• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #386478  autor: kamonel
 09 lut 2010, 16:44
Zastanawiało mnie co tak naprawdę znajduję sie w kontenerze BTS :) stojącym obok stacji. Wiem że jest tam system klimatyzacji i wentylacji, jakiś system zasilania awaryjnego z zasilaczami UPS, systemy alarmowe (antywłamaniowe i przeciwpożarowe)itd . Ale nic nie znalazłem o urządzeniach nadawczo-odbiorczych? :) Czy jest to np jedno urządzenie odpowiedzialne za wszystkie funkcje stacji bazowej?? Czy np jest to kilka urządzeń i każde ma określoną funkcje :)?
 #386606  autor: radar77
 09 lut 2010, 22:29
kamonel pisze:Zastanawiało mnie co tak naprawdę znajduję sie w kontenerze BTS :) stojącym obok stacji. Wiem że jest tam system klimatyzacji i wentylacji, jakiś system zasilania awaryjnego z zasilaczami UPS, systemy alarmowe (antywłamaniowe i przeciwpożarowe)itd . Ale nic nie znalazłem o urządzeniach nadawczo-odbiorczych? :) Czy jest to np jedno urządzenie odpowiedzialne za wszystkie funkcje stacji bazowej?? Czy np jest to kilka urządzeń i każde ma określoną funkcje :)?

Jest kilka urządzeń, np. krotnica światłowodowa, IDU radiolinii,TRXy, zasilacze buforowe, czy alarmówka jak piszesz.

--
pozdrawiam
radar77

#387105  autor: tesla
 11 lut 2010, 22:29
kamonel pisze:Czy jest to np jedno urządzenie odpowiedzialne za wszystkie funkcje stacji bazowej?? Czy np jest to kilka urządzeń i każde ma określoną funkcje :) ?
to zależy co rozumiesz przez pojęcie Stacja Bazowa :-D

90% stacji indoorowych jest identyczne, czyli siłownia z zestawem bateryjnym, która zasila BTSa (jeżeli występuje), NodeB(jeżeli występuje), musi być jakaś transmisja żeby to wszystko chciało gadać ze światem- najczęściej linie radiowe PDH, do tego system alarmowy, krzesło i wieszak :D

Na sieci znajdziesz mnóstwo zdjęć stacji bazowych.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#387213  autor: darnok
 12 lut 2010, 20:06
tesla pisze: 90% stacji indoorowych jest identyczne, czyli siłownia z zestawem bateryjnym, która zasila BTSa (jeżeli występuje), NodeB(jeżeli występuje), musi być jakaś transmisja żeby to wszystko chciało gadać ze światem- najczęściej linie radiowe PDH, do tego system alarmowy, krzesło i wieszak :D
Zapomniales o DDF/ODFie (w zaleznosci co tam jest) i szczotce do pozamiatania po krosowaniu ;-), gasnica, czasem jeszcze zeszyt.

#387776  autor: tesla
 15 lut 2010, 18:52
darnok pisze:Zapomniales o DDF/ODFie
pominąłem raczej, bo o ile LR czy BTS coś mówią przeciętnemu czytaczowi tego działu, tak DDF to raczej nie :wink:
darnok pisze:i szczotce do pozamiatania po krosowaniu
ostatnio się zastanawiałem dlaczego to krosowanie a nie konektowanie się nazywa :-D
darnok pisze:gasnica, czasem jeszcze zeszyt
klimatyzacja, wentylator, apteczka z kondomami :twisted: drabina

PS, ciekawe czy ktoś się będzie dopytywał o tego tajemniczego DDFa :P

#387845  autor: darnok
 15 lut 2010, 22:22
tesla pisze: pominąłem raczej, bo o ile LR czy BTS coś mówią przeciętnemu czytaczowi tego działu, tak DDF to raczej nie :wink:
Osobiscie uwazam ze akurat LR jest pojeciem ktorego sie nie uzywa. No ale to pewnie zalezy od danej gwary w ktorej sie ktos obraca.
tesla pisze:
darnok pisze:i szczotce do pozamiatania po krosowaniu
ostatnio się zastanawiałem dlaczego to krosowanie a nie konektowanie się nazywa :-D
Chyba z prostej przyczyny ze glownym celem jest skrzyżowanie (cross) RXa z TXem :) na DDFie.

#388132  autor: tesla
 16 lut 2010, 23:07
darnok pisze:Osobiscie uwazam ze akurat LR jest pojeciem ktorego sie nie uzywa.
a pyry i kartofle to wciąż ziemniaki :D ale faktycznie MW brzmi lepiej niż LR. Na pewno lepiej niż IDU radiolinii :twisted:
darnok pisze:Chyba z prostej przyczyny ze glownym celem jest skrzyżowanie (cross) RXa z TXem :) na DDFie.
co nie zmienia faktu że i tak jest to konektowanie :P

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#389118  autor: FABIANO
 21 lut 2010, 22:54
Mam pytanie. Czy technicy chcąc gdzies zmienić Cell info muszą przyjechać specjalnie do tej budki pod BTS-em i tam wklepać czy może to sie odbyć zdalnie (bez przyjazdu)?...

