• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#368848  autor: tesla
 09 lis 2009, 17:19
Patryk_, Baluu, wasze zdjęcia przedstawiają wieże tymczasowe, są one montowane w miejsce likwidowanych instalacji i znikną jak tylko w pobliżu będzie można wybudować tradycyjną wieżę. Można je "postawić" w kilka godzin, a ta przyczepka centka ma tę przewagę że nie posiada fundamentów czyli można ją uruchomić bez ...? No właśnie. :-D

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#368853  autor: Patryk_
 09 lis 2009, 17:37
tesla pisze:czyli można ją uruchomić bez ...?
Bez pozwolenia na budowę i masy kosztownych papierów :-D
Wóz Drzymały będzie pewnie tam stał do końca świata i jeden dzień dłużej,bo teren idealny - zamknięty obszar dużego zakładu,ochrona,itp.,a i wysokość masztu jest wystarczająca.
No i zasadniczo poza pracownikami nikt tego nie widzi.

Co do pozwoleń na budowę,to ten maszt Ery też nie jest trwale związany z gruntem,więc raczej też nie wymaga pozwolenia.

#368856  autor: tesla
 09 lis 2009, 17:45
Patryk_ pisze:więc raczej też nie wymaga pozwolenia.
wymaga, wymaga
Patryk_ pisze:do końca świata i jeden dzień dłużej
niezupełnie, te mobile są dosyć drogie i używane dorywczo, poza tym pracują na minimalnej konfiguracji. To takie zapchajdziury :twisted:

BTW, taka "drzymała" (nie wiem czy wciąż) stoi na stacji BP w Wieliczce. Można wpaść i obejrzeć bo nie jest (był) ogrodzony. :)

http://maps.google.pl/maps?q=49.995713, ... le.webcams

#368858  autor: masada
 09 lis 2009, 17:55
Patryk_ pisze:
tesla pisze:czyli można ją uruchomić bez ...?
Bez pozwolenia na budowę i masy kosztownych papierów :-D
Wóz Drzymały będzie pewnie tam stał do końca świata i jeden dzień dłużej,bo teren idealny - zamknięty obszar dużego zakładu,ochrona,itp.,a i wysokość masztu jest wystarczająca.
No i zasadniczo poza pracownikami nikt tego nie widzi.

Co do pozwoleń na budowę,to ten maszt Ery też nie jest trwale związany z gruntem,więc raczej też nie wymaga pozwolenia.
Ta stacja w Bielsku ma jakiegos pecha. Wpierw byl inny nr i stacja (chyba) stala na dachu budynku na terenie Centrum (moze nadawala z Ery?), teraz ta przyczepka, a niedawno z 500 m dalej, odpalili 4996 na razie sam UMTS, ale pewnie i GSM wkrotce. Wtedy raczej + z przyczepki zniknie

Co do masztow tymczasowych to + lata temu mial takiego w Bielsku, zreszta stacja b. ladnie palila. Stala przy boisku tzw. zapalka, na os. Srodmiejskim z tego co pamietam i miala 6 na poczatku (6126 chyba w odroznieniu od tej przy Langiewicza ktora ma 2126). Uruchomili inne stacje dookola i zapalke zdemontowali

#368859  autor: Patryk_
 09 lis 2009, 18:02
tesla pisze:wymaga, wymaga
Znajomy stawiał dość konkretny wiatrak (krata 25m),posadowiony niemal identycznie,jak ta Era,na pięciu (jedna pod maszt,cztery pod odciągi) betonowych płytach leżących na utwardzonym i wyrównanym podłożu.
Wystarczyło zgłoszenie budowlane,nikt żadnego sprzeciwu nie wniósł.

[ Dodano: 2009-11-09, 18:06 ]
tesla pisze:używane dorywczo, poza tym pracują na minimalnej konfiguracji.
Tak jak pisałem,to już trochę tam stoi,a konfiguracja Orange to wszystkie trzy pasma,potwierdzone wczorajszymi testami HSPA 7.2/2.1,więc do minimum daleko ;)

[ Dodano: 2009-11-09, 18:09 ]
masada pisze:Wtedy raczej + z przyczepki zniknie
Pewnie tak.
Za to PTK ma pozwolenie na adresie Castoramy,więc pewnie chcą się powiesić na ich pylonie reklamowym,ale żadnych śladów jakichkolwiek prac tam nie widać,poza tym przyczepka stoi IMHO w bardzo dobrym miejscu.
Ciekawe,jak to będzie.

