• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#374434  autor: tesla
 11 gru 2009, 09:19
Prometo pisze:Oprócz tego telefon co chwilę loguje się do innego nadajnika. Skacze między nimi jak na trampolinie.
za requesty przełączenia do innej komórki odpowiada tylko i wyłącznie Ue, nie ma co zwalać na sieć.
Dideq pisze:Era wogóle nie pozwala pogadać na 3G
w miarę możliwości zasoby 3G są zwalniane dla ruchu DATA.
kowcio pisze:A to, że miałem karte Hejah w Samsungu, to w ciągu jednego dnia telefon potrafił nałpać 50-80 różnych nazw w CI leżąc na półce.
zakładając różne CI dla każdej celi, widzisz jakieś 25 stacji i to wszystkie sektory?? Wg mnie konfabulujesz 8)
kowcio pisze:Telefon na chama się loguje do nadajników, które są we wsiach oddalonych o 10-20 km, przez co telefon czasami nie miał prawie w ogóle zasięgu.
Ue loguje się do BTSa z którego nie ma sygnału? Że niby w jaki sposób?
Marens pisze:Problemem jest to, że pomimo iż na szczycie znajduje się BTS 900 to i tak logowało się gdzieś do stacji "na dole".

dlaczego problem, to zapewne umbrella i take jest jego rola jak opisujesz :D
Ostatnio zmieniony 11 gru 2009, 17:45 przez tesla, łącznie zmieniany 1 raz.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#374459  autor: borax11
 11 gru 2009, 12:50
W Krynicy M. jakość idealne jest, nie mam również zastrzeżeń. W 3G i w 2G.
Tylko do wielkości sygnału 3G można się doczepić(jak i w orange i plusie. Play jest ok.

#374467  autor: Szalony
 11 gru 2009, 13:27
Pisac bym mogl godzinami ale co to da ? :-) Powiem krotko u mnie w Aleksandrowie wkoncu po latach mam ladny sygnal i jakosc Ery :mrgreen: - powstal nowy bts/nodeB ujednolicono obszar lac i mam spokoj z skakaniem po 10bts oddalonych o 2-10km w roznych lac - jednym slowem miod - tym bardziej ze to jest " ciekawostka" - moze ktos rabka tajemnicy uchyli :?: - w tym nowym powstalym w Lodzi lac-30700 wszystkie bts maja obsluge edge klasy 32 :!: Powaznie edge w tym lac dziala jak szalone :shock: up/do 33/20kB/s , Wyglada na to ze to jakiej klasy edge jest na bts zalezy od bsc a nie od bts :?: Co do rozmow w 3G to ciekawe czemu Era systemowo nawet jak mamy super sygnal 3G przerzuca na 2G :?: Czyzby rozmowa w 3G strasznie pasma duzo zajmowala ? W Plusie przy dobrym sygnale 3G nigdy na 2G nie przerzuca - widac Era i Plus maja inna polityke w tej sprawie :!: ps w moim podpisie widac jak na dloni jak mialem przez 10lat a jak jest teraz :)

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#374654  autor: darnok
 12 gru 2009, 19:46
Szalony pisze:powstal nowy bts/nodeB ujednolicono obszar lac i mam spokoj z skakaniem po 10bts oddalonych o 2-10km w roznych lac - jednym slowem miod - tym bardziej ze to jest " ciekawostka" - moze ktos rabka tajemnicy uchyli :?: - w tym nowym powstalym w Lodzi lac-30700 wszystkie bts maja obsluge edge klasy 32 :!: Powaznie edge w tym lac dziala jak szalone :shock: up/do 33/20kB/s , Wyglada na to ze to jakiej klasy edge jest na bts zalezy od bsc a nie od bts :?:
Widać sexi flexi przyszlo do Łodzi... a 4ty światowy dostawca telekomunikacyjny powoli zmierza do piachu w tym obszarze...

