• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #389105  autor: ms93
 21 lut 2010, 22:00
Ostatnimi dniami Play mnie coraz bardziej zaskakuje. Problemy z roamingiem naprawione, to teraz czas na podroze po swiecie. Mam telefon z Androidem, wiec jest tam opcja lokalizacji po danych nadajnika (LAC i CID). Wszystko byloby OK, gdyby nie to, w jakim miejscu lokalizuje mnie, gdy jestem w domu (Sosnowiec). Oto screeny:
Obrazek Obrazek

A tu tak dla porownania z Polska:
Obrazek

Dane w informacjach Google Maps jak najbardziej poprawne, kod sieci sie zgadza:
Obrazek

Potem mam takie kwiatki na pulpicie w pogodzie:
Obrazek

Dodam, ze to nie problem telefonu, bo bylem dzis w innych lokalizacjach i dzialalo.
Podobny problem wystepuje tez w Katowicach, w srode moge dostarczyc dokladniejsze info. Tam jestem w Szwajcarii.
Nie wiem czy to wina Play czy Google, ale przydaloby sie poprawic te glupoty...

#389108  autor: FABIANO
 21 lut 2010, 22:09
Witam:). Tez mam google maps LAC i CID. Ale Wytlumacz mi co oznaczają liczby "do środka, przedział svp i tamte liczby z procentami"
Ostatnio zmieniony 06 mar 2010, 14:30 przez FABIANO, łącznie zmieniany 1 raz.

#389110  autor: ms93
 21 lut 2010, 22:17
FABIANO pisze:Witam:). Tez mam google maps LAC i CID. Ale Wytlumacz mi co oznaczają liczby "do środka, przedział svp i tamte liczby z procentami"
Wiesz co, ja nie mam pojecia co one oznaczaja - chcialem tylko zwrocic uwage na problem z Play i lokalizacja ;)

#389111  autor: trus1991
 21 lut 2010, 22:27
u mnie w Katowicach (Ligota) jak byłem przez weekend to pokazywało mi USA - okolice San Francisco, a teraz jak jestem w domu, to mi dobrze pokazuje moją lokalizację:)

Nokia 3310 -----> Siemens MC60----> Motorola L7 -----> SE K550i -----> SE C902 ------> HTC Desire Z

#389117  autor: ms93
 21 lut 2010, 22:51
trus1991, ja miewam Szwajcarie tez w tych okolicach ;) Dokladniej to Kokociniec. W srode tam bede, to zrobie screeny mapy i danych nadajnika.

#389120  autor: user_delete19
 21 lut 2010, 23:05
Mam podobnie:
- w piatek akurat w okolicach centrum Katowic było ok (i to nawet dokładnie)
- w sobotę, w Jaworznie google maps stwierdziło, że jestem w Wietnami o_x
- ostatnio często gęsto ląduję też w stolicy (przynajmniej według google maps).

Czyżby to miało związek z "rekonfiguracją" sieci?

#389125  autor: ms93
 21 lut 2010, 23:26
lwiczek pisze:- ostatnio często gęsto ląduję też w stolicy (przynajmniej według google maps).
O, to tez mi sie zdarza. Czasem w centrum Sosnowca, a czasem w domu.
lwiczek pisze:Czyżby to miało związek z "rekonfiguracją" sieci?
Dzieki twojemu postowi zwrocilem uwage na jedna rzecz. Juz wiem, co jest powodem.
Zmienil sie RNC w CID nadajnika - porownalem aktualny z tym, ktory wpisalem do bazy BTSearch.pl - jest co innego.
Wczesniej byl RNC 21, teraz 22.
To pociagnelo za soba zmiane 3G CID i Google Maps glupieje.

#389183  autor: Marcin_7
 22 lut 2010, 14:31
To ciekawe.
Twój telefon pokazuje poprawne dane (MCC, MNC) więc jak na podstawie MCC (260) dla Polski serwer googla zwraca informacje o Twoim polożeniu w USA lub Szwajcarii? Zagadka! Jeśli pojawiło się inne LAC nieznane googlowej bazie, to powinna zostać zwrócona informacja typu "brak danych" a nie dane z kosmosu :-) No ale jest jak jest, z faktami się nie dyskutuje.

Obstawiam, ze to nowe parametry LAC lub CID nieznany w googlowej bazie namieszały. Nowe RNCid (22 zamiast 21) nie powinno tu mieć znaczenia.
Tutaj
http://forum.openhandsetdevelopers.com/ ... n-t19.html
mozna znaleźć kod appletu dla tej usługi:

z "3G CID" wyciągane jest zwykłe Cell Id (CID) i ono jest brane pod uwagę podczas przeszukiwania bazy. Pewno w nowym RNC zdefiniowano nowe LAC i CID i dlatego google nie może znaleźć tego w dotychczasowych danych.