[ Dodano: 2009-11-09, 18:12 ]
masada pisze:6126 chyba w odroznieniu od tej przy Langiewicza ktora ma 2126
Na Langiewicza stoi solidna wieża,żadna tymczasówka ;)

[ Dodano: 2009-11-09, 18:14 ]
masada pisze:a niedawno z 500 m dalej, odpalili 4996 na razie sam UMTS
I dzięki temu wewnątrz Sarniego Stoku jest lepszy zasięg 3G,niż GSM :lol:

#368863  autor: masada
 09 lis 2009, 18:21
Patryk_ pisze:
tesla pisze:wymaga, wymaga
Na Langiewicza stoi solidna wieża,żadna tymczasówka ;)

Wiem :-) Mialem na mysli nr stacji 6126 zdemontowana kilka lat temu zapalka i 2126 Langiewicza, solidny maszt od poczatku sieci

#368866  autor: Szalony
 09 lis 2009, 18:50
Tesla Era w okolicy gdzie postawila ta "tymczasowke" ma zly zasieg gsm a umts bylo zero , chciala postawic 700metrow od tej lokalizacji wierze kratowa typu Lewandowski 54metrow ale to nie wyszlo ... Pytanie czy ta stacja na zdjeciach to jednak " stala" konstrukcja " na zawsze" postawiona w ramach oszczednosci i moze dlatego gsm nie zrobili bo dali 3G dla " zakladow"... Czy jednak " wkrotce" wyrosnie na terenie zakladow P&G wierza kratowa solidna . Tamta stacja co nie powstala na tej wierzy Lewnadowski miala miec wszystkie dostepne pasma lacznie z wimax 13 anten sektorowych i kilka radiolini - nic z tego nie wyszlo niestety :| ps juz sie cieszylem ( za bardzo ere chwalilem ?)ze mam piekne 3G Ery - kilka dni temu albo zmienili katy RET albo zmniejszyli moc bo jak mialem 1,5km od nodeB z widocznoscia optyczna piekny sygnal teraz mam " kaszanke" :( stawiam ze katy wiazki dali bardziej w dol i puba blada :evil: Dobrze ze nie kupilem BC bo chyba bym w szal wpadl - przez tydzien mialem piekny sygnal a teraz tragedia ...

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#368886  autor: tesla
 09 lis 2009, 20:01
Szalony, nie po to się starają o pozwolenia na tak dużą stację żeby teraz się zadowalać stacją temp. Widocznie są jakieś przeszkody, na pewno nie chodzi o oszczędności.

#369318  autor: Szalony
 11 lis 2009, 21:02
Dzis z netmonitorem przeszlem sie pod stacje - jednak bedzie gsm bo kable juz pociagneli :-) , ciekaw jestem czy w Erze potrafia profesjonalnie do tematu podejsc - w ciagu ostatnich dni bardzo pogorszyl sie sygnal z tego nodeB na miasto " nadaje 1 sektor - psc 348" ja 1,5km od nodeB mialem dobry sygnal wewnatrz budynkow a teraz sygnal " uciekl" w powietrze ... Po moich pomiarach widac ze albo wiazka sygnalu ret zostala przestrzelona w powietrze albo nodeB nie trzyma parametrow... Nie dopuszczalne jest by bedac kilkaset metrow od nodeB centaralnie w sektorze 1 logowac sie do sektora 2i3 , takie cos dzieje sie tylko jak katy ret sa niepoprawne lub sektor nie trzyma parametrow ale z jakich powodow- moze byc ich wiele... jednak ja stwierdzam ze sygnal dali w powietrze a przy gruncie cyrki sie dzieja :? Email poslalem jak zostanie tak jak teraz to zostawie komentarz na pozniej... Zalaczam plik - zaznacze ze odczytaja go poprawnie tylko osoby " obeznane" w temacie :-) http://hotfile.com/dl/17283321/fdd3c17/ ... 8.zip.html

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#369403  autor: Pawrzes
 12 lis 2009, 16:19
No to dobrze że będzie GSM i wreszcie ta część Aleksandrowa Łódzkiego doczeka się porządnego sygnału :)

Wiszę że zmieniła się też częstotliwość nośna z 10680 na 10688 - pierwszy raz taką widzę w Erze :shock:
Do tej pory znałem 10680 i 10647 (np. Warszawa) lub 10680 i 10655 (np. Wrocław)

Pozdrawiam

#369423  autor: Szalony
 12 lis 2009, 18:21
Pawrzes to fakt - na oko czuje ze gsm powinien skoczyc z -100dBm w budynkach na silne -80dBm a moze i lepiej :-) i skonczy sie "lapanie-skakanie"" stacji przez telefon odleglych o 5-20km w 3 roznych obszarach lac :D , moj podpis bede musial zmienic - chyba na taki znow ze era "nie potrafi" nodeB ustawic :roll: Mam 1,5km do opisanego sektora i nie mam zasiegu na parterze a na pietrze jest ale niestbilny - mam widocznosc z stacja - zero przeszkod i kaszanka :? No coz jak Era tego nie zmieni i zostanie jak jest odpuszcze i napewno z Plusa do Ery nie wroce . Mam dwa odnosniki nodeB Plusa 3km po lini prostej - bez widocznosci anten i nodeB ma lepsze parametry od w/w nodeB Ery 1,5km widocznosc anten i sygnal gorszy :? Przez tydzien od uruchomienia tego nodaB Ery mialem sygnal piekny wrecz wzorowy a pozniej klapa :evil: Wyglada tak jakby ret byl tak ustawiony by mozna bylo do noda z 20km sygnal ciagnac :mrgreen: albo cos sie rozregulowalo bo zrzuty to pokazuja tylko obawiam sie moj email w Erze w koszu wyyladowal - taki to profesjonalizm ;-) ps ta nosna 10688 pojawila sie doslownie 3-4dni temu - ciekawe czemu ja zmienili :?:

