• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#337476  autor: Dideq
 26 maja 2009, 19:29
zik pisze:sam przełączał się na T-Mobile (mam Ere)
Karty Ery mają w sieciach preferowanych wszystkie T-Mobile na świecie. Problem w tym że ta lista jest bez możliwości edycji w Nokiach. :/

#337490  autor: darnok
 26 maja 2009, 20:06
Dideq pisze:
zik pisze:sam przełączał się na T-Mobile (mam Ere)
Karty Ery mają w sieciach preferowanych wszystkie T-Mobile na świecie. Problem w tym że ta lista jest bez możliwości edycji w Nokiach. :/
Nie maja. Na liscie sieci preferowanych i zabronionych miesci sie tylko kilka pozycji. I na pewno nie ma tam wszystkich sieci grupy T-Mobile. Pisalem wyzej ze po prostu operatorzy wymyslili inny mechanizm kierowania uzytkownika do sieci do ktorej oni chca.
Nawet jak bys ta liste sieci preferowanych edytowal to i tak by ci nie pomoglo :)
Telefon/karta powoli acz uparcie bedzie wracac do sieci ktora preferuje operator ;)
Choc oczywiscie wymusic innego operatora w roamingu mozna. Ale jak tylko stracisz jego zasieg to telefon przeskoczy na preferowanego przez operatora.

#337633  autor: Dideq
 27 maja 2009, 15:30
darnok pisze:Telefon/karta powoli acz uparcie bedzie wracac do sieci ktora preferuje operator ;)
Choc oczywiscie wymusic innego operatora w roamingu mozna. Ale jak tylko stracisz jego zasieg to telefon przeskoczy na preferowanego przez operatora.
Zgadzam się, ale nie pisz że nie maja karty sieci preferowanych. Mają, i maja listę sieci, nie zawsze jest widoczna jak w Nokiach. Szkoda że, tak jak piszesz, uzytkownik nie może sobie wybrac sieci która mu pasuje. :/

#337651  autor: darnok
 27 maja 2009, 16:59
Dideq pisze:Zgadzam się, ale nie pisz że nie maja karty sieci preferowanych. Mają, i maja listę sieci, nie zawsze jest widoczna jak w Nokiach. Szkoda że, tak jak piszesz, uzytkownik nie może sobie wybrac sieci która mu pasuje. :/
"Nie maja" odnosilo sie do twojego stwierdzenia ze karty ery maja WSZYSTKIE sieci TMOBILE w preferowanych. Nie maja wsszystkich :) Maja zwykle kilka najblizszych sasiadow + UK.

Uzytkownik moze sobie wybrac, ale jak zgubi zasieg to siec mu z pozostalych zawsze zaproponuje najpierw grupe T-Mobile. Poza tym na dzien dzisiejszy jakie to ma znaczenie z jakiej sieci korzystasz za granica? Przeciez w EU mamy eurotaryfe (wiem ze mozna sie uprzec i miec co innego) a w niej ceny takie same, bez znaczenia gdzie.
Ja osobiscie duzo korzystajac za granica w UE z telefonu nigdy nie wybieram sieci bo i po co.

#337759  autor: Dideq
 28 maja 2009, 10:28
darnok pisze:Przeciez w EU mamy eurotaryfe (wiem ze mozna sie uprzec i miec co innego) a w niej ceny takie same
True, true...

Już nie tylko w Europie. Przeglądając cennik to już większość Państw na Świecie wyrównało stawki roamingowe na terenie danego kraju do równej stawki. Tak więc zostawiamy na wybór automatyczny. Oczywiście z głową i wyjeżdżając za granicę sprawdzajmy cenniki.