#389185  autor: ms93
 22 lut 2010, 14:40
Marcin_7, LAC i normalny CID zostaly bez zmian, jedynie RNC zmienili, co pociagnelo za soba zmiane 3G CID. Z tego by wynikalo, ze jednak po 3G CID lokalizuje... Bylem dzis w zasiegu sasiedniego nadajnika i tam lokalizacja nie dzialala wcale po zmianie danych. Google Maps pokazuje, ze chwilowo nie mozna zlokalizowac. Byc moze w Hondurasie maja zbiezne LAC i CID, wiec pomimo roznicy w MCC i MNC Google stara sie mnie zlokalizowac.

#389194  autor: Marcin_7
 22 lut 2010, 15:15
ms93 pisze:Marcin_7, LAC i normalny CID zostaly bez zmian, jedynie RNC zmienili, co pociagnelo za soba zmiane 3G CID. Z tego by wynikalo, ze jednak po 3G CID lokalizuje... Bylem dzis w zasiegu sasiedniego nadajnika i tam lokalizacja nie dzialala wcale po zmianie danych. Google Maps pokazuje, ze chwilowo nie mozna zlokalizowac. Byc moze w Hondurasie maja zbiezne LAC i CID, wiec pomimo roznicy w MCC i MNC Google stara sie mnie zlokalizowac.
W kazdym kraju LAC i CID mogą być takie same, to są liczby od 1 do 65535 i operatorzy w swoich sieciach (nawet w tym samym kraju) nie muszą się ogladać na siebie nawzajem i nadają sobie takie numery jakie chcą.
Podejrzewam, że np. numer "24" został użyty w większości sieci :-).
Ta logika googlowa daje ciała, bo jak idzie zapytanie o MCC-MNC-LAC-CID i nawet jeśli w jakiejś innej sieci jest komórka o LAC-CID podesłanej w zapytaniu, a MCC się nie zgadza (dla Hondurasu 708, a dla Polski 260) to w ogóle nie powinno nic odsyłać, bo to przecież nie ma sensu.

Co do 3GCID, no to nie wiem, z kodu wynika że obcina RNCid, ale to tylko kod po hakerskim 'reverse engineering ' oficjalnego google appletu, a nie oficjalne google API, więc może obecnie wygląda to inaczej.

#389207  autor: ms93
 22 lut 2010, 16:23
Wpadlem na jeszcze jeden pomysl - moze byc tak, ze dane nie leca w normalnej postaci, ale sa spakowane do jakiejs jednej sumy. Byc moze ta technika jest niedoskonala i wyszlo, ze taka suma danych z Playa jest identyczna z suma z Hondurasu, choc numery moga byc calkiem inne.

#389392  autor: FABIANO
 23 lut 2010, 16:05
Mam pytanko>>>Do określenia LAC i CID danego BTS-a używam google maps (wersja beta) w telefonie. Czy ktoś wie co może oznaczać skrót z liczbą która czasem się zmienia np.... exp:0 .......exp:1.....exp:2.....exp:3.....?

#391642  autor: 8850
 06 mar 2010, 14:04
Googlemaps ma problemy z automatyczną lokalizacją danych na mapach. Problem istnieje od dawna jeśli ktoś używa googlemaps i GPS. Polecam docelową nawigację pod dany telefon, nie bezpłatniaki które nie działają jak trzeba co jakiś czas.

#391700  autor: kowcio
 06 mar 2010, 18:44
8850 pisze:Googlemaps ma problemy z automatyczną lokalizacją danych na mapach. Problem istnieje od dawna jeśli ktoś używa googlemaps i GPS.
Z tym się zgadzam. Nie chce współpracować aplikacja Google Maps z GPSem...

#391707  autor: user_delete19
 06 mar 2010, 19:39
kowcio pisze:Z tym się zgadzam. Nie chce współpracować aplikacja Google Maps z GPSem...
Dziwne, u mnie działa :P

#392599  autor: despera
 11 mar 2010, 19:46
8850 pisze:Googlemaps ma problemy z automatyczną lokalizacją danych na mapach. Problem istnieje od dawna jeśli ktoś używa googlemaps i GPS. Polecam docelową nawigację pod dany telefon, nie bezpłatniaki które nie działają jak trzeba co jakiś czas.
wystarczy wpisać punkt docelowy ulice/miejscowość nawet przybliżone wartości i jakoś GM się "odcina" i działa...