• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#377162  autor: tesla
 27 gru 2009, 16:55
nie tyle nabijają, co próbujemy podejść do tematu w mniej konwencjonalny sposób :twisted:

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#377178  autor: despera
 27 gru 2009, 18:09
Stwierdzam że na **** mi UMTS jak to i tak nie działa???? Wielka podnieta 3g a na 2100 nie da się w budynku korzystać.

Który normalny operator da to na 850/900 aby nawet w piwnicy działało i KIEDY?????? ZA 30 lat?

#377220  autor: kowcio
 27 gru 2009, 23:04
despera, Tobie nie działa, a innym tak.. Tutaj nic nie zrobisz, może jakiś operator bliżej Ciebie stawi nadajnik i będzie git.

A w nocy nie złapiesz 3G? Tak z ciekawości.

#377251  autor: despera
 28 gru 2009, 02:57
kowcio pisze:A w nocy nie złapiesz 3G? Tak z ciekawości.
Zaszokuję Cię ale jest 1 kreska i woli siedzieć na GSM :D No chyba że wolisz "BRAK ZASIĘGU" na only 3g. Wiem Wiem POLSKA tu nic nie jest jak powinno albo krety wyciągnęły modemy i jadą.... Nie wiem jak to sobie wytłumaczyć... W tej samej lokalizacji jest orange/niżej i play/jeszcze niżej i ich zasięg mam na całym domku i to cały dzień :D :mrgreen: :mrgreen:
Kompletna kiszka ten 3g - wychodzić na dwór albo bawić się z antenami aby sygnał złapać.... Jak puszczą to na 850/900 to samo się będzie prosić aby korzystać...
A czas??? A daję 0,5 roku wszystko zależy JAKA będzie oferta/jakość Aero2 - bo Ci potrafią nadajniki szybko stawiać a PLAY to chyba się zatrzymał....

Ogólnie panowie "Aviomarin i do przodu" bo tak na prawdę net w sieciach komórkowych to pomyłka.... do MMS to i po GPRS pójdzie.... A co do tych Panów z multi - skomputeryzowanymi komórkami, kiedyś nadrabiało się autem.... ale za dużo złomu to należy komórką.........

Naczytałam się o 3g i niby tak komórki "oddychają" aby w razie czego na mniejszym obszarze zapewnić lepszą jakość - a ja się pytam a co mnie to obchodzi? umts 2100 to ślepa ulica jak WAP. Pełen zachwyt na siłę wmawiane sobie że jest OK - a dziś już zapomniano....

#377271  autor: widex
 28 gru 2009, 09:49
despera pisze:A czas??? A daję 0,5 roku wszystko zależy JAKA będzie oferta/jakość Aero2 - bo Ci potrafią nadajniki szybko stawiać a PLAY to chyba się zatrzymał....
chorujesz jak odchodzi4, na ciągłą krytykę Play.
despera pisze:Naczytałam się o 3g i niby tak komórki "oddychają" aby w razie czego na mniejszym obszarze zapewnić lepszą jakość - a ja się pytam a co mnie to obchodzi?
UMTS jest lepszą technologią. Po wprowadzeniu UMTS zawsze sieć była "czysta" bez przeciążeń w moim rejonie chodzi o Erę, Plusa i Play. Z pomarańczowego korzystałem najmniej. despera, zauważ jedno. Należy w dużej mierze zwrócić uwagę, na co Polacy zwracają "uwagę" (wiem, powtórzenie). Polak idzie do operatora po telefon za złotówkę. Polak chce dzownić (nieważne za ile, ważne aby dzownić). Zainteresowanie UMTS w mniej zaludnionych miejscach jest nikłe. A tak na serio, ludzie biorą Internet mobilny, aby go mieć. Cieszą się, że mają Internet. Mniejsza z tym, że ich iPlus jedzie na GPRS lub ich Orange Free zatkał się EDGE i zrywa połączenie. Play planował na początku sam UMTS. Kosztowne, ale ciekawa opcja.

Nie mówię o Polakach z forum, bo tutaj są wszyscy w temacie. Dla zwykłego człowieka on chce towar (np. Sami Swoi) i korzysta.

Przepraszam za offtopic. Dzięki wizerunkowi Polsatu na który wielu leci, ten ich projekt ma jakiś sukces ;] Nie ma co ukrywać.

#377275  autor: Szalony
 28 gru 2009, 10:28
Despera ja na twoim miejscu Erze bym nie popuscil :-D - jesli masz 1,2km do nodeB - bezposrednia widocznosc to nie ma bata jak Era by wszystko dobrze zrobila mialbys 3G :!: U mnie w Aleksandrowie Era zrobila to samo ale na "mniejsza" skale - przestelili tilt za bardzo w gore i w miescie sygnal "mi" uciekl" za to 15km dalej jest piekny( calkiem niepotrzebny bo 15km dalej sa inne nodeB) :( Ja Ere odpuszczam- jednak do niej nie przejde - zrobili mi 3G ale go "przestelili" nie bede antenek uzywal zewnetrzych -skoro zanim nie przestelili mialem sygnal piekny.W Erze przesadzaja z tym "wysokim" tiltem - moze chca dobrze go ustawic ale im nie wychodzi ... U ciebie chyba sygnal wbili w ziemie :-D

