• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #326598  autor: user_delete4
 30 mar 2009, 21:20
Witajcie pytanko jak w temacie jakie są różnice mięzy nimi kiedy stosujemy jeden a kiedy drugi ?

#326601  autor: kowcio
 30 mar 2009, 21:25
Witajcie pytanko jak w temacie jakie są różnice mięzy nimi kiedy stosujemy jeden a kiedy drugi ?
WAP- GG Plusowe, Internet- pakiety Internetowe. Chyba tak :D

#326614  autor: mariusz9a
 30 mar 2009, 21:53
W pakietach Pakiety iPlus MB wszystko jedno który APN.

#326620  autor: nemo2009
 30 mar 2009, 22:22
iPLUSIE były różne opłaty za wap i za internet,może jeszcze są.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#326621  autor: kowcio
 30 mar 2009, 22:27
mariusz9a, ale np. w Simplusie jak są te pakiety Internetowe to musiałeś się łączyć przez profil Internet żeby nie zżerało kasy z konta tylko pobierało MB z pakietu, zgadza się? ;-)

#326628  autor: mariusz9a
 30 mar 2009, 22:45
kowcio pisze:mariusz9a, ale np. w Simplusie jak są te pakiety Internetowe to musiałeś się łączyć przez profil Internet żeby nie zżerało kasy z konta tylko pobierało MB z pakietu, zgadza się? ;-)
Tak, zgadza się. Wspomniałem o nowych pakietach w których ta wada wreszcie została zniesiona (w zasadzie to można się łączyć przez jakikolwiek APN) a i ceny pakietów to rewelacja. Szkoda że dostępne tylko dla klientów abo :-/

#326703  autor: user_delete4
 31 mar 2009, 13:38
kowcio pisze:
WAP- GG Plusowe, Internet- pakiety Internetowe. Chyba tak :D
Tyle wiem ale np w apn internet łączysz się bez proxy a wap z proxy.
Gdy używasz wap operator cię identyfikuje np GG plus zna twój numer.
Gdy chcesz korzystać z portalu plus pl to gdy używasz apn internet niby nie jesteś klientem plusa.
Jest jeszcze możłiwość kupienia prywatnego APN co on daję ?

#326798  autor: darnok
 31 mar 2009, 21:09
Jest jeszcze możłiwość kupienia prywatnego APN co on daję ?
Ze masz sobie takiego VPNa dzieki temu.
Wlaczasz ten APN tylko na kartach pracownikow w HLR (reszta ludzi nawet jak sobie go wpisze w ustawieniach modemu to im nie dziala) a ruch spod tego APNa jest kierowany do konkretnego gatewaya i mozna go swobodnie inaczej taryfikowac wedlug umowy.

#327064  autor: prezeswk
 02 kwie 2009, 14:14
nemo2009 pisze:iPLUSIE były różne opłaty za wap i za internet,może jeszcze są.
Te nowe pakiety w w abo (pakiety iPlus) maja rożną taryfikację dla apn wap i internet. Generalnie jak się da, to trzeba uzywac apn internet. Polaczenie z wap.plus.pl powinno byc za free - pod warunkiem apn wap (plusa). Niektore przegladarki netu w komorkach (te instalowane fabrycznie) dzialają wlasnie na apn wap i kasuja klientów. Trzeba na to uważać.

#336206  autor: swanno
 20 maja 2009, 11:49
Sor że odkopuje topic ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie.

Za pomocą ikonki Plus.pl wbiłem się na net i później na inną stronę, cały mój pobyt trwał może 5min. Do rachunku doliczyli mi 5zł.
W związku z tym chcę wykupić jakiś pakiet, żeby nie naliczali mi tyle kasy.

Moje potrzeby: www, GG, e-mail

Dostępne są:
1. Pakiet iPlus 25 MB (GPRS Wap - 2,5mb; Private and public GPRS, bez WAP - 25mb)
cena pakietu: 4.10 zł

2. Pakiet 25 MB Internet/ 2,5 MB WAP (GPRS Wap - 2,5mb; GPRS Internet - 25mb)
cena pakietu: 8.20 zł

Który pakiet będzie dla mnie odpowiedni?

#336209  autor: prezeswk
 20 maja 2009, 12:07
swanno pisze:Sor że odkopuje topic ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie.

Za pomocą ikonki Plus.pl wbiłem się na net i później na inną stronę, cały mój pobyt trwał może 5min. Do rachunku doliczyli mi 5zł.
W związku z tym chcę wykupić jakiś pakiet, żeby nie naliczali mi tyle kasy.

