• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #322229  autor: 121167
 10 mar 2009, 20:23
Tak, to prawda. Na najnizszym pietrze (parking podziemny, sklepy) zasieg jest slaby i niestabilny, a czasem zupelnie znika. Budynek jest 10-pietrowy i na dachu sa anteny wszystkich naszych operatorow. Ogolnie zasieg tej stacji jest dosc duzy - pelny zasieg 3G lapalem w odleglosci ponad 18 kilometrow. To chyba swiadczy o znacznej kierunkowosci anten (nie nadaja w dol) i duzym tlumieniu betonu. No i jak mozna mowic o szkodliwosci anten na dachu budynku w ktorym sie przebywa jak nawet zasiegu nie ma... Swoja droga nasi operatorzy mogliby zainwestowac w jakies pikokomorki przeciez pozwolenie na ta lokalizacje juz jest.

#322230  autor: senshiro
 10 mar 2009, 20:36
Tak wygląda charakterystyka anteny:
Obrazek

Jeśli się dobrze przyjrzysz, to zauważysz, że antena "wyrzuca" zasięg wokół siebie, a bardzo mała część idzie pod antenę. Jest to normalne, a jeśli sygnał ma do przejścia 10 pięter, to tym bardziej ma prawo gubić zasięg.

Obrazek

#322231  autor: Łukasz_W
 10 mar 2009, 20:45
To nie takie proste... Na pikokomórki wewnątrz budynku byłoby potrzebne odrębne pozwolenie.

#322238  autor: 121167
 10 mar 2009, 21:09
Jeśli się dobrze przyjrzysz, to zauważysz, że antena "wyrzuca" zasięg wokół siebie, a bardzo mała część idzie pod antenę. Jest to normalne, a jeśli sygnał ma do przejścia 10 pięter, to tym bardziej ma prawo gubić zasięg.
Znam sie troche na charakterystykach anten, postawilem kilka sieci wifi i zauwazylem podobny efekt - brak zasiegu pod antena. Powinni jeden sektor skierowac w strone dachu. Dla laika to nielogiczne jak moze nie byc zasiegu pod samym nadajnikiem. BTS na dachu nie gwarantuje dobrego zasiegu ale na pewno gwarantuje niezla kase co miesiac.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2009, 08:31 przez 121167, łącznie zmieniany 1 raz.

#322279  autor: senshiro
 11 mar 2009, 00:11
121167 pisze:Powinni jeden sektor skierowac w strone dachu.
Że niby mają postawić antenę poziomo, żeby był zasięg na dole budynku? Zaraz by im to zamknęli i nałożyli niezłą karę - wyobraź sobie jak silne byłoby pole na wyższych piętrach budynku.

Żeby na dole budynku był zasięg powinni postawić nadajnik na którymś z sąsiednich budynków, lub zainwestować w pikokomórkę.

Obrazek

#322464  autor: tesla
 11 mar 2009, 22:10
121167 pisze:Anteny sektorowe maja wiazke grubosci zyletki i dzieki temu pokrywaja znaczny obszar.
rozwiń tą myśl, to z żyletką- bo nie rozumiem.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#322515  autor: Wrong_PIN
 12 mar 2009, 09:56
senshiro,

pokazałeś charakterystykę anteny dookólnej, tzw. "OMNI",
w BTS-ach i NodeB, z reguły wykorzystywane są anteny sektorowe o zupełnie innej charakterystyce w Azymucie i innej w Elewacji, co nie zmienia jednak faktu, że w 10-cio piętrowym budynku, na niższych kondygnacjach i w piwnicy będzie niski poziom sygnału :-)

Forum GSM
Obrazek

#322595  autor: user_delete10
 12 mar 2009, 17:00
Ja się z takim czymś nie spotykam, bo jak nawet ta antena nie ma odpowiedniej siły pod budynkiem to przecież jest parę innych w okolicy i nie ma możliwości, że był nawet słaby zasięg.Ta na dachu może nie działać wcale,ale będą działać wszystkie inne w okolicy. Tak jest w każdym mieście, nawet na wsiach tych bliżej miast.

#322598  autor: Wrong_PIN
 12 mar 2009, 17:24
fenix189,

nie koniecznie tak jest jak piszesz. Ja mam do najbliższego BTS-a ok. 1000 metrów i mam w mieszkaniu sygnał -80-90 dBm, ale jak zejdę do piwnicy sygnał ok -95dBm mam ze stacji oddalonej o 7-7,5 km. Powoduje to ukształtowanie terenu, zabudowa, warunki propagacji fal elektromagnetycznych. Zdarza się czasami, że mimo iż anteny są blisko wewnątrz budynku jest niewystarczający poziom sygnału. Wiem o sytuacjach, że u ważnych klientów instalowane są np., repeatery, czyli takie wzmacniacze sygnału odbieranego i nadawanego mimo , że bank znajduje się w centrum miasta, gdzie faktycznie jest dużo stacji GSM - wystarczy rozejrzeć się po okolicznych dachach :-)

Forum GSM
Obrazek

#322611  autor: 121167
 12 mar 2009, 18:56
Galeria handlowa jest w podziemiach i nie dociera tam sygnal z sasiednich stacji. W "Granicie" w Zakopanem telefon logowal sie do masztu na Antalowce w (ok. 2 km), tylko na najwyzszym pietrze lapal zasieg z dachu i to nie zawsze.