• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #297890  autor: borax11
 15 lis 2008, 22:43
Siema,
Modem (Huawei e220) mam podłączony do kabla 19 cm , a ten kabel podłączony jest do przedłużacza USB 3 metry.Czy mogę mieć jakieś straty w sile sygnału ?

#297891  autor: kowcio
 15 lis 2008, 22:52
borax11 pisze:Modem (Huawei e220) mam podłączony do kabla 19 cm , a ten kabel podłączony jest do przedłużacza USB 3 metry.Czy mogę mieć jakieś straty w sile sygnału ?
Tak jak pisałem na SB- ja korzystałem z takiego przedłużacza i nie widziałem żadnej różnicy, czy działa z przedłużaczem, czy bez niego. Ale wiadomo, im dłuższy przewód tym gorzej ;) Jednak taki 3m przedłużacz nie powinien mieć zbytnio wpływu na jakość połączenia z Internetem.
Z resztą sam sprawdź ;-)

PS. Do drukarki też mam takie dwa razem złączone przedłużacze + kabel do drukarki i jakoś działa tak samo jak była podłączona bezpośrednio ;-)

#297904  autor: Kaczy
 16 lis 2008, 00:54
Można używać kabla nawet 30 m bez barku straty sygnału.

...::: Made for loneliness :::...

#297915  autor: yagi
 16 lis 2008, 09:59
Kaczy pisze:Można używać kabla nawet 30 m bez barku straty sygnału.
Pod warunkiem, ze bedzie to jakis aktywny przedluzacz - zasilanie USB z tego co pamietam jest zapewnione do 5 m. A modem potrafi byc pradozerny przy slabszym zasiegu ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#297928  autor: borax11
 16 lis 2008, 11:15
Dzięki a odpowiedź..,w mojej lokalizacji jest dość trudna sytuacja z HSDPA że jak się przesunie modem o kilka cm to juz inny sygnał , ale jeszcze jedno pytanie...
Czy druty elektryczne(takie z lampy ulicznej do lampy itd.) mogą zmniejszać siłę sygnału ?

#297947  autor: tuchas
 16 lis 2008, 13:10
Raczej nie ma żadnej straty sma mam taki przedłużacz do modemu pod usb

#297975  autor: borax11
 16 lis 2008, 15:34
Jeszcze jedno pytanie: U mnie w Krynicy M. Są straszne skoki zasięgu HSDPA ( modem mam huawei e220 wiec anteny nie podłącze) on 18 % przez 25% po 45% no i wreszcie na 2 minuty wskoczył 95-99%... Jaka jest tego przyczyna..., myślicie że mogą testować nadajnik UMTS - HSDPA ? Może stawiają nowy ?. Zaznaczam że w Krynicy M. HSDPA jest juz ok sierpnia br.

[ Dodano: 2008-11-16, 15:35 ]
Przykładowo teraz jest 70%

#297998  autor: darnok
 16 lis 2008, 16:47
borax11 pisze:Jeszcze jedno pytanie: U mnie w Krynicy M. Są straszne skoki zasięgu HSDPA ( modem mam huawei e220 wiec anteny nie podłącze) on 18 % przez 25% po 45% no i wreszcie na 2 minuty wskoczył 95-99%... Jaka jest tego przyczyna..., myślicie że mogą testować nadajnik UMTS - HSDPA ? Może stawiają nowy ?. Zaznaczam że w Krynicy M. HSDPA jest juz ok sierpnia br.

[ Dodano: 2008-11-16, 15:35 ]
Przykładowo teraz jest 70%
Moze testuja cos... a najprawdopodobniej to - oddychanie komórki.

#298005  autor: kuwejt
 16 lis 2008, 17:14
No wiec tak na 3m kabla usb napewno nie bedzie zadnej straty sygnalu (no chyba ze kabel jest wadliwy) ;)
borax11 pisze:J modem mam huawei e220 wiec anteny nie podłącze
no wiec tak, do tego modemu mozna bezproblemowo podłączyć antene zewnętrzną, nawet gniazdo na takową znajduje się na płycie głownej modemu! jest tylko jeden problem, a moze niedopatrzenie producenta-mianowicie nie przewidział wyjscia w obudowie ;/ jednak mozna to bardzo latwo zniwelowac trzeba tylko oczywiscie sciagnac obudowe i wyciac mala dziurke

#298013  autor: borax11
 16 lis 2008, 18:01
darnok pisze:a najprawdopodobniej to - oddychanie komórki.

Co to znaczy ?
kuwejt pisze:no wiec tak, do tego modemu mozna bezproblemowo podłączyć antene zewnętrzną, nawet gniazdo na takową znajduje się na płycie głownej modemu! jest tylko jeden problem, a moze niedopatrzenie producenta-mianowicie nie przewidział wyjscia w obudowie ;/ jednak mozna to bardzo latwo zniwelowac trzeba tylko oczywiscie sciagnac obudowe i wyciac mala dziurke
ale bez utraty gwarancji nie da rady tego zrobić

#298014  autor: kuwejt
 16 lis 2008, 18:14
dokladnie. i teraz powstaje pytanie czy warto poprawiać sygnał kosztem gwarancji?

