Kamil_K pisze:Zdarza się, że telefon zalogowany do GSM nie może odebrać połączenia przychodzącego (telefon dzwoni, ale naciśnięcie "zielonej słuchawki" nie powoduje reakcji lub, w zależności od modelu, powoduje zawieszenie się telefonu).
Dziwne? Też bym stawiał na telefon. Ale, skoro Piszesz, że:
Kamil_K pisze:Zdarzyło się to niejednokrotnie na przestrzeni kilku ostatnich lat mi i moim znajomym (na przystanku autobusowym w stronę zachodnią, w czasie podróży pestką, w czasie wspinania się po schodach do Netto - zawsze w okolicy skrzyżowania).
Nie obserwowałem takich kwestii, może przez to, że ogólnie mam zasięg 3G. W okolicy Netto, schodząc w kierunku CH Pestka, telefon jest zalogowany do NodeB: Al. Solidarności 6, Poznański Ośrodek Specjalistyczny Usług Medycznych. Jeśli chodzi o GSM, w tej w/w lokalizacji, to potrafi się zalogować do kilku stacji. Zazwyczaj DCS/GSM 1800 MHz, z anten PTK Centertel, lokalizacja: ul. Piątkowska 161, biurowiec FUTURA. Ale nawet loguje się do takich stacji, jak: ul. Dojazd 34a, hotel JOWISZ czy w/w Al. Solidarności 6. Idąc już w stronę CH Plaza, telefon potrafi też się logować nawet do BTS: os. B.Śmiałego 1, budynek mieszkalny.
Pytanie, jeśli coś jest naprawdę z tą lokalizacją, to czy kwestia może złej konfiguracji sąsiadów? Skoro telefon potrafi się logować do tylu BTS'ów, przechodząc kilka czy kilkanaście metrów? A może to kwestia zbyt małej ilości stacji 2G? W tych okolicach są wirtualne pozwolenie, zresztą, jak w całym
POZnaniu* 
Do tego, nowa lokalizacja, o której jest temat, na razie też nie będzie mieć BTS'a, mimo pozwoleń
Kamil_K pisze:Zdarzyło się to niejednokrotnie na przestrzeni kilku ostatnich lat mi i moim znajomym (na przystanku autobusowym w stronę zachodnią, w czasie podróży pestką, w czasie wspinania się po schodach do Netto - zawsze w okolicy skrzyżowania).
Albo jeszcze jedna kwestia. W lokalizacji biurowca FUTURA, działa tylko DCS/GSM 1800 MHz. W opisanej przez Ciebie drodze, telefon masz pewnie zalogowany do tej lokalizacji. Może coś skopali z konfiguracją, że stacja jakby nie widzi innych BTS'ów, gdy zostaje nawiązane połączenie, w paśmie 900 MHz

Tylko, jaki to może mieć wpływ, że nie można odebrać wtedy telefonu. Mógłby ktoś wytłumaczyć, kto zna się na temacie? W wolnej chwili sprawdzę tę kwestię, w GSM'ie, będąc w tej lokalizacji