W Net Monitorze w
teście 51 w Nokiach DCT-3 wyświetlane są informacje o karcie SIM. Jest tam podawany m.in. parametr oznaczony w pomocy jako Bau (Baud Rate). Wg opisu Marcina Wiącka jest to:
współczynnik podziału określający prędkość komunikacji telefonu z kartą SIM (372, 64, 32 albo 0) zapisany w ATR (sekwencji wysyłanej przez kartę w odpowiedzi na restart - Answer To Reset). Jeżeli podzielisz częstotliwość zegara (maksymalnie 3,25 MHz = 3 250 000 Hz) przez niego, uzyskasz prędkość transmisji (np. 3 250 000 Hz / 372 = 8736,5 bodów). UWAGA ! NIE JEST MOŻLIWE ZMIENIENIE PRĘDKOŚCI KOMUNIKACJI Z KARTĄ SIM I WPŁYNIĘCIE NA TEN PARAMETR !
Z tego wynika, że 372 – komunikacja najwolniejsza, 0 – najszybsza. I potwierdzają to moje doświadczenia z różnymi kartami. Jest to najlepiej zauważalne po włączeniu telefonu. Wówczas czas na dostęp do kontaktów lub wiadomości zapisanych na karcie SIM jest różny. Posiadane przeze mnie karty SIM miały następujące wartości tego parametru (w nawiasie czas po jakim od wpisania PINu jest dostęp do książki telefonicznej w Nokii 3310):
Play Online na kartę
32
Play Fresh
372 (42s)
Orange
64 (7s)
Orange
372 (32s)
Era Tak Tak
64
Simplus
64
Simplus
372 (22s)
Nie wszystkie czasy mogę zmierzyć, ponieważ ostatnio straciłem część swoich kart SIM. Jak widać karty z wartością 372 mają dość długi czas na dostęp do książki telefonicznej. Dla mnie jest to czasami dość irytujące, ponieważ często zmieniam karty SIM, zwłaszcza jak monitoruję sieć. Szczególnie uciążliwe to jest jak używam BTS TEST, ponieważ w Nokii 3310 wymaga to zapisania kanału na 33 pozycji w książce telefonicznej na karcie SIM i ponownego włączenia telefonu. I często to wykonuję kilka razy pod rząd i muszę czekać.
Do tej pory mi się wydawało, że to w starszych kartach parametr ten ma wartość 372. Jednak dzisiaj odebrałem duplikat karty SIM z Orange i ma ona 372 :/ Poprzednia karta miała 64 i była o wiele szybsza. I teraz zastanawiam się od czego to zależy na jaką kartę się trafi? Czyżby to było zupełnie przypadkowe.