• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #362217  autor: user_delete10
 28 wrz 2009, 16:42
Wszystko było dobrze do momentu kiedy nie weszło się na Czantorie, na sam szczyt. owszem pod wyciągiem cała wieża nadajników, ale u góry już Orange pada do tego stopnia, że mamy tylko Brak Usług. Bardzo się rozczarowałem bo ta sytuacja trwała dość długo na szlaku. Dziwię się i szukam przyczyny bo Plus przełączał od razu na Vodafone, czemu Orange nie do jakiejkolwiek innej sieci lub też do Vodafone? Gdy się znalazło na wzgórzach z widokiem na miasto był z powrotem Orange PL ale tutaj liczyły się metry góra/dół i miały one olbrzymie znaczenie w jakości rozmowy i kreskach zasięgu. Czyżby tu Orange nie wypalił ze swoimi usługami czy może kapryśny jest mój iPhone?...

#362277  autor: Marens
 28 wrz 2009, 20:08
fenix189 pisze:Gdy się znalazło na wzgórzach z widokiem na miasto był z powrotem Orange PL ale tutaj liczyły się metry góra/dół i miały one olbrzymie znaczenie w jakości rozmowy i kreskach zasięgu.
Subiektywnie Plus ma lepiej poustawiane BTSy w niektórych lokalizacjach. Są na wyższych obiektach niż Orange. Dodatkowo Orange ma więcej stacji 1800 niż 900.

#362416  autor: Patryk_
 29 wrz 2009, 13:20
fenix189 pisze:Wszystko było dobrze do momentu kiedy nie weszło się na Czantorie, na sam szczyt.
Niestety tak bywa w wielu górskich lokalizacjach.
Raz jest Orange,raz Plus,raz Era...choćby na Skrzycznem - Plus nie istnieje (stacja jeszcze nie odpalona),za to Orange oczywiście z wieży Emitela,a Era z masztu na Jaworzynie.

#362441  autor: Marens
 29 wrz 2009, 14:40
Góry to dosyć specyficzna lokalizacja.

#362493  autor: Patryk_
 29 wrz 2009, 18:16
Marens pisze:Góry to dosyć specyficzna lokalizacja.
Dodać do tego jeszcze pseudo-ekologię,i mamy pasztet - nierzadko w górach świeci tylko ten,komu się udało wcześniej wybudować stację,bo teraz już nie wolno.

#362494  autor: cesarz
 29 wrz 2009, 18:27
Ja w Krynicy Zdrój musiałem wyłączyć manualnie 3G w Orange , nie wiem dla czego nie nastąpiło to automatycznie?

CNN

??

#362520  autor: Baluu
 29 wrz 2009, 19:39
Dodać do tego jeszcze pseudo-ekologię,i mamy pasztet - nierzadko w górach świeci tylko ten,komu się udało wcześniej wybudować stację,bo teraz już nie wolno.
skad masz taka informacje??
 #362534  autor: krzykos
 29 wrz 2009, 20:40
Baluu pisze:
skad masz taka informacje??

Bo tak jest :(

#362537  autor: piotrsnt
 29 wrz 2009, 20:50
Na Stogu Izerskim Play ma GSM pełny zasięg, Era nie mogła się zdecydować czy łączy się do T-Mobile CZ czy do siebie.

#362575  autor: Marens
 29 wrz 2009, 23:31
piotrsnt pisze:Na Stogu Izerskim Play ma GSM pełny zasięg
Tylko i tak nie pogadasz przez GSM Playa, możesz szumów posłuchać.

#362602  autor: Patryk_
 30 wrz 2009, 08:45
Baluu pisze:skad masz taka informacje??
Wystarczy bipy poczytać,i odmowy w nich.

#362633  autor: Marens
 30 wrz 2009, 11:24
Patryk_ pisze:Wystarczy bipy poczytać,i odmowy w nich.
Tylko kwestia, czy faktycznie stacje szkodzą przyrodzie?
Bo mi się wydaje, że jest wiele gorszych czynników niż BTS/NodeB?

Tzw "mocherowa ekologia", od 80letniej babci kiedyś słyszałem "to wszystko przez te maszty, kiedyś był jeden teraz są trzy" Jaki wpływ ma NodeB/BTS na to czy świeci słońce, czy pada deszcz nie potrafiła odpowiedzieć...

#362648  autor: Patryk_
 30 wrz 2009, 14:20
Marens pisze: Tylko kwestia, czy faktycznie stacje szkodzą przyrodzie?
Nie szkodzą.
Szkodzi śmiecenie gdzie popadnie,łażenie poza szlakami,zbieranie runa leśnego w nielegalny sposób,w końcu rozjeżdzanie quadami i motorami krosowymi.
Ale z tym nikt nie walczy,bo to...Polska,tu szkodzą stacje bazowe,których łatwo jest się pozbyć,tylko potem płacz,że zasięgu nie ma...

#364720  autor: yagi
 14 paź 2009, 09:29
piotrsnt pisze:Na Stogu Izerskim Play ma GSM pełny zasięg
A na Hali Kondratowej w Tatrach zasieg GSM Play lapie z Nowego Targu - czy potrzebny komentarz?

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#364722  autor: Patryk_
 14 paź 2009, 09:39
yagi pisze:na Hali Kondratowej w Tatrach zasieg GSM Play lapie z Nowego Targu
200m poniżej szczytu Hrobaczej Łąki w Beskidzie Małym GSM Plusa łapie z Korbielowa (prawie 33 km).
Obrazek
Obrazek

A w odległości 3 km jest Góra Żar,na której Plus ma stację,niestety tilt jest ustawiony bardzo nisko (co poniekąd zrozumiałe,ale dla zasięgu w tej konkretnej lokalizacji zabójcze ;) )