swanno pisze:Sor że odkopuje topic ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie.
Za pomocą ikonki Plus.pl wbiłem się na net i później na inną stronę, cały mój pobyt trwał może 5min. Do rachunku doliczyli mi 5zł.
W związku z tym chcę wykupić jakiś pakiet, żeby nie naliczali mi tyle kasy.
Moje potrzeby: www, GG, e-mail
Dostępne są:
1. Pakiet iPlus 25 MB (GPRS Wap - 2,5mb; Private and public GPRS, bez WAP - 25mb)
cena pakietu: 4.10 zł
2. Pakiet 25 MB Internet/ 2,5 MB WAP (GPRS Wap - 2,5mb; GPRS Internet - 25mb)
cena pakietu: 8.20 zł
Który pakiet będzie dla mnie odpowiedni?
Ja bym wziął iPlus25 MB
Generalnie bardzo istotne jest, jakiego APNu używa Twoja przeglądarka do połączenia z netem.
Zalecane, żeby to byl APN internet.
Przeglądanie strony Plusa (bodajże wap.plus.pl) jest za free, ale przy uzyciu APN wap.
Tylko jesli jesteś połączony przez APN wap ze stroną Plusa i wchodzisz potem (na połączeniu APN wap) na inne strony, to albo pakiet zniknie Ci w oczach, albo zapłacisz (kiedyś Plus mail pakiety tylko dla APN internet). Pamiętaj tez o rozliczaniu co 100 kB, tzn jesli przeglądarka po kazdej wymianie danych zamknie sesje, to zużycie danych będzie nieefektywne - tzn sciągniesz 2 kB, policzą ci 100 kB (plus za wysylkę tez 100 kB). Tylko w Simplusie (taryfa Simplus) jest rozliczanie pakietow co 1 bajt.
Uwaga, sieć Play (w Poznaniu) zamyka (rozłącza) sesję danych po ok 3 minutach.
Tzn w telefonie jest odpalona aplikacja, ktora caly czas ma otwartą sesję, w telefonie czas trwania sesj ustawiony na nieograniczony, Play rozłącza sesję. Plus i Orange utrzymje sesję cały czas. W wyniku tego pakiecik 5 MB za 5 PLN taryfikowany co 100 kb schodzi w oka mgnieniu. Pozdr