• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #411501  autor: McCm
 20 cze 2010, 09:27
Witam. Ostatnio piszę z osobą z Orange (ja Play), i niestety często się zdarza, że sms wysłany przez nią dochodzi do mnie z dość sporym opóźnieniem - nawet do półtorej godziny. Zasięg mamy ok, telefony też ok, lokalizacje wysyłania i odbierania różne, problem nie występuje z innymi osobami. Pamiętam tylko, że kiedyś też miałem problem z innym nr orange, rzadziej, ale też smsy się spóźniały. Ode mnie smsy dochodzą normalnie. Jest to strasznie uciążliwe.
Co ciekawe, wczoraj dostałem opóźnionego smsa (1 godzine i 20 minut) zaraz po tym jak przyszedł do mnie inny sms (nie z orange). Nigdy nie miałem problemów z otrzymywaniem sms w Play, ale skoro przychodzą nagle 2 pod rząd, to znaczy, że coś chyba po ich stronie.

I chciałbym was zapytać co może być przyczyną takiego stanu rzeczy, czy wam też takie coś się zdarza? Myślałem nad zgłoszeniem tego do BOK'u ale oni przecież nic tam nie pomogą w takich kwestiach. P4Y też pewnie nie ma takich możliwości, i zapewne chęci do sprawdzania stanu sieci dla jednej osoby.

#411555  autor: mariusz9a
 20 cze 2010, 13:54
Ja miałem coś takiego, że jak pisałem do Play z Plusa, to moje SMSy dochodziły prawie zawsze po około 10-15 minutach. Było to w styczniu - lutym 2010. Rozwiązaniem było zmienienie sieci przez osobę do której pisałem i problem znikł ;-) Jestem pewny że problem leżał po stronie Play, ponieważ pisząc do Ery, Orange czy Plusa problemu nie było. Oczywiście telefon z Play, znajdował się w zasięgu macierzystym Play.

#411567  autor: ciuchcia
 20 cze 2010, 15:16
jak szkoda Ci zlocisza (zapewne nie jednego) na dzwonieniu do BOK play napisz przez Play24 :) tylko nie denerwuj sie jak po pierwszym opisaniu sprawy odesla Ci formatke techniczna :) Ja mialem problemy z zasiegiem na 11 pietrze (nadajnik byl nizej niz mieszkam) ... i po 2-3 zgloszeniach napisali ze problem ustapil ... i rzeczywiscie obecnie nie mam problemow ... wiec wydaje mi sie ze warto sprobowac zglosic problem ;)

#411590  autor: user_delete19
 20 cze 2010, 17:22
Ja od jakis 3-4 dni obserwuje podobne opoznienia... ciezko mi stwierdzic czy dochodzi tez do opoznien w dostarczaniu (dostaje raporty z duzym opoznieniem) niemniej problem wystepuje jedynie na linii play-orange (era i plus dziala ok)...

#411609  autor: cesarz
 20 cze 2010, 19:58
Czasami wysłany sms z Orange do Ery też idzie 3 dni .

CNN

#411610  autor: user_delete19
 20 cze 2010, 20:00
OK - czasami się zdarza, ale ostatnio faktycznie na linii play-orange jakby częściej...

#411632  autor: Claudec
 20 cze 2010, 22:41
Wiele razy miałem opóźnione smsy, pisałem w tej sprawie do OK
to mi odpisali że maja 24h na dostarczenie wiadomości :|
Często odpowiedź na mojego smsa przychodzi szybciej niż raport dostarczenia.
Bywa tez że dostaje niekompletne wiadomości, brakująca część zawsze przychodzi z opóźnieniem kilku godz.

#411637  autor: aizo
 20 cze 2010, 22:48
Sprawdzałem dziś.
Wys. sms do Play z Orange mix, Orange Pop i abonament.
Wszystko było ok

Połączenie nie może być zrealizowane.

#411823  autor: McCm
 21 cze 2010, 16:03
Dziś nadal tak samo i doszła kolejna dziwna rzecz. Osoba 'pomarańczowa' wysłała mi 2 częściowego SMS. Nic do mnie nie przyszło. W Nokiach jest całkowity spis połączeń i sms - zauważyłem że w rejestrze jest informacja o 2 częsciowym sms przychodzącym. Natomiast nic do oczytania się nie pojawiło. Myślałem, że pewnie będzie jeszcze 3 część dlatego sms sie nie pokazał, a ona się gdzieś znów zawieruszyła.
Później pomarańczowa osoba znowu mi wysłała takiego samego SMS, nic nie przyszło, potem wysłała innego pojedyńczego - ten akurat przyszedł. Tamte 2 opóźnione dotarły dopiero gdy od innej osoby z orange dostałem sms (akurat na czas przyszedł).

Jak to możliwe, że do telefonu przychodzą 2 części sms, czyli całość, a on tego nie wyświetla? Dopiero po innym sms z orange, otrzymałem pomarańczowe sms'y - dwie części, tak jak miało być.

Z moim tel wszystko jest z porządku, nie mam nic do blokowania połączeń czy wiadomości.

#411874  autor: kwistas
 21 cze 2010, 18:57
Spróbuj przejść ręcznie na zasięg Plusa i zobacz jak wtedy będą się zachowywać smsy.