• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#409252  autor: mariusz9a
 07 cze 2010, 09:16
U mnie na osiedlu, na szkole podstawowej stoją trzy stacje nadawcze (Play UMTS; Orange GSM, DCS, UMTS; Aero2 i "spółka" CDMA, UMTS*2, DCS). Dzieci biegają wkoło szkoły, grają w piłkę, nikt nie protestuje - wszyscy zdrowi. Do najbliższych zabudowań od strony nodeB Play jest ok 50 metrów. Ludzie nie odczuwają żadnych negatywnych skutków.

#409306  autor: Claudec
 07 cze 2010, 13:32
BioComp, rozumie Cie, sam też bym miał takie obawy, ale jeśli twój blok znajduje się dalej niż 50m od anteny to nie ma się czym przejmować.
To mogą być przekaźniki słabej mocy które stosuje się w centrum miasta.
Osobiście wolał bym mieć anteny na dachu niż wprost przed oknem ;)

Co do szpitala, w Katowicach na dachu szpitala było dość sporo anten i nikt nie narzekał.
Każdy zadowolony że szpital istnieje i ma jakiś grosz z tego że na dachu są przekaźniki.

Tekst z stronki plus+
Na razie aby jak najbardziej zmniejszyć wpływ promieniowania na nasz organizm podczas rozmowy zaleca się stosowanie bezprzewodowych zestawów słuchawkowych. Dlaczego bezprzewodowych? Podczas rozmowy słuchawki przewodowe zachowują się tak, jakbyśmy wsadzili sobie nadającą antenę prosto do ucha. To w sumie jeszcze gorsze rozwiązanie niż rozmowa bezpośrednio przez telefon.
Moim zdaniem to bzdury, nawet zrobiłem test...
Nawiązałem połączenie przez kom na GSM900MHz, podłączyłem słuchawki i położyłem dużą część kabla na laptopie. Cisza... Kiedy zbliżyłem w to miejsce telefon było słychać charakterystyczne pikanie.
Z słuchawek nic nie nadaje, gdyby tak było zaraz słyszał bym to na głośnikach z laptopa.

#409309  autor: mariusz9a
 07 cze 2010, 13:37
Claudec pisze:Moim zdaniem to bzdury, nawet zrobiłem test...
Nawiązałem połączenie przez kom na GSM900MHz, podłączyłem słuchawki i położyłem dużą część kabla na laptopie. Cisza... Kiedy zbliżyłem w to miejsce telefon było słychać charakterystyczne pikanie.
Przegrzeb trochę ten dział na forum (Technikalia) a dowiesz się, że żyjesz w błędzie.
Swoją drogą, to bardzo miarodajnego sprzętu pomiarowego używasz :-D Hehe.