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#377329  autor: despera
 28 gru 2009, 16:33
widex pisze:Przepraszam za offtopic. Dzięki wizerunkowi Polsatu na który wielu leci, ten ich projekt ma jakiś sukces ;] Nie ma co ukrywać.
to szczera prawda "KUP BO SĄSIAD MA" jak mania na TV 32".... Panowie......
Szalony pisze: U ciebie chyba sygnal wbili w ziemie
Oj czekaj, pada deszcz i łapie 3/5 stabilnego sygnału na modemie na półce - 2 metry przedłużacza i śmiga HSDPA - może za 5 lat będzie normalnie - wsza jak już tak o te krety dbają to im się migracji zachce......

#377335  autor: kwistas
 28 gru 2009, 16:47
To samo obserwuje w 2G, wcześniej z Ery miałem sygnał na poziomie -64 dBm, teraz mam -56 dBm. W Play wcześniej miałem na poziomie -72 dBm teraz mam -68 dBm. W zimie sygnał jest mocniejszy, ale jednak mniej stabilny. W 3G w Playu nie mam jak sprawdzić, bo telefon przestawia się bez przery na 2G, ale w Erze sygnał mocniejszy jest gdzieś o 4-8dBm.

#377337  autor: kowcio
 28 gru 2009, 16:54
Ja powiem Ci tak despera. Jeden większy operator być może będzie testował UMTS na częstotliwości 900MHz. Więcej Ci nie powiem, bo mnie będą gonić z widłami :P Ale to jest nadal być może... A morze jest głębokie i szerokie ;)

Problem w tym, że telefony mają obsługę głównie UMST na częstotliwości 2100 MHz i tu jest prawdziwy problem.

Ja bym zrobił teraz tak, żeby kazdy producent jesli decyduje się na umieszczenie 3G w telefonie, to na 2100 i 900 MHz obowiązkowo.

Z resztą ja też dawałbym już moduły do telefonów z najniższej półki z obsługą GSM i UMTS. Nie musi obsługiwać Internetu, wideorozmów, mieć aparatu itd- wystarczyłby mi sam moduł do głosu i SMSów. Zazwyczaj jakość rozmów jest wyższa i nie będzie problemów z przepełnieniem sieci. Ale to są jedynie moje marzenia.

#377389  autor: widex
 28 gru 2009, 20:48
Połączenia wideo są standardem UMTS, więc raczej zazwyczaj kamerka jest. Jednak co do UMTS. Tez moim marzeniem jest obowiązek zamieszczania modułu UMTS 900/2100.

Wiele ludzi mówi, że UMTS jest drogi. Zwróćmy uwagę, że np. taki plusfony, playset czy Nokia 3210 classic(?) itd. obusługują i 900 i 2100 ;]

Mam telefon z 900 Mhz, więc jestem gotowy.

#377421  autor: Marcin_7
 28 gru 2009, 23:06
kowcio pisze:Ja powiem Ci tak despera. Jeden większy operator być może będzie testował UMTS na częstotliwości 900MHz. Więcej Ci nie powiem, bo mnie będą gonić z widłami :P Ale to jest nadal być może... A morze jest głębokie i szerokie ;)
:

Wszyscy będą. Taka kolej rzeczy. Ewolucja w telekomunikacji to proces ciągły. Komisja Europejska zmieniła dyrektywę, zobowiązujacą państwa członkowskie do przeznaczenia pasma "880 -960 MHz" dla GSM. Teraz można tam używać GSM i/lub UMTS900. GSM będzie tam wypierany.

W najnowszym dokumencie o UMTS900 wydanym przez "Global mobile Suppliers Association" (jest do ściągnięcia, ale trzeba się zarejestrować (za darmo) www.gsacom.com, więc nie da się podać linka) obecna sytuacja przedstawiona jest tak:
UMTS900 uruchomiony w 14 sieciach, w 9 następnych trwają prace.
208 urządzeń obsługuje ten standard, z tego 130 to telefony.
Czyli nie jest tak źle, a podejrzewam, że będzie lepiej, jak standard będzie coraz powszechniejszy, to każdy telefon będzie obsługiwał oba zakresy (900/2100), plus 1700/1900 (amerykański).

#377461  autor: matchojs85
 29 gru 2009, 09:59
widex pisze: Mam telefon z 900 Mhz, więc jestem gotowy.
Ale masz 900 GSM a nie UMTS.. :P

Pozdrawiam, matchojs85.

#377501  autor: widex
 29 gru 2009, 12:47
matchojs85 pisze:Ale masz 900 GSM a nie UMTS..
Specyfikacja - HTC Hero
HSPA/WCDMA:

900/2100 MHz
Do 2 Mb/s (wysyłanie) i 7,2 Mb/s – pobieranie danych
Quad-band GSM/GPRS/EDGE:

850/900/1800/1900 MHz
Częstotliwość i prędkość przesyłu danych zależne są od operatora