• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #357556  autor: Kaczy
 04 wrz 2009, 20:11
Czy orientuje się ktoś jaki protokół odpowiedzialny jest za przeprowadzanie wideorozmów (wideokonferencji) w technologii 3G?
Szukam informacji na temat odpowiednika H.323 w sieciach ISDN.
Znalazłem informacje o mrocznym protokole H.324.

...::: Made for loneliness :::...

#357564  autor: widex
 04 wrz 2009, 20:59
Kaczy pisze:Znalazłem informacje o mrocznym protokole H.324.
Czytałem gdzies o tym, że H.324 ma wbudowaną obsługę połączeń wideo. Komunikacja odbywa się przez API obraz/dźwięk.

Za duzo nie jestem w stanie powiedzieć

#357571  autor: michalus
 04 wrz 2009, 21:45
Dokładnie to protokół 3G-324M.W jego sklad wchodza supprotokóły H.223,H.245,H.263
 #357594  autor: Marcin_7
 04 wrz 2009, 23:31
Kaczy pisze:Czy orientuje się ktoś jaki protokół odpowiedzialny jest za przeprowadzanie wideorozmów (wideokonferencji) w technologii 3G?
Szukam informacji na temat odpowiednika H.323 w sieciach ISDN.
Znalazłem informacje o mrocznym protokole H.324.
Dla ścisłości: pisząc "3G" masz na myśli systemy UMTS?

I teraz troche precyzji:
H.324 to nie protokół ale rekomendacja ITU opisująca funkcjonalność terminala (może to być PC, albo telefon), który ma umożliwiać video rozmowy poprzez dowolną sieć telefoniczną. To zbiór wymagań referujacy się do innych specyfikacji, np. do specyfikacji odpowiedzialnych za kodowanie rozmowy, albo za zarządzanie kanałąmi logicznymi
(terminale H.324 (a właściwie software na nich uruchomiony) widzą siebie jako 'end points' połączone poprzez 'logical channels').
I do zarządzania tymi kanałami logicznymi służy protokół opisany rekomendacją ITU H.245. Czyli terminal H.324 (software na nim) używa tego protokołu do zestawiania (zarządzania) sesji. Więc, być może chodzi Ci o to.

Idee zawarte w rekomendacji ITU H.324 wykorzystywane są też w systemach UMTS. Specyfikacja 3GPP TS 26.111 opisuje różnice pomiędzy tym co jest w rekomendacji H.324 (z Aneksem C) a tym co ma być zaimplementowane w terminalach UMTS. Terminal H.324 z zaimplementowanymi różnicami opisanymi przez TS 26.111 nazywa się '3G-324M terminal'.

A w samej sieci UMTS, video call jest traktowana podobnie do voice call. Zestawienie połączenie polega na komutacji łączy pomiędzy MSC, używane są te same protokoły, które służą do zestawiania rozmowy.

#357648  autor: Kaczy
 05 wrz 2009, 11:11
Marcin_7 pisze:Dla ścisłości: pisząc "3G" masz na myśli systemy UMTS?
Tak, o to mi chodzi.
Marcin_7 pisze:I do zarządzania tymi kanałami logicznymi służy protokół opisany rekomendacją ITU H.245. Czyli terminal H.324 (software na nim) używa tego protokołu do zestawiania (zarządzania) sesji. Więc, być może chodzi Ci o to.
No w takim razie wyjdzie, że o to :)

Dzięki za pomoc.

...::: Made for loneliness :::...