#374695  autor: Marcin_7
 13 gru 2009, 00:11
Szalony pisze:... tym bardziej ze to jest " ciekawostka" - moze ktos rabka tajemnicy uchyli :?: - w tym nowym powstalym w Lodzi lac-30700 wszystkie bts maja obsluge edge klasy 32 :!: Powaznie edge w tym lac dziala jak szalone :shock: up/do 33/20kB/s , Wyglada na to ze to jakiej klasy edge jest na bts zalezy od bsc a nie od bts :?: ...
Jest taki feature w BSC, który odpowiada za umożliwienie korzystania z 5 time slotów w downlinku, więc tam na pewnno jest coś zaimplementowane (jako software).
Być może BTSy też muszą mieć dodatkowo jakieś zmiany w hardware/software żeby to zadziałało (ale tu się nie znam).

#374699  autor: darnok
 13 gru 2009, 00:38
Marcin_7 pisze:
Szalony pisze:... tym bardziej ze to jest " ciekawostka" - moze ktos rabka tajemnicy uchyli :?: - w tym nowym powstalym w Lodzi lac-30700 wszystkie bts maja obsluge edge klasy 32 :!: Powaznie edge w tym lac dziala jak szalone :shock: up/do 33/20kB/s , Wyglada na to ze to jakiej klasy edge jest na bts zalezy od bsc a nie od bts :?: ...
Jest taki feature w BSC, który odpowiada za umożliwienie korzystania z 5 time slotów w downlinku, więc tam na pewnno jest coś zaimplementowane (jako software).
Być może BTSy też muszą mieć dodatkowo jakieś zmiany w hardware/software żeby to zadziałało (ale tu się nie znam).
5 timeslotow to ma byc feature? Nokii slabo idzie chyba rozwoj, bo inni dostawcy potrafia obsluzyc do 8 timeslotow w downlinku i 7 w uplinku :)
Ale zgadzam sie - to cecha nowych BSC i nowszej generacji softu na nich. Do wdrozenia tego nie potrzeba zmian w BTSach, bo im to wszystko jedno co im kaze BSC nadawac i w ilu timeslotach. O ile wspieraly dotad EDGE to rozszerzenie do wiekszej ilosci TSow nie pociaga zmian sprzetowych. Co innego evolution 2, ale tam sa inne modulacje potrzebne, wiec i sprzet wspierajacy je w BTSach musi byc nowszy.

Choc akurat w ww. przypadku to podmieniono/zainstalowano nowe BTS od innego dostawcy co oczywiscie wymusialo postawienie i nowego BSC.

#374774  autor: krzykos
 13 gru 2009, 15:33
darnok pisze:
Szalony pisze:powstal nowy bts/nodeB ujednolicono obszar lac i mam spokoj z skakaniem po 10bts oddalonych o 2-10km w roznych lac - jednym slowem miod - tym bardziej ze to jest " ciekawostka" - moze ktos rabka tajemnicy uchyli :?: - w tym nowym powstalym w Lodzi lac-30700 wszystkie bts maja obsluge edge klasy 32 :!: Powaznie edge w tym lac dziala jak szalone :shock: up/do 33/20kB/s , Wyglada na to ze to jakiej klasy edge jest na bts zalezy od bsc a nie od bts :?:
Widać sexi flexi przyszlo do Łodzi... a 4ty światowy dostawca telekomunikacyjny powoli zmierza do piachu w tym obszarze...
Hehe - SWAP ALcatela na Nokię Flexi 2G/3G :)

#374827  autor: Marcin_7
 13 gru 2009, 21:58
darnok pisze:
Marcin_7 pisze:
5 timeslotow to ma byc feature? Nokii slabo idzie chyba rozwoj, bo inni dostawcy potrafia obsluzyc do 8 timeslotow w downlinku i 7 w uplinku :)
:
:
.
Na BSC Nokii się akurat nie znam, ale to był ogólny problem dostawców z synchronizacją więcej niż 4 time slotów dla jednej transmisji. Długo wspomagany był maksymalnie "Multislot Class" 12, czyli 4 TS w downlinku , 4 w uplinku, razem maksymalnie 5 w obu kierunkach.

