• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#561378  autor: ciekawy
 17 cze 2012, 22:38
ale samo pozwolenie na stronie UKE chyba nie jest gwarancją tego, że w tych miejscach gdzie są pozwolenia nadajniki będą stawiane ?

#561408  autor: drcox
 17 cze 2012, 23:25
Nie, ale skoro wnoszą o pozwolenia to już raczej wiedzą co i gdzie będą stawiać...

#561423  autor: ciekawy
 18 cze 2012, 00:05
tak ale było o tym, że sieci już nie pamiętam które bo dawno był news w necie, że mają sieci pozwolenia ale tylko na papierze zarezerwowane po to, żeby konkurencji zabrać pasmo czy lokalizacje czy jedno i drugie i nic nie stawiają, a rezerwacja jest tylko na papierze.

#561441  autor: Ruben
 18 cze 2012, 08:20
ciekawy, operatorzy mają zarezerwowane zakresy częstotliwości takie, jakie przydzielił UKE w trakcie przetargu więc i tak nikt inny nie może tego zająć więc nie ma w takim przypadku mowy o celowym zabieraniu pasma konkurencji.
Jeżeli chodzi o pozwolenia na budowę, to w każdej takiej decyzji administracyjnej wydawanej przez właściwe urzędy jest podana data, do której pozwolenie obowiązuje. Przeważnie jest to 2 lata. Owszem można później różnymi sposobami takie pozwolenie wydłużać ale to inny temat.
Natomiast dlaczego tak się dzieje, to pewnie przyczyn jest wiele. Zawsze jest lepiej mieć pozwolenie i w sytuacji, kiedy sieć wymaga modernizacji zacząć budowę stacji niż dopiero zacząć starać się o pozwolenie, bo to nie jest krótkotrwały proces.

#561656  autor: ciekawy
 18 cze 2012, 23:46
pisałem o zabieraniu pasma konkurencji w kontekście wygranego przetargu i informacji jakie czytałem, że te częstotliwości chyba są nie w pełni wykorzystane, za to konkurencji może brakować takiego pasma i to było napisane w tym sensie.

jest jakiś link do strony netowej na której jest podana liczba bts ów jakie stoją i nadają albo pozwoleń np. tyle w paśmie 900, tyle w paśmie 1800, tyle w paśmie 2100 i podana nazwa każdej sieci ?
nie chodzi mi o mapke bo trzeba szukać po kraju tylko chodzi mi o zbiorowe dane.

#561890  autor: drcox
 19 cze 2012, 21:58
Wypada dodać, że wyżej wymienioną mapkę zawdzięczamy serisowi GSMOnline. Telepolisu jest zajęte rozmowami nad nowymi reklamami o zrzucaniu brzuszka :-D