• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #510902  autor: bu-fu
 24 paź 2011, 10:51
Witam, jeżeli zły dział to przepraszam.

Test działania sieci jest mi potrzebny jako cześć pracy mgr. Czy ktoś z Was robił podobne rzeczy i podzieli się jakimiś wnioskami co do najbardziej miarodajnej metody ? Jestem troche w tyle z nowinkami tech. wiec pytam tutaj.

Sprawa wygląda tak: muszę sprawdzić jakość usług nam dostępnych na trasie kolejowej pomiędzy dwoma większymi miastami. Operator to oczywiście P4. Powiedzmy, że ruszam pociągiem z Poznania do Wrocławia ze sprzętem i całą drogę monitoruję pracę u900, oraz jego współpracę z u2100. Chcę się skupić głównie na 3g (lub jak kto woli 4g?). W jedna stronę wymusiłbym w terminalu używanie 3g aby sprawdzić prędkości, handover itp tylko dla umts. Wracając do Poznania pozwoliłbym już na używanie wszystkich systemów.

Teraz pytanie: na pewno o wiele lepiej byłoby użyć netbook'a+modemu hspa900, niestety takiego nie posiadam i nie byłby mi aż tak niezbędny żeby teraz go specjalnie kupić. Nowy telefon natomiast bardzo by mi się przydał :). Jak myślicie, miałoby to jakieś szanse na powodzenie ? Jakiś smartfon umts/hspa900&2100 na androidzie + odpowiedni soft. Nigdy nie miałem z systemem styczności ale wśród tylu aplikacji może jest coś godnego uwagi, co pozwoli mi wymusić system i co ileś minut robić testy żeby w rezultacie zgrać je na laptopa?

Jakieś wskazówki/rady?

Pozdr.