• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#406947  autor: elkanguro
 27 maja 2010, 15:52
asziatko pisze:Rafael.dz, dzięki wielkie za dane jaki jest pobór energii
GSM 2G
Normalna praca np menu, podświetlenie 0,25 W
czuwanie bez podświetlania 0,03-0,04W
rozmowa głosowa 0,85W

UMTS 3G
Normalna praca np menu, podświetlenie 0,33W
czuwanie bez podświetlania 0,05-0,07W
rozmowa głosowa (nie wideo) 1,30W
w paśmie GSM i UMTS w telefonie E51. Zawsze się nad tym zastanawiałem ile co pobiera.
A ja właśnie sprawdziłem u siebie i nie zauważyłem różnicy między GSM a UMTS podczas czuwania w obu przypadkach około 0,23W. Natomiast podczas rozmowy GSM 0,77W a UMTS 1,33W co daje ponad 70% większe zużycie.

[ Dodano: 2010-05-27, 15:53 ]
Ups, chyba trochę stary wątek odkopałem ;)

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#406977  autor: agaak
 27 maja 2010, 19:26
mam w domu silny i stabilny sygnał UMTS/GSM i używam w telefonie GSM, na modemie UMTS - w obu na sztywno

[ Dodano: 2010-06-30, 19:09 ]
Państwa problemy skończą się kiedy w pasmach 800/900MHZ zacznie hulać umts, proste jak budowa cepa. Aby nadawać 2100Mhz potrzeba więcej mocy niż 900Mhz.

#415960  autor: wiertolot
 09 lip 2010, 10:09
JA USTAWIŁEM NARAZIE NA SZTYWNO W TELEFONIE UMTS I NIE NARZEKAM.
U MNIE W MIEŚCIE WSZYSTKIE SIECI PRÓCZ ORANGE MAJĄ DOBRY ZASIĘG 3G I DA Z NIM GANIAĆ PO CAŁEM MIEŚCIE BEZ PROBLEMU.
TYLKO ORANGE JEST U MNIE WTYLE Z TYM UMTS.................
I JESZCZE WYJADE ZA MIASTO TO MUSZE PRZEŁAŃCZAĆ NA GSM BO TEN ZASIĘG UMTS JAKOŚ DALEKO NIE DOCIERA..........
A NA TRYBIE PODWÓJNYM NIE DA Z TEGO KORZYSTAĆ BO MOMENT BATERIA W TELEFONIE PADA,TELEFON WTEDY PRACUJE NA DWÓCH PASMACH DUŻO CIĄGNIE,
WIĘC NAJLEPIEJ UŻYWAĆ W TELEFONIE ALBO SAM UMTS ALBO SAM GSM.
POZDRAWIAM

#415963  autor: joxar1
 09 lip 2010, 10:17
Ja tam jadę na podwójnym i nie narzekam - wkurzałoby mnie przełączanie co chwila, zwłaszcza, gdy miałbym włączone GG, albo korzystałbym z neta.

#415966  autor: wiertolot
 09 lip 2010, 10:22
na podwójnym długo telefon przełańcza między nadajnikami i długo myśli,bateria wtedy góra 2 dni potrzyma,więc w mieście gdzie mieszkam szytwno UMTS,wyjeżdżam poza sztywno GSM i bateria mi trzyma na tym i na tym około 5 dni;
Jeździłbym na stałe na tym UMTS,ale wiadomo jaki jego zasięg jest i szybko pewnie nie zmieni,więc musze narazie tak jak jest.Bo Polski całej cały czas na tym UMTS z zasięgiem nie przejedziesz.Ale za to jakośc rozmów na UMTS jest o wiele lepsza jakościowo i czystsza niż na GSM.np.u mnie w mieście słychać pierdzenie zamiast odbiorcy czasami w sieci Orange na trybie GSM,która jest w tyle i nie ma u mnie UMTS!!!!!!!!
Trzeba wtedy wybierać ponownie połączenie,płacić jeszcze raz w Orange,żeby nie pierdziało i jak łapnie połączenie bez pierdzenia to i tak są wielkie szumy w rozmowie!!!!!!!
Natomiast w Era,Plus,Play,które mają ten UMTS,ustawi ten tryb to słychać nawet u odbiorcy jak mucha przeleci;
To dla porównania;

Pozdrawiam