[ Dodano: 2009-11-22, 14:02 ]
Wczoraj wlaczyli gsm na tej stacji tak jak sadzilem sygnal w budynkach poprawil sie o okolo -20dBm :-) Tak jak sadzilem teraz ciagle "siedze" w tej stacji juz telefon nie glupieje i nie loguje sie do 10bts kazdy o sygnale -100dBm oddalone nawet o 20km .Era teraz u mnie ma najlepszy zasieg a przez 10lat miala najgorszy :-D Co do 3G to niestety Era ma chyba taka "polityke" wysokiego" tiltu by nodeB mial jak najwiekszy zasieg - ok rozumiem to - nie mozna dogodzic wszystkiemu :-) Jako ciekawostke dodam ze edge z tej nowej stacji - chyba nokii :wink: jest klasy 32 - bez problemu mialem stabilne transfery do/od 32/20kB/s dziala jak szalone :-D

#374718  autor: Baluu
 13 gru 2009, 11:13
Witajcie Panowie i Panie :)

Mam taką mała zagwozdkę.

Zerknijcie proszę na link.

http://picasaweb.google.pl/baalluu/CHRETKINIABTS

To są zdjęcia czegoś co może być mini BTS/NOTEB Ery. Ale czy jest na pewno??

Wiem ze ta radiolinia na 100% jest Ery - spradzilem w wykazie lini radiowych.

I juz z terenu tego budynku nadają UMTS. Wiem ze pozwolenie na GSM tez maja [UKE] ale gsmu jeszcze nie ma.

Biorac pod uwage oznaczenie stacji [BTS ID] i polityke Ery to bedzie to stacja [ja to nazywam miniBTS] tzn stacja nie widoaczna gołym okiem rozładowująca ruch lokalny o małym zasięgu.

Czy tak faktycznie jest??

Czy moze zdjecie http://picasaweb.google.pl/baalluu/CHRE ... 2885432178 ilustruje te mini anteny??

#374773  autor: krzykos
 13 gru 2009, 15:30
Ta radiolinia jest Ericssona - może być wykorzystana przez PTC :) Widocznie zestawiają sobie tam transmisję, może też być tak , że dostarczają transmisję dla centrum handlowego. Co się zaś tyczy Twojego pytania o te "puszki" - to nie są to żadne BTS-y, miniBTS-y, itd... To są po prostu puszki elektryczne :)

#375353  autor: yagi
 16 gru 2009, 23:54
Szalony, a ja sie zastanawiam czy pogorszenie 3G nie jest zwiazane z podpinaniem falowodow do GSM - moze technicy zmienili kat nachylenia anteny i kilka stopni i juz jest kicha? :?

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#375445  autor: Szalony
 17 gru 2009, 17:53
Yagi takze to na mysl mi przyszlo - to pogorszenie zbieglo sie z tym jak kable pod gsm podpinali :? Jednak chyba wtedy najprawdopodobniej katy ret podniesli i wszystko u mnie sie popsulo - owszem teraz jest troche lepiej ale i tak sygnal z glownej wiazki leci ponad dachami nad miastem :( i jest naprawde smiesznie jak 1-2km od noda w miescie 3G z 1 sektora nie widac za to 10km dalej pieknie swieci - sprawdzane organoleptycznie netmonitorem :cry: Naprawde nie rozumiem czemu tak "przestrzelili" tym bardziej ze te 10-15km dalej okolice zgierza sa inne nodeB z Zgierza. No coz Era ma taka polityke - trudno :(

[ Dodano: 2010-01-06, 17:27 ]
Juz nic nie chce mowic ... by nie zapeszac od kilku dniu sygnal 3G znow powrocil mi tak jak z poczatku przed tym pogorszeniem :-) Teraz 1km od nodeB w bydynku ciagle trzyma mi 3G i sygnal jest "wzorowy" - mam nadzieje ze za jakis czas znow mi sygnal nie zginie :?: Teraz pozostaje czekac na hspa minimum 7,2mb/s bo narazie oba nodeB Ery w miescie maja hsdpa 3,6mb/s bez hsupa :-)