• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #300206  autor: GSM_Maniak
 28 lis 2008, 08:26
Witam. Ostatnio zauważyłem, że na kominie gdzie jest zainstalowany BTS Orange do którego jestm zalogowany nie ma radiolini :shock: Jestem ciekaw, czy to może zwiastować uruchomienie 3G, czy moża transmisja odbywa się teraz światłowodem... To jest pierwszy BTS Orange w mieście na którym nie widze radiolini :?

#300208  autor: yagi
 28 lis 2008, 08:30
Orange kolejno przechodzi na swiatelka na kolejnych stacjach. To normalne - za niedlugo znikna nastepne radiolinie ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#300210  autor: GSM_Maniak
 28 lis 2008, 08:33
Czyli jest szansa, że niedługo pojawi się UMTS na takiej stacji? A co daje takie przejście na światłowód dla klienta? Bo przez radiolinie też wszystko działało bez problemu ;-)

#300244  autor: prezeswk
 28 lis 2008, 12:25
GSM_Maniak pisze:Czyli jest szansa, że niedługo pojawi się UMTS na takiej stacji? A co daje takie przejście na światłowód dla klienta? Bo przez radiolinie też wszystko działało bez problemu ;-)
Poczytaj watki na tym forum z zeszłego roku (chyba z lutego - marca) - była dość spora dyskusja na temat przechodzenia Orangutana (i częsciowo Ery) na światełko.

#300249  autor: Mixiorek
 28 lis 2008, 12:48
GSM_Maniak pisze:A co daje takie przejście na światłowód dla klienta?
Teoretycznie cud, miód i orzeszki, czyli stabilność, szybkość i niezawodność.

#300729  autor: Marens
 30 lis 2008, 11:49
Mixiorek pisze:
GSM_Maniak pisze:A co daje takie przejście na światłowód dla klienta?
Teoretycznie cud, miód i orzeszki, czyli stabilność, szybkość i niezawodność.
Tak w praktyce jest, przynajmniej zaobserwowałem w trakcie testów najmniejsze wahania prędkości w zależności od dnia tygodnia / godziny.