• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #443227  autor: agaak
 25 lis 2010, 19:44
Witajcie, znam się na telefonii jak na autach ale..
Skoro PLAY ma w EGSM, 25 kanałów a w każdym z nich jest 8 szczelin. To max 25x8=200 rozmów jednorazowo??? I do tego dochodzi sygnalizacja, podział kanałów na kilka stacji, aby się nie zagłuszały? Oraz możliwość użycia innego kodeka aby "upchać" więcej niż 200 rozmów?
Dobrze ja to rozumiem? Wychodzi iż taka stacja w "szczerym polu" jak ma 25 kanałów to tylko 200 rozmów na raz? Bo wydaje mi się iż to trochę mała pojemność takiego BTS...

#443254  autor: zajadacz
 25 lis 2010, 21:54
Mniej niż 200. Z każdego sektora jeden time slot jest na sygnalizację. Przy HR (half rate) masz dwa razy więcej rozmów. Stacja każdego operatora w standardowej konfiguracji ma trzy sektory po jednym kanale co daje 3x7=21 rozmów w full rate. A stoi takich stacji przy drogach bardzo dużo więc widać że wystarcza. W miastach to może być problem i dlatego inni operatorzy stosują dodatkowo GSM 1800. Play przy tak skromnych zasobach to może jedynie stawiać gęściej stacje bazowe (czego nie robi mimo iż ma taką możliwość) i ograniczać ich zasięg żeby się nie zakłócały (co ostatnio zaczęli robić). Generalnie w rozważaniach trzeba brać pod uwagę zagęszczenie ludności na danym terenie, bo jeden kanał GSM z 7 time slotami na odludziu będzie i tak nie wykorzystany czyli stacja nie zwróci się operatorowi. Dlatego tak ciężko w dzisiejszych czach o budowę nowych BTS-ów na odludziach. Operatów stać, ale błędnie zakładają że nikt nie będzie w takich miejscach korzystać z telefonu. Gdzieś nawet czytałem że obecnie w W3 prawie nie stawia się BTS-ów żeby zwiększyć zasięg sieci, a tylko i wyłączenie pod pojemność sieci. Operatorzy W3 twierdzą, że mają zasięg "wszędzie" i nie trzeba stawiać nowych stacji jeśli pojemność sieci wystarcza. Playowi w miastach widocznie wystarcza to co jest, bo jakoś nie widać żeby raptem stawiali specjalnie dużo BTS-ów.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#443264  autor: tesla
 25 lis 2010, 22:43
Żaden BTS nie ma obciążenia 200 rozmów w jednym momencie, ba nawet połowa to za dużo. Są wzory które określają statystycznie ile osób na danym obszarze rozmawia w danej chwili.

Co do słów zjadacza, dawno nie widziałem stacji w konfiguracji 1/1/1. Chyba że P4 ma taki model, ale to mocno chore rozwiązanie. Szczeliny są w TRXach, kanał można podzielić na 8 jak i 16 fragmentów, wedle życzenia. Należy też pamiętać że większość planistów stosuje freq.hopping, i dla każdej celi zdefiniowane jest kilka (naście) częstotliwości. Innymi słowy, stacja która ma 10 TRXów używa znacznie więcej kanałów.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#443276  autor: zajadacz
 25 lis 2010, 23:29
tesla pisze: Co do słów zjadacza, dawno nie widziałem stacji w konfiguracji 1/1/1. Chyba że P4 ma taki model, ale to mocno chore rozwiązanie. Szczeliny są w TRXach, kanał można podzielić na 8 jak i 16 fragmentów, wedle życzenia.
Play ma akurat chyba wszędzie frequency hopping i kilka TRX. Generalnie jak to obserwowałem to oni mają pewną stała pulę kanałów które rozsiewają, a reszta idzie na frequency hopping. Nie znam się na tym, ale chyba na nowszych BTS-ach dorzucenie TRX-a to sprawa czysto programowa. U Plusa są jeszcze czasem takie stare stacje bazowe z transmisją tylko GPRS, które mają jeden sektor dookólny bez FH ( http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.58369 ... 12697/z/13 ), albo dwa sektory skierowane tylko na drogę. Skoro działają i ich nie rozbudowują to chyba to wystarcza...

