• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #265096  autor: nicram
 06 maja 2008, 20:00
Zakładam ten temat, otóż około dwóch tygodni temu zauważyłem że na numerze Plusa [empirycznie sprawdzone tylko na MixPlusie] gdy ktoś do nas dzwoni wyświetla nam się tylko 9 cyfrowy numer tejże osoby, a o ile mnie pamięć nie myli wcześniej zawsze przed tym numerem widniał prefiks +48

Chciałbym nadmienić że mogę być w błędzie, bo pewności nie mam, stąd pragnę zapytać innych userów czy też coś podobnego nie zauważyli?
Osobiście nie sprawia mi to żadnego problemu, jestem tylko ciekawy:)

#265102  autor: Kaczy
 06 maja 2008, 20:23
Jak dobrze pamiętam to nigdy nie widziałem numeru który do mnie dzwoni z +48. I to nie tylko w Plusie. W Orange też zawsze wyświetla się 9 cyfr.

...::: Made for loneliness :::...

#265112  autor: mariusz9a
 06 maja 2008, 20:48
Kaczy pisze:Jak dobrze pamiętam to nigdy nie widziałem numeru który do mnie dzwoni z +48. I to nie tylko w Plusie. W Orange też zawsze wyświetla się 9 cyfr.
Identycznie u mnie. Zawsze połączenie przychodzące jest bez +48 i to odkąd pamiętam.

#265123  autor: elrond
 06 maja 2008, 21:02
Ja u siebie zaobserwowałem podobną sytuację. Kiedyś numery były z prefixem +48, a teraz jest tylko 9 cyfr. Telefon w Play.
 #265147  autor: darnok
 07 maja 2008, 00:05
nicram pisze:Zakładam ten temat, otóż około dwóch tygodni temu zauważyłem że na numerze Plusa [empirycznie sprawdzone tylko na MixPlusie] gdy ktoś do nas dzwoni wyświetla nam się tylko 9 cyfrowy numer tejże osoby, a o ile mnie pamięć nie myli wcześniej zawsze przed tym numerem widniał prefiks +48

Chciałbym nadmienić że mogę być w błędzie, bo pewności nie mam, stąd pragnę zapytać innych userów czy też coś podobnego nie zauważyli?
Osobiście nie sprawia mi to żadnego problemu, jestem tylko ciekawy:)
Korzystam z plusa niecale 10 lat i nie przypominam sobie zeby kiedykolwiek sie z +48 pokazywalo. Natomiast przez bardzo dlugi okres plus niepoprawnie pokazywal numery z 0 na poczatku, czyli ze dzwoni do nas nr 0601123456 albo 022123456. dopiero jakis czas temu to poprawili. Co ciekawe takze troche bez sensu od zawsze umozliwia dzownienie na numer z zerem na poczatku, czego nie powinien dopuszczac. Ale jak juz ogloszono, od 30.09.09 i plus bedzie sie musial dostosowac.

#265149  autor: mariusz9a
 07 maja 2008, 00:13
darnok pisze:Co ciekawe takze troche bez sensu od zawsze umozliwia dzownienie na numer z zerem na poczatku
Według mnie to akurat było dobre rozwiązanie (i dobrze że jeszcze działa). Przynajmniej nie waliło się osobom przyzwyczajonym do stacjonarki. A jak komuś nie pasowało to wybieranie numeru bez 0 na początku także działało. Także czy je wpisywaliśmy czy nie to nie miało najmniejszego znaczenia.
darnok pisze:niepoprawnie pokazywal numery z 0 na poczatku, czyli ze dzwoni do nas nr 0601123456 albo 022123456
Ale to wcale nie był żaden błąd ani nic niepoprawnego. To tak jakbyś powiedział że błędne/niepoprawne było (nie wiem jak jest teraz) wprowadzanie numeru komórkowego poprzedzając go 0 w telefonii stacjonarnej.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2008, 00:25 przez mariusz9a, łącznie zmieniany 1 raz.

#265150  autor: senshiro
 07 maja 2008, 00:23
elrond pisze:Kiedyś numery były z prefixem +48, a teraz jest tylko 9 cyfr. Telefon w Play.
Mam Play kartę, tydzień temu dzwonił do mnie jakiś pajac z numeru Orange. Pokazało się "+48509xxxxxx".

Obrazek

#265165  autor: rafcyk
 07 maja 2008, 11:07
Z tego co pamiętam to w plusie było tak, że numer dzwoniący pokazywał bez prefiksu +48, prefiks był zawsze prezentowany w przypadku sms.