#389119  autor: darnok
 21 lut 2010, 23:04
FABIANO pisze:Mam pytanie. Czy technicy chcąc gdzies zmienić Cell info muszą przyjechać specjalnie do tej budki pod BTS-em i tam wklepać czy może to sie odbyć zdalnie (bez przyjazdu)?...
Pytanie nie jest z tego tematu, ale ci odpowiem. Oczywiscie ze nie. Cell info jest ustawiane na BSC lub na serwerze rozglaszajacym do BSC. I nawet tam sie robi to zdalnie. Generalnie wspolczesny sprzet jest tak projektowany zeby wszelkie zmiany konfiguracyjne dawalo sie wprowadzac zdalnie - wizyty sa wykonywane tylko jesli fizycznie trzeba cos zrobic (wymienic, zamontowac, podlaczyc, ew. sprawdzic).

#389121  autor: FABIANO
 21 lut 2010, 23:09
Dzięx i pozdrawiam:)

#389958  autor: cozix
 26 lut 2010, 10:11
tesla pisze:ciekawe czy ktoś się będzie dopytywał o tego tajemniczego DDFa
no to ja sie o to pytam ;) wiec co to jest ten DDF ? a przy okazji RX oraz TX, ewentualnie LR czy też IDU :)

#389970  autor: krzykos
 26 lut 2010, 11:14
tesla no i wykrakałeś - to teraz się TŁUMACZ...... bo ja nie mam siły....:P
a tak na szybko to LR(linia radiowa) = RL (radiolinia).. dalej niech uczy tesla :roll:

#390055  autor: tesla
 26 lut 2010, 17:30
cozix pisze:wiec co to jest ten DDF ?
DDF Disco Dance Freestyle. ale tę definicję sobie darujemy

DDF Digital Distribution Frame, czyli pole/ szyna, na których montowane są łączówki.

Fajne zdjęcie jest tu http://www.arbiter.pl/zdjecie/12548.Akt ... cznica.DDF

Na łączówkach "rozszywane" są interfejsy E1 wszystkich urządzeń zainstalowanych na stacji.
Tutaj http://www.thaitt.com/images/main_12628 ... tt_com.pdf na 9 stronie znajdziesz tzw. nóż krone`a który umożliwia wykonywanie połączeń odpowiednim kablem tychże właśnie E1.

Łączówki dzielą się zasadniczo na transmisyjne (3 przewodowe) i alarmowe (1 para).
cozix pisze:przy okazji RX oraz TX
rx to jak przynosisz do domu wypłatę a tx to jak zabiera ją twoja żona :twisted: czyli wejście/ wyjście, odbiór/ nadawanie.

LR wyjaśnił kolega krzykos,

IDU to InDoorUnit, w odniesieniu to linii radiowych jest to ta część która znajduje się w kontenerze, w przeciwieństwie do ODU

pozdro

#390208  autor: cozix
 27 lut 2010, 14:07
dzięki koledzy za info

pozdrowionka :)

#391464  autor: Dorylek
 05 mar 2010, 13:41
tesla,
To zdjęcie poniżej zapożyczone z bts-gsm.eu to chyba wnętrze kontenera a dokładniej szafa, przyłączenia anten?
http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-09/a1488877.jpg

#391482  autor: darnok
 05 mar 2010, 16:08
Dorylek pisze:tesla,
To zdjęcie poniżej zapożyczone z bts-gsm.eu to chyba wnętrze kontenera a dokładniej szafa, przyłączenia anten?
Na zdjeciu znajduje sie NodeB - Nokia Flexi WCDMA WBTS, gdzies we wnetrzu jakiegos kontenera, pomieszczenia.
Na samym dole podwojny modul radiowy Flexi Radio Module,
nastepnie Flexi System Module glowny, po prawej stronie widac podlaczone E1.
3ci do dolu to pojedynczyl modul radiowy
na samej gorzej drugi System Module, dzialajacy jako rozszerzenie (pojemnosc) dla dolnego.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2010, 22:20 przez darnok, łącznie zmieniany 1 raz.

#391490  autor: tesla
 05 mar 2010, 17:17
Dorylek pisze:tesla,
to kompletny NodeB Flexi, producent Nokia, operator Era

[ Dodano: 2010-03-05, 17:20 ]
sorry, nie widziałem posta darnok`a,