Moje potrzeby: www, GG, e-mail

Dostępne są:
1. Pakiet iPlus 25 MB (GPRS Wap - 2,5mb; Private and public GPRS, bez WAP - 25mb)
cena pakietu: 4.10 zł

2. Pakiet 25 MB Internet/ 2,5 MB WAP (GPRS Wap - 2,5mb; GPRS Internet - 25mb)
cena pakietu: 8.20 zł

Który pakiet będzie dla mnie odpowiedni?
Ja bym wziął iPlus25 MB
Generalnie bardzo istotne jest, jakiego APNu używa Twoja przeglądarka do połączenia z netem.
Zalecane, żeby to byl APN internet.
Przeglądanie strony Plusa (bodajże wap.plus.pl) jest za free, ale przy uzyciu APN wap.
Tylko jesli jesteś połączony przez APN wap ze stroną Plusa i wchodzisz potem (na połączeniu APN wap) na inne strony, to albo pakiet zniknie Ci w oczach, albo zapłacisz (kiedyś Plus mail pakiety tylko dla APN internet). Pamiętaj tez o rozliczaniu co 100 kB, tzn jesli przeglądarka po kazdej wymianie danych zamknie sesje, to zużycie danych będzie nieefektywne - tzn sciągniesz 2 kB, policzą ci 100 kB (plus za wysylkę tez 100 kB). Tylko w Simplusie (taryfa Simplus) jest rozliczanie pakietow co 1 bajt.
Uwaga, sieć Play (w Poznaniu) zamyka (rozłącza) sesję danych po ok 3 minutach.
Tzn w telefonie jest odpalona aplikacja, ktora caly czas ma otwartą sesję, w telefonie czas trwania sesj ustawiony na nieograniczony, Play rozłącza sesję. Plus i Orange utrzymje sesję cały czas. W wyniku tego pakiecik 5 MB za 5 PLN taryfikowany co 100 kb schodzi w oka mgnieniu. Pozdr

#367121  autor: lukaszg
 29 paź 2009, 14:47
mariusz9a pisze:W pakietach Pakiety iPlus MB wszystko jedno który APN.
Jak to wygląda w Playu (konkretnie w Play Fresh i pakietach Play Online)? W regulaminie nie ma słowa o APNie z którego trzeba korzystać. Co w przypadku gdy mam aplikację połączoną przez APN internet i chcę połączyć przeglądarkę przez WAP - czy otwierana jest nowa sesja z osobno naliczanymi danymi?

#367124  autor: darase
 29 paź 2009, 15:55
Co tu za pierdoły piszecie? W plusie teraz apn wap i apn internet jest rozliczany z pakietów ja mam tak w mixsie. A najlepsze pakiety to za 10zł 100MB lub 20zł 250MB, PLAY ma najtaniej za 15zł 500MB, tylko trzeba być w zasięgu taniego internetu play *140#.

eCoal i nie ma problemu :-)

#367126  autor: lukaszg
 29 paź 2009, 16:07
darase pisze:Co tu za pierdoły piszecie? W plusie teraz apn wap i apn internet jest rozliczany z pakietów ja mam tak w mixsie. A najlepsze pakiety to za 10zł 100MB lub 20zł 250MB, PLAY ma najtaniej za 15zł 500MB, tylko trzeba być w zasięgu taniego internetu play *140#.
Masz w 100% rację ale nie napisałeś niczego, co już nie byłoby poruszone w tym wątku i nie odpowiedziałeś na żadne z moich wątpliwości :)

#367133  autor: darase
 29 paź 2009, 16:33
Człeku logiczne że jak jesteś połączony z internetem to masz jedną sesję, chyba że Cię rozłącza bo masz np. ustawione w telu łącz gdy potrzeba, nie ma znaczenia czy wchodzisz na strony wap czy www. Teraz jasne? A najlepiej sam posprawdzaj :)

#367135  autor: lukaszg
 29 paź 2009, 16:42
W telefonii komórkowej masz coś takiego jak APN i to za jego pośrednictwem łączysz się z internetem. APN jest to adres IP (zwykle jest to nazwa rozwiązywana przez DNS operatora) serwera który zarządza moim połączeniem i oblicza ilość przesłanych danych (analogia do gateway'a w sieci lokalnej). W Playu są trzy APNy: WAP, MMS, INTERNET. Co miało oznaczać Twoje zdanie: "logiczne że jak jesteś połączony z internetem to masz jedną sesję" - połączony z internetem czyli z czym?

W ustawieniach telefonu mam włączone podtrzymywanie sesji. W tle chodzi sobie Fring korzystając z apn INTERNET. Nokia pokazuje pod wskaźnikiem zasięgu dwie strzałki oznaczające aktywne połączenie. Teraz mam dwa przypadki:
1. Otwieram przeglądarkę, przeglądam strony www wybierając apn Internet - ikonka ze strzałkami się nie zmienia
2. Otwieram przeglądarkę, przeglądam strony www wybierając apn Wap - ikonka strzałek zmienia się tak jakby nałożone na siebie były drugie strzałki.

Pytania brzmią:
1. Czy jeśli otwieram przeglądarkę wybierając jako apn wap, to kilobajty są naliczane osobno?
2. Czy połączenia apn wap również wchodzą w pakiet Play Fresh Online?

#367147  autor: darase
 29 paź 2009, 18:25
Odpowiadasz sobie sam na pytania:) ja się łączę tylko po punkcie dostępu internet, i z tego połączenia łączę się operą mini 5 ze stronami wap i www na jednej zakładce mam stronę wap a na drugiej www, jeżeli korzystasz w jednym czasie z dwóch punktów dostępu to na mój rozum masz dwie sesje ale mogę się mylić. Pozdro:)