Użytkownik
Ranga
Stały bywalec
Play ma akurat chyba wszędzie frequency hopping i kilka TRX. Generalnie jak to obserwowałem to oni mają pewną stała pulę kanałów które rozsiewają, a reszta idzie na frequency hopping. Nie znam się na tym, ale chyba na nowszych BTS-ach dorzucenie TRX-a to sprawa czysto programowa. U Plusa są jeszcze czasem takie stare stacje bazowe z transmisją tylko GPRS, które mają jeden sektor dookólny bez FH ( http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.58369 ... 12697/z/13 ), albo dwa sektory skierowane tylko na drogę. Skoro działają i ich nie rozbudowują to chyba to wystarcza...tesla pisze: Co do słów zjadacza, dawno nie widziałem stacji w konfiguracji 1/1/1. Chyba że P4 ma taki model, ale to mocno chore rozwiązanie. Szczeliny są w TRXach, kanał można podzielić na 8 jak i 16 fragmentów, wedle życzenia.
Już o to pytałaś. W dodatku założyłaś wtedy wątek z opcją, że ma wygasnąć (na początku listopada), więc nawet nie można Cię odesłać do odpowiedzi.agaak pisze: :
A w UMTS? Liczy się tylko ilość kbps, bo one są przydzielane na użytkownika podczas rozmowy? podobno coś koło 14kbps / 384 kbps = 27 rozmów? Czy jak jest np. HSDPA 3,6 to te dodatkowe Mb też możemy użyć na rozmowy głosowe? jak to wygląda?
No ale stosowanie freequency hoping, nie zwiększy pojemności sieci/ilości rozmów obsługiwanych przez BTS.tesla pisze: :
Szczeliny są w TRXach, kanał można podzielić na 8 jak i 16 fragmentów, wedle życzenia. Należy też pamiętać że większość planistów stosuje freq.hopping, i dla każdej celi zdefiniowane jest kilka (naście) częstotliwości. Innymi słowy, stacja która ma 10 TRXów używa znacznie więcej kanałów.
nigdzie tak nie napisałem, FH zmniejsza interferencje międzykanałowe a pojemność stacji zależy wyłacznie od ilości TRXów/kodek/ilość TS zarezerwowanych dla voice`a.No ale stosowanie freequency hoping, nie zwiększy pojemności sieci/ilości rozmów obsługiwanych przez BTS.
nie tyle programowa co licencyjna, ale w pewnych ramach. Np RRU to 4 TRXy i więcej nie będzie.zajadacz pisze:Nie znam się na tym, ale chyba na nowszych BTS-ach dorzucenie TRX-a to sprawa czysto programowa.
http://www.huawei.com/publications/view ... 331&pid=61 dział "Multi-carrier technology for 2G". Piszą tam o jakimś typie BTS-a który może obsługiwać do 36 (!) TRX-ów. Oczywiście nie wiem co konkretnie montuje Play, ale możliwości techniczne generalnie są. Z tego co wiem to 3 nośne w UMTS to jest max dla sprzętu Huawei. Wszystko to jest SDR, wystarczyło by żeby Play kupił licencje i po "wciśnięciu jednego wielkiego guzika" można by mieć UMTS 900 na wszystkich stacjach GSM 900. Jeśli RRU może sprzętowo obsłużyć 3 nośne UMTS, to tym bardziej może więcej niż 3 TRXy GSM, kwestia odpowiedniego oprogramowania.Patryk_ pisze:Mi się obiła o uszy liczba 6.tesla pisze:Np RRU to 4 TRXy i więcej nie będzie.