Potem dorzucono "Multislot Class" 32 wspominany przez "Szalony" (czyli 5 TS w DL, 4 TS w UP), Ericsson nazywał tę funkcjonalność nawet "Enhanced Downlink" :-). Oczywiscie terminal też musi to obslugiwać.
I nie ma co się śmiać z 5 time slotów, bo dzisiaj też to jest maksimum możliwości.
Wspominane przez Ciebie EDGE Evolution polega na użyciu dwóch częstotliwośći (tzw. "Dual Carrier" opisana w specyfikacjach w Release 7).
Stąd weźmie się 8 lub 10 time slotów (po 4 lub 5 ma jednej częstotliwości).
Póki co, chyba nie ma jeszcze dostępnych komercyjnie terminali, które by to obsługiwały.

#374847  autor: Szalony
 13 gru 2009, 23:29
Ja czasami po kraju "podrozujac" faktycznie zaobserwowalem ze chyba nigdzie albo doslownie w kilku miejscach w kraju -stad ciezko trafic jest edge klasy 32 , to ciekawe czemu ? Czasami w Plusie spotkalem np w Gdansku edge klasy 12 gdzie pobieranie bylo max na 4slotach a wysylanie juz na 3 ale nie wiecej jak 5lacznie , a klasa 32 daje pobieranie do 5slotow i wysylke do 3 ale 6lacznie. Ciekawe czemu operatorzy tej klasy 32 nie wdrazaja - wyglada na to ze jak 10lat temu postawili sprzet- bsc-bts itp - wdrozyli edge na poczatku klasy 10 i dalej nic zero upgradu do tej klasy 32 - a naprawde czuc roznice w jakosci miedzy klasa 10 a 32 - Era jeszcze ten Lac z tym edge32 nie zakonczyla pewnie "konfigurowac" - miesiac temu zaczeli od 1 bts - pozniej co kilka dni nastepne bts dodawali - dzis juz chyba tych bts z tym lac 30700 jest ponad 20 i wyglada na to ze to nie koniec :mrgreen: Ile bts moze miec jeden obszar lac maxymalnie :-) :?: W Plusie i orange nie spotkalem sie nigdy z edge klasy 32 :?

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#374947  autor: darnok
 14 gru 2009, 19:18
Szalony pisze:Era jeszcze ten Lac z tym edge32 nie zakonczyla pewnie "konfigurowac" - miesiac temu zaczeli od 1 bts - pozniej co kilka dni nastepne bts dodawali - dzis juz chyba tych bts z tym lac 30700 jest ponad 20 i wyglada na to ze to nie koniec :mrgreen: Ile bts moze miec jeden obszar lac maxymalnie :-) :?:
Nie ma ograniczen formalnych. Natomiast po to sie zmniejsza LAC i nie wrzuca do nich za duzo stacji zeby optymalizowac siec. Inaczej sie Pagining zapycha, jak siec bedzie szukac telefonu po wielu stacjach. A znow za maly lac spowoduje za duzo location update'ow i przypcha sygnalizacje.
Wytlumaczenie co tam robia masz kilka postow wyzej.

#375446  autor: Szalony
 17 gru 2009, 18:06
No i Panowie nie wiem co o tym sadzic :?: Czy to cos "padlo" na bts-ach ? Czy to celowe dzialanie technikow ? - niestety na dwoch bts najblizej mnie edge klasy 32 "wyparowalo" i jest tylko klasa 10 :( - widac odrazu ze edge dziala duzo wolniej i mniej stabilnie :cry: Myslalem ze na calym lac 30700 ta klase 32 wylaczyli ale nie tylko w na dwoch bts edge 32 u mnie zgaslo ( chodzi o bts cid 61231-3 i 62854-6) - kurcze tak przyjemnie na telefonie to edge w domku smigalo a teraz klapa :| Nie wiem czy jest sens to zglaszac :| Ja mam pecha do Ery chyba :wink: a to tilta w 3g mi przestrzelili ze sygnal mi uciekl a teraz to edge :? A moze sie czepiam za bardzo i chyba dam se luz niech Era robi co chce, co ere jakis pojedynczy klinet obchodzi.

#376295  autor: despera
 23 gru 2009, 00:52
więcej sieci rodzinnej to macie..... korki w sieci jakoś....

#376387  autor: matchojs85
 23 gru 2009, 13:56
Szalony pisze: co ere jakis pojedynczy klinet obchodzi.
Nic nie obchodzi!
Wiem.. bo mnie prze trzy lata dymali jak u nich byłem

Pozdrawiam, matchojs85.