• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #325839  autor: despera
 27 mar 2009, 14:06
"technicznie" SMS
skoro cały system SMS jest "ubocznym efektem" tworzenia systemu telefonii ruchomej - i działa w magicznej przestrzeni "kanał techniczny-sygnalizacyjny" to opiszcie "jak krowie na rowie" jak to właściwie działa iż sieci się nie zapchały skoro oferują bezpłatne SMS "do wszystkich*"

Oczywiście operatorzy wymieniają się ruchem SMS za darmo - bo innej możliwości nie widzę....

* bez gwiazdek :)
------------
oferty: play fresh, sami swoi, sim+, 36i6....
Ostatnio zmieniony 27 mar 2009, 16:02 przez despera, łącznie zmieniany 1 raz.
 #325845  autor: darnok
 27 mar 2009, 15:03
despera pisze:"technicznie" SMS
skoro cały system SMS jest "ubocznym efektem" tworzenia systemu telefonii ruchomej - i działa w magicznej przestrzeni "kanał techniczny-sygnalizacyjny" to opiszcie "jak krowie na rowie" jak to właściwie działa iż sieci się nie zapchały skoro oferują bezpłatne SMS "do wszystkich*"

Oczywiście operatorzy wymieniają się ruchem SMS za darmo - bo innej możliwości nie widzę....

* bez gwiazdek :)
Wymieniaja sie ruchem za darmo.

W GSMie sieci sie nie zapychaja bo ilosc tych "kanalow technicznych-sygnalizacjyjnych" czyli SDDCHy mozna konfigurowac i zmieniac. Wiec w razie wzrostu ruchu sie dodaje - kosztem timeslotow glosowych (czasem dynamicznie sobie BSC przekonfiurowywuje).
Poza tym nie kojarze duzej ilosci ofert sieci na smsy za darmo do wszystkich, i typowy user komorki jednak nie siedzi non stop i nie sle smsow.
Me np czesto sie nie chce klepac kilka minut czegos co przekaze w 1 minucie rozmowy.

#329015  autor: ganc2
 13 kwie 2009, 03:10
A kto mi wytłumaczy jak działają wiad. sieciowe - kanały CB - czy w zależności od telefonu różnie się to nazywa. Na kanale 50tym np. zawsze widnieje nazwa BTSa. Era na kanałach 21-23 zrobiła serwis ogłoszeniowy. Jak to jest, że to idzie do wszystkich i jakie są opóźnienia. I czy działa za granicą (nie chodzi mi o chanell 50 tylko pozostałe) :D

#329051  autor: darnok
 13 kwie 2009, 13:45
ganc2 pisze:A kto mi wytłumaczy jak działają wiad. sieciowe - kanały CB - czy w zależności od telefonu różnie się to nazywa. Na kanale 50tym np. zawsze widnieje nazwa BTSa. Era na kanałach 21-23 zrobiła serwis ogłoszeniowy. Jak to jest, że to idzie do wszystkich i jakie są opóźnienia. I czy działa za granicą (nie chodzi mi o chanell 50 tylko pozostałe) :D
To sa wiadomosci nadawane caly czas przez stacje bazowe z adnotacja z jakies nr kanalu (50,23,itp) pochodzi. Stacje to nadaja niejako w wolnych chwilach pomiedzy serwowaniem reszty wiadomosci sygnalizacyjnych rozsiewczych. W GSMie sa one nadawane w timeslocie 0 trxa bcchowego. Na zmiane leci info bcch, cbch, synchroznizacja czestotliwosci itp itd.
Telefon odbiera zawsze wszystkie wiadomosci (bo jakby slucha caly czas), a pokazuje i zapisuje sobie tylko wiadomosci z kanalow ktore uzytkownik mu zadeklarowal ze chce zobaczyc. Informacja wysylana jest zawsze do konkretnej celi. Jak cos ma byc wiekszym obszarze przeslane to bedzie wyslane X wiadomosci kazda do jednej celi. Opoznienia - nie wiem - zbytnio mnie to nie fascynowalo zeby sprawdzic, mozna zdaje mi sie okreslic timeout wiadomosci - bo na pewno sa one kolejkowane w BSC.
Wspominalem to juz kiedys. Wiekszosc operatorow nie bawi sie w prawidlowa pelna implementacje tej uslugi i po prostu z poziomu BSC kazdej celi definiuje tylko nazwe prezentowana na kanale 50. Era jest wyjatkiem w PL. Ma ona CB Center, (takie serwerek), podlaczony do wszystkich swoich BSC w PL i to centrum wysyla do kazdego BSC wiadomosci. Stad mozliwosci latwiej prezetacji i zmian info oraz rozsylania aktualnych ogloszen.
Zagranica tez jest ta usluga obecna przez lokalnych operatorow. Ilosc informacji i czy jest wiecej niz tylko kanal 50 zalezy od operatora. Mozna spotkac.