• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #347971  autor: Btk_Tomas
 22 lip 2009, 12:51
Z internetem łączę się za pomocą modemu Huawei E170 poprzez program Mobile Partner, czy jest możliwość wysłania kodu USSD przez modem?
Uprościło by to sprawdzanie pakietów internetowych i nie przekraczanie ich, do tej pory kartę wkładałem to fona i w ten sposób sprawdzałem, jest to trochę uciążliwe.

#347974  autor: osachorzow
 22 lip 2009, 12:56
Jeśli modem rozumie komendy AT (a pewnie tak) to możesz prawdopodobnie pogadać z nim za pomocą widnowsowego HyperTerminala ;) nie znam tego programu ale jeśli ma jakieś okienko do wydawania komend AT i wyświetla odpowiedź to spróbuj czegoś takiego tylko z właściwym kodem :)
Kod: Zaznacz cały
AT+CUSD=1,"*101#",15

#347976  autor: Btk_Tomas
 22 lip 2009, 13:05
osachorzow pisze:pogadać z nim za pomocą widnowsowego HyperTerminala
Nie za bardzo wiem o co chodzi, możesz jaśniej??
Smsy mogę wysyłać tym programem, ale nie wiem jak ugryźć te komendy.

#347980  autor: osachorzow
 22 lip 2009, 13:21
Spróbuj uruchomić Hyper Terminal (Start->Programy->Akcesoria->Komunikacja->Hyper Terminal) i zacznij tworzyć połączenie, wybierz dowolną nazwę i następnie wybierz port COM inny niż COM1 lub 2 (jeśli masz to będą to porty fizyczne), może to być np. COM4 lub COM5. Jeśli nie masz tam tych portów to znaczy, że modem nie udostępnia bezpośrednio połączenia szeregowego przez port COM.

Jeśli możesz wybrać port COM4 lub 5 to wybierz ;) i w następnym kroku ustaw: liczba bitów na sekundę: 9600, bity danych: 8, bit stopu: 1, parzystość: brak, sterowanie przepływem brak; Potem ok i w okienku spróbuj wydać komendę AT i zatwierdź enterem. Jeśli wyskoczy OK to znaczy że jest połączenie z modemem ;) potem spróbuj komendy z pierwszego mojego posta i powinieneś zobaczyć odpowiedź sieci na ten kod USSD ;)

Jeśli masz problem z portami możesz wkleić zrzut ekranu z rozwiniętej listy portów albo przepisz co tam masz ;) pokombinujemy ;)

#347982  autor: Btk_Tomas
 22 lip 2009, 13:29
osachorzow pisze:Start->Programy->Akcesoria->Komunikacja
W Viście w akcesoriach nie mam "komunikacji". :?

#347985  autor: Btk_Tomas
 22 lip 2009, 13:40
Link w chodzi na stronę główna, rozumiem że miał tam być jakiś program do ściągnięcia?

#347993  autor: Btk_Tomas
 22 lip 2009, 14:06
Zainstalowałem ale to za skomplikowane dla mnie. :mrgreen:

#347994  autor: osachorzow
 22 lip 2009, 14:09
wcale nie jest skomplikowane ;) przejdziesz przez kreator połączenia i będzie git ;) wybierz dobry port, ustaw konfigurację wg wskazówek wyżej i już po problemie ;) jak chcesz to napisz na PW swoje gg to szybciej przez to przebrniemy ;)

#348057  autor: Btk_Tomas
 22 lip 2009, 20:11
osachorzow, Dzięki Ci za pomoc.
Zajrzałem na forum Bez Kabli i tam polecili mi programik Top Netinfo, do łączenia przez modem rewelka , kody USSD śmigają.

#348080  autor: osachorzow
 22 lip 2009, 21:40
spoko ;) grunt że udało Ci się osiągnąć cel ;) a że inną metodą... :)