Zdjęcia stacji bazowych

#443354  autor: agaak
 26 lis 2010, 13:17
Czyli jeśli dobrze rozumiem:
- GSM/DCS możemy użyć innego kodeka aby podzielić szczelinę, zwiększyć ilość rozmów

A w UMTS? Liczy się tylko ilość kbps, bo one są przydzielane na użytkownika podczas rozmowy? podobno coś koło 14kbps / 384 kbps = 27 rozmów? Czy jak jest np. HSDPA 3,6 to te dodatkowe Mb też możemy użyć na rozmowy głosowe? jak to wygląda?

#443457  autor: Marcin_7
 26 lis 2010, 23:52
agaak pisze: :

A w UMTS? Liczy się tylko ilość kbps, bo one są przydzielane na użytkownika podczas rozmowy? podobno coś koło 14kbps / 384 kbps = 27 rozmów? Czy jak jest np. HSDPA 3,6 to te dodatkowe Mb też możemy użyć na rozmowy głosowe? jak to wygląda?
Już o to pytałaś. W dodatku założyłaś wtedy wątek z opcją, że ma wygasnąć (na początku listopada), więc nawet nie można Cię odesłać do odpowiedzi.

Co do HSDPA, to połączeń głosowych się nie przeprowadza za pomocą tej technologii.

[ Dodano: 2010-11-26, 23:58 ]
tesla pisze: :
Szczeliny są w TRXach, kanał można podzielić na 8 jak i 16 fragmentów, wedle życzenia. Należy też pamiętać że większość planistów stosuje freq.hopping, i dla każdej celi zdefiniowane jest kilka (naście) częstotliwości. Innymi słowy, stacja która ma 10 TRXów używa znacznie więcej kanałów.
No ale stosowanie freequency hoping, nie zwiększy pojemności sieci/ilości rozmów obsługiwanych przez BTS.

#443473  autor: tesla
 27 lis 2010, 00:55
No ale stosowanie freequency hoping, nie zwiększy pojemności sieci/ilości rozmów obsługiwanych przez BTS.
nigdzie tak nie napisałem, FH zmniejsza interferencje międzykanałowe a pojemność stacji zależy wyłacznie od ilości TRXów/kodek/ilość TS zarezerwowanych dla voice`a.
zajadacz pisze:Nie znam się na tym, ale chyba na nowszych BTS-ach dorzucenie TRX-a to sprawa czysto programowa.
nie tyle programowa co licencyjna, ale w pewnych ramach. Np RRU to 4 TRXy i więcej nie będzie.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#443565  autor: Patryk_
 27 lis 2010, 17:53
tesla pisze:Np RRU to 4 TRXy i więcej nie będzie.
Mi się obiła o uszy liczba 6.

#443582  autor: zajadacz
 27 lis 2010, 21:04
Patryk_ pisze:
tesla pisze:Np RRU to 4 TRXy i więcej nie będzie.
Mi się obiła o uszy liczba 6.
http://www.huawei.com/publications/view ... 331&pid=61 dział "Multi-carrier technology for 2G". Piszą tam o jakimś typie BTS-a który może obsługiwać do 36 (!) TRX-ów. Oczywiście nie wiem co konkretnie montuje Play, ale możliwości techniczne generalnie są. Z tego co wiem to 3 nośne w UMTS to jest max dla sprzętu Huawei. Wszystko to jest SDR, wystarczyło by żeby Play kupił licencje i po "wciśnięciu jednego wielkiego guzika" można by mieć UMTS 900 na wszystkich stacjach GSM 900. Jeśli RRU może sprzętowo obsłużyć 3 nośne UMTS, to tym bardziej może więcej niż 3 TRXy GSM, kwestia odpowiedniego oprogramowania.

Zdjęcia stacji bazowych