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#265168  autor: darnok
 07 maja 2008, 11:53
mariusz9a pisze:
darnok pisze:Co ciekawe takze troche bez sensu od zawsze umozliwia dzownienie na numer z zerem na poczatku
Według mnie to akurat było dobre rozwiązanie (i dobrze że jeszcze działa). Przynajmniej nie waliło się osobom przyzwyczajonym do stacjonarki. A jak komuś nie pasowało to wybieranie numeru bez 0 na początku także działało. Także czy je wpisywaliśmy czy nie to nie miało najmniejszego znaczenia.
darnok pisze:niepoprawnie pokazywal numery z 0 na poczatku, czyli ze dzwoni do nas nr 0601123456 albo 022123456
Ale to wcale nie był żaden błąd ani nic niepoprawnego. To tak jakbyś powiedział że błędne/niepoprawne było (nie wiem jak jest teraz) wprowadzanie numeru komórkowego poprzedzając go 0 w telefonii stacjonarnej.
Obie te rzeczy to nieprawidlowosci, choc niezbyt istotne. Telefon komorkowy dziala na poziomie krajowym ("miedzymiastowym") i wybieranie zera, jak i jego prezentowanie jest niepoprawne. Docelowo, co zreszta widac w ostatnich newsach, telefony stacjonarne tez maja wejsc na poziom krajowy i wszystkie numery maja byc wybierane z tego poziomu. Aktualnie jest to sztucznie zrobione wybieraniem prefixu (022, 012) przed numerem, a zgodnie z niedawnymi informacjami tu zero mamy tez zgubic.
Utrzymywanie tego zera przez plusa daje wrazenie ze dzwonimy z poziomu strefowego - a od zawsze tel kom istnialy na poziomie krajowym.

polecam:
http://www.uke.gov.pl/_gAllery/10/27/10 ... poz307.pdf

par 4 punkt 2b.

#265171  autor: mariusz9a
 07 maja 2008, 12:43
Wszystko ok, ale prezentowanie numeru w Plusie z 0 na początku zniknęło juz kilka lat temu (jestem w Plusie od 2005 roku i nie przypominam siebie żeby mi wyświetlało numer z 0 na początku jak ktoś dzwonił, chyba że już nie pamiętam tego faktu; dużo wcześniej też miałem Plusa ale takich rzeczy nie pamiętam). A co do wybierania numeru z 0 lub bez niego to dla mnie dobre rozwiązanie - niektóre osoby nie musiały się wkurzać i wprowadzać ponownie numeru bez 0 bo dla sieci było to wszystko jedno (i w zasadzie nadal jest). A nie przypominam sobie aby kiedykolwiek koniecznie trzeba było wprowadzać 0 przed numerem aby zadzwonić.

#265177  autor: nicram
 07 maja 2008, 14:21
Dziękuje za odpowiedzi na mój temat. Ja nie jestem w stanie sobie w 100% przypomnieć jak to było wcześniej bo to że 0 kiedyś było przed numerem to wiem, i chyba jakiś rok temu była wzmianka na telepolis że Plus zaprzestaje prezentacji zera. W kwestii +48 to mam przeświadczenie że jeszcze jakiś czas temu u mnie w telefonie był pokazywany jak ktoś do mnie dzwonił, ale palca nie dałbym sobie za to uciąć;). Z tego co wiem to tylko w Erze wyświetlał mi się prefiks +48, bo w Orange i ("teraz") w Plusie wyświetla się 9 cyfrowy numer. Teraz tak mi przyszło do głowy że można to sprawdzić wśród moich znajomych co mają telefony w Plusie i zobaczę na ich połączenia odebrane, jak będą z jakiegoś dłuższego okresu to powinno mi to rozjaśnić temat i podam info na stronie wieczorem. Mówiąc szczerze nie daje mi to spokoju i dla czystej ciekawości postaram się doprowadzić ten temat do końca:).

[ Dodano: 2008-05-07, 20:48 ]
A więc byłem w błędzie, widocznie coś moja pamięć jest dziurawa bo u nikogo nie było sytuacji aby wyświetlał się prefiks +48.
W tym temacie podejrzewam że nie będzie więcej wątków dlatego moderatorzy mogą zamknąć temat;). Pozdrawiam

#265245  autor: user_delete9
 07 maja 2008, 22:06
1) od zawsze w erze było +48
2) w plusie od poczatku do jakies kilka lat wstecz było 0
3) w orange w zaleznosci od regionu kraju pokazywalo albo 0 albo bez

Najwygodniejsze jest +48 bo przynajmniej ujednolica wpisy w ksiazce telefonicznej i nie trzeba ich pozniej modyfikowac przed wyslaniem smsa czy telefonem zza granicy

#265299  autor: kowcio
 08 maja 2008, 15:09
eee, mi w Orange pokazuje różnie, zazwyczaj jest +48 jak dzwoni ktoś ze stacjonarki, tak to zazwyczaj jest 5XXX albo 6XXX.
W Play mam od razu 5XXX albo 6XXX, ze stacjonarnego to nie wiem.
Żadna filozofia..

