• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #561203  autor: ciekawy
 17 cze 2012, 00:25
Play Online ma adres IP stały czy zmienny czyli czy się zmienia np po każdym rozłączeniu i połączeniu ?

Bez względu na wcześniejszą odpowiedź pytanie, można to zmienić np jeśli adres jest zmienny to można zrobić stały ? albo jeśli jest stały to można zrobić zmienny ?

#561212  autor: xTRA
 17 cze 2012, 00:51
Nie ma to nic wspólnego z rozłączaniem i łączeniem się. IP zależy, do której stacji bazowej jesteś połączony. By zmienić stację możesz połazić po domu, czy np. użyć anteny kierunkowej. Jak siła odbioru danej stacji nie będzie wyraźnie lepsza od innych, może cię przerzucać.

#561214  autor: ciekawy
 17 cze 2012, 00:56
właśnie, dobrze, że poruszyłeś ten temat.
nie mam anteny dodatkowej ale przydałaby się czasem w różnych lokalizacjach i mam takie pytanie z tym związane nie bezpośrednie - jest jakiś program dzieki któremu można odczytać z którego nadajnika czy masztu się korzysta, ogólnie żeby się wyświetliła nazwa przekaźnika z którego jest odbierany sygnał ?

może być tak,że do jednej stacji loguje się Play Online, a do innej net na kartę np. w taryfie Lubię to ?

#561217  autor: zajadacz
 17 cze 2012, 01:14
xTRA pisze:Nie ma to nic wspólnego z rozłączaniem i łączeniem się. IP zależy, do której stacji bazowej jesteś połączony.
A to co za bzdura? IP to IP, przydziela na czas trwania sesji, trzeba zamknąć połączenie i na nowo rozpocząć żeby dostać nowe IP. Jak Ty sobie to wyobrażasz że każda stacja bazowa to Ci zmieni IP?

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#561224  autor: KC-KARLOS
 17 cze 2012, 05:33
IP w internecie mobilnym jest zmienne. Wystarczy rozłączyć sesję, a potem wykonać kolejne połączenie internetowe.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#561229  autor: user_delete34
 17 cze 2012, 08:49
ciekawy:
1. Nie ma dobrych anten mobilnych, przynajmniej do modemów Huawei. Sierra Wireless już ma, choć to przecież tylko minimalną da poprawę.
2. Lubię To! to oferta na kartę z roamingiem Plusa i Orange, PLAY Online działa tylko na własnych nadajnikach.
3. Program TopNetInfo, zaznacz w nim "Komunikacja AT" i "Pokazuj CID (jakkolwiek to napisane)...". Do pobrania i po szczegóły zapraszam na bez-kabli.pl
4. Jak ściągniesz bazę informacji o stacjach z btsearch.org i wkleisz ją do programu, to dostaniesz dokładniejsze info o stacji.
5. Chcąc mieć stały adres, możesz skorzystać z usług np DynDNS czy No-IP. Google i czytaj.
6. Szczęście, że choć tutaj nie piszesz megadługich postów.

#561246  autor: Ruben
 17 cze 2012, 10:40
ciekawy, kolega Markadiusz wszystko wyjaśnił. O antenach odpowiedziałem Tobie w innym założonym przez Ciebie temacie.

#561252  autor: Mordrag
 17 cze 2012, 11:06
100% racji ma zajadacz, można całą Polskę przejechać i IP Ci się nie zmieni. Gdyby tak było, że inny BTS inne IP to mobilny dostęp do internetu nie byłby wtedy mobilny tylko przenośny.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#561262  autor: joasia_23
 17 cze 2012, 11:30
Mordrag, mobilny znaczy właśnie "przenośny" :D

#561267  autor: Mordrag
 17 cze 2012, 11:55
joasia_23, faktycznie, mylę pojęcia. Uściślając chodziło mi o to, że mobilny można używać w ruchu w każdym momencie, a "przenośny" że owszem można go przenieść ale nie można go używać podczas ruchu. :-D

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#561365  autor: KR2615
 17 cze 2012, 21:33
Markadiusz pisze:ciekawy:
5. Chcąc mieć stały adres, możesz skorzystać z usług np DynDNS czy No-IP. Google i czytaj.
DynDNS nie da ani nie zmieni Ci adresu IP. Instalując odpowiedni program na komputerze klienckim/routerze możesz stworzyc rewers np. moj-mobilny-komputer.dyndns.org ktory zawsze bedzie kierował na IP Twojego komputera ktore po rozaczeniu bedzie sie zmienialo jak to napisano powyzej. BTS nie ma z tym zadnego zwiazku.

#561368  autor: Mordrag
 17 cze 2012, 21:56
Poza tym żądania z zewnątrz często są blokowane na internecie mobilnym. Czyli pingi itp.