• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #558601  autor: seba47
 05 cze 2012, 01:24
Witam. Jestem użytkownikiem Play na kartę. Jak wiadomo można korzystać z odbiorników Orange. Problem tkwi w tym że w ogóle nie wyświetla pozycji Orange przy wyszukiwaniu ręcznym. Dla jasności mam zasięg Orange na karcie od Orange i to zasięg na poziomie full. Czasami łapie zasięg Orange ale tylko i wyłącznie przy zmianie karty play -> orange -> play. Można wyszukać tylko jeden raz i wtedy wyświetla się orange, ale jak szukam drugi raz to problem znowu się pojawia... Co z tym może być? Wymieniłem kartę sim, zrestartowałem telefon i dalej to samo... Co ciekawe kiedyś nie było tego problemu, pojawił się nie dawno. Mam Nokia Lumia 800.
 #558611  autor: horas
 05 cze 2012, 09:10
seba47 pisze:Witam. Jestem użytkownikiem Play na kartę. Jak wiadomo można korzystać z odbiorników Orange. Problem tkwi w tym że w ogóle nie wyświetla pozycji Orange przy wyszukiwaniu ręcznym. Dla jasności mam zasięg Orange na karcie od Orange i to zasięg na poziomie full. Czasami łapie zasięg Orange ale tylko i wyłącznie przy zmianie karty play -> orange -> play. Można wyszukać tylko jeden raz i wtedy wyświetla się orange, ale jak szukam drugi raz to problem znowu się pojawia... Co z tym może być? Wymieniłem kartę sim, zrestartowałem telefon i dalej to samo... Co ciekawe kiedyś nie było tego problemu, pojawił się nie dawno. Mam Nokia Lumia 800.
a ja miałem inny problem z logowaniem do ORANGE

dziś rano wstaję, patrzę na telefon a tam "wybierz ręcznie operatora" (mam na sztywno ustawione ORANGE). Jest to już drugi przypadek gdy mi karta Playa gubi zasięg Orange :/

WTF ??

#558616  autor: Vieslav
 05 cze 2012, 09:31
Sieci roamingowe, czyli Plus i Orange nadają kartom Playa najniższy priorytet. Oznacza to, że podczas dużego obciążenia sieci karty Playa będą wylogowywane aby zostawić miejsce kartom macierzystym. Tak było zawsze, ale Play prawie nie stawia swojej infrastruktury więc nie może przyjąć swojego ruchu, zmiany na rynku powodują coraz większe obciążanie nadajników więc jest to teraz coraz bardziej odczuwalne.
Jeśli chodzi o ginący zasięg to pierwsze słyszę. Może masz ustawiony w telefonie tryb tylko 2G lub tylko 3G? Mi ani razu nie zdarzyło się, żeby telefon z kartą Playa nie wykrył zasięgu Orange.

#558768  autor: seba47
 05 cze 2012, 18:41
W Play mówią ze u nich wszystko ok, w Nokii kasa dać telefon do serwisu chociaż to chyba nic nie da. Mam ustawione 3G i korzystaj z transmisji w roamingu. Tylko czemu to nie chodzi tak jak powinno? Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi.

[ Dodano: 2012-06-05, 18:42 ]
A to nie jest wina tego ze mam kartę micro-sim a nie Sim?

#558772  autor: perun
 05 cze 2012, 19:11
Sprawdz, czy przy wyszukaniu recznym nie ma 2x sieci PLAY.
Ja tak miałem, jak sie okazalo, czasem zamiast Orange wyswietla sie nazwa PLAY. Szczegolnie, jak zalogujesz sie recznie do Orange, wtedy mozesz miec pewnosc, ze jak za chwilke wyszukasz sieci bedzie 2x PLAY. Przynajmniej ja tak miałem.

#558783  autor: seba47
 05 cze 2012, 20:15
I tu cię zdziwię :)

Pozycje:
- POL
- Plus
- PLAY
- T-mobile

[ Dodano: 2012-06-05, 20:19 ]
Czasami łapie 26010 czy jakoś tak.

Jak mi się udaje wyszukać Orange to pisze "Orange"

#558787  autor: muchakk
 05 cze 2012, 20:28
Ja Cię też zdziwie. Orange znajduje Ci telefon. Wybierz sztywno logowanie do sieci "PLAY".

POL - PLAY
PLUS - PLUS
PLAY - ORANGE

Oni robią taki śmietnik, że to się w głowie nie mieści. U mnie np. wyszukuje:

PLAY (siec macierzysta)
PLAY - plus
PLAY - orange
T-mobile

#558789  autor: KC-KARLOS
 05 cze 2012, 20:36
U mnie jest tak (SE ELM):
PLAY (2G i 3G [H]) - MACIERZYSTY - pokazuje PLAY
PLUS (2G i 3G) - pokazuje PLAY
Orange PL (2G i 3G) - pokazuje 2x PLAY
T-Mobile (2G i 3G) - pokazuje Era (sieć zabroniona)
Aero2 (3G) - pokazuje PL 17 (sieć zabroniona)

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#558798  autor: seba47
 05 cze 2012, 20:57
Aha :P a tego to nie wiedziałem - czasami wyszukuje pozycje "Orange" i właśnie zawsze myślałem ze tak jest i tak zawsze będzie, Play mam tylko jedno wiec myślałem ze to jest właściwy Play. Sorry za kłopot ;) a co to jest 26017?

#558803  autor: KC-KARLOS
 05 cze 2012, 21:03
seba47 pisze: a co to jest 26017?
To Aero2 - zasięg HSPA/HSPA+ na 900 MHz. Sieć ta zgłasza się jako 26017 (to jej identyfikator).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#558805  autor: seba47
 05 cze 2012, 21:08
Ok, dziękuję za pomoc ;) ale myślę ze fajnym pomysłem byłoby założenie wątku i przyklejenie go które nazwy to jakie sieci w jakiej miejscowości - jak widać narobili bałaganu i nie wiadomo co jest co ;)

#558811  autor: kamil4862
 05 cze 2012, 21:15
seba47 pisze:a co to jest 26017?
Aero2.

Obrazek