#265353  autor: dt
 08 maja 2008, 22:24
Od poczatku w Plusie nr byl z zerem na poczatku. Kilka lat temu zmienili i numer komorkowy nie jest juz poprzedzony 0. Natomiast w okresie gdy wyswietlalo sie 0 mozna bylo dodzwonic sie z 0 lub bez niego. Sam wpisywalem sobie numery bez 0 i bylo ok:) +48 bylo w Erze. Czy nadal tak jest nie wiem.

#265411  autor: user_delete7
 09 maja 2008, 14:35
u mnie tez nr jest 9 cyfrowy gdy ktos dzwoni ,jedynie mam +48 wtedy gdy otrzymuje esa zawsze :mrgreen:

#265479  autor: Pre100
 10 maja 2008, 00:36
darnok pisze:[...]Telefon komorkowy dziala na poziomie krajowym ("miedzymiastowym") i wybieranie zera, jak i jego prezentowanie jest niepoprawne. [...]
Utrzymywanie tego zera przez plusa daje wrazenie ze dzwonimy z poziomu strefowego - a od zawsze tel kom istnialy na poziomie krajowym.

polecam:
http://www.uke.gov.pl/_gAllery/10/27/10 ... poz307.pdf

par 4 punkt 2b.
Naiwnym jest stwierdzenie, że "telefon komórkowy działa na poziomie krajowym". Telefon tak naprawdę działa na poziomie lokalnym - do stacji bazowej ;-) To co się dzieje z wybranym przez abonenta numerem oraz jak kierowane jest połączenie zależy tylko i wyłacznie od operatora... dla którego wyznacznikiem są kolejno:
1) ustawa "Prawo telekomunikacyjne"
2) rozporządzenia Ministra Infrastruktury (dawniej "Łączności") (np.przytoczony PNK)
3) decyzje UKE (dawniej URTiP)
4) umowy międzyoperatorskie
5) wewnętrzne procedury

I tu wielkie dzięki za link do PNK dla Darnok'a, który trafił w sedno sprawy.

Jeszcze jedna uwaga: wycięcie zera w prezentacji numeru w Plus'ie miało miejsce po to, aby abonenci oddzwaniając na zapamiętany w terminalu numer wybierali go zgodnie z PNK, czyli tak jak zarządził Minister Infrastruktury już w swoich wcześniejszych (niz prezentowane) rozporządzeniach.

Pozdrawiam,
Pre100.

#463474  autor: znawca
 05 mar 2011, 22:50
U mnie jak ktoś dzwoni to jest bez +48, ale jak dostaję SMSa to z prefiksem i mój Wave mi wariuje od tego, bo widzi to jako 2 różne numery :/ musze oba do jednego kontaktu przypisywać... jakaś komedia...
Nie wiem, czy to wina telefonu czy pomarańczowej sieci...

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#463536  autor: agaak
 06 mar 2011, 12:45
Z ostatnich 3 lat, pre/post- paid, wielkopolska głównie:

era - +48xxxzzzccc
orange - +48xxxzzzccc
plus - xxxzzzccc
play na plusie - xxxzzzccc
play - +48xxxzzzccc

#463626  autor: rogmaniek
 06 mar 2011, 19:00
znawca pisze:U mnie jak ktoś dzwoni to jest bez +48
Właśnie to zauważyłem, gdy kiedyś przelogowałem kartę O2 UK na sieć Centka (choć mam napis, na starej Nokii 3510i, Idea :) ). Mimo wybrania numeru kierunkowego do Polski, to i tak połączenie przychodzące, nawet z tego samego numeru, było bez +48. W przypadku roaming'u to jest już jakaś niedogodność. Gdy chcemy do kogoś odzwonić, to musimy numer edytować, także dodatkowa "zabawa" :wink: Na szczęście, gdy jestem zalogowany do sieci PTC, to połączenie przychodzące są realizowane z wyświetlanym numer kierunkowym do Polski.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!