak by wyłapać czystą konfigurację sieci z minimalnym obciążeniem.
Po wymuszeniu GSM 1800, u mnie w domu obie sieci mają skandalicznie słaby zasięg (od -90 do -105 dBm, zależy z jakiego nadajnika). Telefon loguje się do bardzo odległych stacji (ponad 5 km, mieszkam w mieście gdzie odległość między stacjami czasami wynosi kilkaset metrów), a patrząc na wykaz pozwoleń, wszystkie nadajniki (poza Erą, o której później) posiadają dualne częstotliwości 900/1800.
Era: telefon podczas czuwania stabilnie zalogowany jest do nadajnika GSM900, który jest pod moim blokiem, posiada on tylko GSM 900. Wszystkie połączenia również są realizowane przez ten nadajnik. Po wymuszeniu GSM 1800, telefon zalogował się do najbliższej stacji GSM 1800 wg wykazu, dodam, że Plus też tam rzekomo posiada GSM 1800.
Mój wniosek z tego taki, że GSM1800 jest.. nie wiem do czego. Być może zostaje ono automatycznie włączone gdy GSM 900 jest przepełnione, albo nie wiem...
Rozmowy w Plusie i w Erze po GSM są w HR niestety (robiłem próbki na macierzystych kartach SIM, połączenie ~2 minuty w nocy), w Orange niezależnie od pory dnia EFR.
Jakość rozmów w GSM 1800 jest drastycznie słaba. Rozmowy są zrywane, bardzo długi czas na zestawienie połączenia, a głos mocno poszarpany (niczym Play GSM 900 kiedyś....). Masakra! Nie rozumiem, dlaczego tak jest, chyba, ze to wina słabego zasięgu.
Koniec moich wniosków
slawnokia pisze:Mój subiektywny odbiór jest taki, że do pasma GSM 1800 telefon się mi loguje, jak jestem bliżej btsa.
Kiedy odległość jest większa to łapie mi dolne pasmo GSM900.
BTS Orange 900/1800 taki duży mam pod oknem, z niego ciągnie tylko i wyłącznie 900, więc u mnie tak niestety nie jest. Z tego nadajnika jestem w stanie przy oknie wyciągnąć -35 dBm, normalnie w domu mam około -45/50.
kuwejt pisze:Niestety z moich (i pewnie nie tylko moich) obserwacji są. Najwięcej traci na tym oczywiście Play który usilnie się reklamuje że ma największy zasięg w PL (bo w końcu 3 sieci) jednak przez priorytety tak naprawdę ten ich zasięg można o kant d rozbić.
Jeśli chodzi o roaming, to również mam wniosek: u mnie nie widać różnicy między roamingiem, a siecią macierzysta...
Mam jeszcze mega subiektywny wniosek: Rozmowy w UMTS sieci Play wypadają najlepiej jakościowo, podobnie jak w Orange. Słychać minimalną różnicę na niekorzyść Plusa, a w Erze najgorszej (ale Era u mnie w domu ma tak okropny zasięg UMTS, w dodatku rzuca co kilka sekund pomiędzy 10 lokalizacjami

). Jeśli chodzi o GSM, Play nie używałem, w Orange kiedyś było super - teraz czasami potrafi kilka sekund przy dłuższej rozmowie wyciąć słowo, w Plusie tak zawsze było, a Era potrafi dodatkowo czasami całkiem rozłączyć rozmowę, która trwa ponad godzinę lub około godzinę.