#298017  autor: darnok
 16 lis 2008, 18:21
borax11 pisze:
darnok pisze:a najprawdopodobniej to - oddychanie komórki.

Co to znaczy ?
Zapytaj sie googla.

#298020  autor: borax11
 16 lis 2008, 18:29
Oddychanie komórek
[edytuj]
Z Wikipedii
Skocz do: nawigacji, szukaj

Oddychanie komórek (ang. Cell Breathing ) - zjawisko zmniejszania się zasięgu radiowego wewnątrz komórki w systemach telefonii komórkowej opartych na metodzie dostępu do kanału WCDMA (UMTS, CDMA2000) wraz ze wzrostem natężenia ruchu telekomunikacyjnego przenoszonego przez daną komórkę. Wraz ze wzrostem ruchu wewnątrz komórki zmniejsza się stosunek sygnału do interferencji C/I a co za tym idzie efektywny promień komórki.

Zjawisko oddychania komórek znacznie komplikuje proces planowania sieci UMTS, niemożliwe staje się planowanie zasięgów komórek w oderwaniu od planowania pojemności sieci.
Czyli im mniej ludzi siedzi tym lepszy jest sygnał :?:

#298026  autor: mariusz9a
 16 lis 2008, 19:07
kuwejt pisze:No wiec tak na 3m kabla usb napewno nie bedzie zadnej straty sygnalu
Czepiam się ale stwierdzenie jest nieprawidłowe. Każda elementarna długość kabla (dl) powoduje w jakimś stopniu tłumienie sygnału. Są pewne "normy" które mówią o "jakości" sygnału dla danego urządzenia. Po prostu gdy sygnał się zbyt bardzo wytłumi to urządzenie go nie rozpozna. Oczywiście 3m kabla USB to zbyt mało aby takie zjawisko wystąpiło. Ale przy długich instalacjach niezbędne stają się wzmacniacze.

#298027  autor: darnok
 16 lis 2008, 19:18
borax11 pisze:
Oddychanie komórek
[edytuj]
Z Wikipedii
Skocz do: nawigacji, szukaj

Oddychanie komórek (ang. Cell Breathing ) - zjawisko zmniejszania się zasięgu radiowego wewnątrz komórki w systemach telefonii komórkowej opartych na metodzie dostępu do kanału WCDMA (UMTS, CDMA2000) wraz ze wzrostem natężenia ruchu telekomunikacyjnego przenoszonego przez daną komórkę. Wraz ze wzrostem ruchu wewnątrz komórki zmniejsza się stosunek sygnału do interferencji C/I a co za tym idzie efektywny promień komórki.

Zjawisko oddychania komórek znacznie komplikuje proces planowania sieci UMTS, niemożliwe staje się planowanie zasięgów komórek w oderwaniu od planowania pojemności sieci.
Czyli im mniej ludzi siedzi tym lepszy jest sygnał :?:
nie, zakreslilem ci co wazniejsze kwestie.

[ Dodano: 2008-11-16, 19:23 ]
mariusz9a pisze:
kuwejt pisze:No wiec tak na 3m kabla usb napewno nie bedzie zadnej straty sygnalu
Czepiam się ale stwierdzenie jest nieprawidłowe. Każda elementarna długość kabla (dl) powoduje w jakimś stopniu tłumienie sygnału. Są pewne "normy" które mówią o "jakości" sygnału dla danego urządzenia. Po prostu gdy sygnał się zbyt bardzo wytłumi to urządzenie go nie rozpozna. Oczywiście 3m kabla USB to zbyt mało aby takie zjawisko wystąpiło. Ale przy długich instalacjach niezbędne stają się wzmacniacze.
Ale nie bardzo o czym wy rozmawiacie...
Czesc radiowa modemu jest tam gdzie sam modem wiec na poziom odbieranego sygnalu gsm/umts dlugosc kabla USB bezposrednio nie ma wplywu - posrednio ma - mogac postawic modem przy oknie mozna uzyskac lepszy poziom sygnalu.

Natomiast jesli chodzi o to co sie bedzie dzialo na interfejsie USB to jesli kabel jest przyzwoity to bedzie dzialac. Jak slaby to po pierwsze modem moze nie chcec dzialac w USB Ultra Speed, tylko np w USB HighSpeed, az do totalnej degradacji sygnalu cyfrowego tak ze urzadzenie nie bedzie rozpoznawane. Standard USB US przywiduje chyba przedluzacz do 5mb. Mozna budowac dluzsze odleglosc ale przy wykrozystaniu hubow po drodze regenerujacych sygnal - tez jest ograniczenie na ilosc poziomow.

#298039  autor: borax11
 16 lis 2008, 20:16
Wnioskując z tego oddychania komórki to duże jest natężenie ruchu, dlatego sygnał tak skacze.., tak ?