• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #290566  autor: Xander99
 30 wrz 2008, 19:36
Witam,
niedawno w moim mieście (Konin) uruchomiono sieć 3G (Plus) i w związku z tym mam dwa pytania.
1. Czy warto zmienić normalny telefon (EDGE) na coś z UMTSem aby móc korzystać z szybszego internetu i wideorozmów. Czy wideorozmowa to praktyczna funkcja czy raczej zabawka która się szybko znudzi ? Proszę o wasze wrażenia.

2. Czy telefon z UMTS będzie działał w sieci HSDPA/HSUPA ?

Pozdrawiam

#290570  autor: mariusz9a
 30 wrz 2008, 19:43
Xander99 pisze:Czy warto zmienić normalny telefon (EDGE) na coś z UMTSem aby móc korzystać z szybszego internetu i wideorozmów. Czy wideorozmowa to praktyczna funkcja czy raczej zabawka która się szybko znudzi ? Proszę o wasze wrażenia.
Nie da się jednoznacznie na to odpowiedzieć. Jeśli masz do kogo dzwonić wideorozmową to się opłaca. W końcu czasami fajnie jest kogoś widzieć a nie tylko słyszeć.
Xander99 pisze: Czy telefon z UMTS będzie działał w sieci HSDPA/HSUPA ?
Nie będzie. Telefon musi mieć dodatkowo wbudowany modem HSPA (bądź tylko HSDPA).

#290573  autor: elrond
 30 wrz 2008, 19:55
Xander99 pisze:1. Czy warto zmienić normalny telefon (EDGE) na coś z UMTSem aby móc korzystać z szybszego internetu i wideorozmów. Czy wideorozmowa to praktyczna funkcja czy raczej zabawka która się szybko znudzi ? Proszę o wasze wrażenia.
To zależy. Jak Cie stać na wymiane telefonu i przede wszystkim chcesz korzystać z tych usług a nie tylko je przetestować, to dlaczego nie. Tym bardziej już na telefon z HSDPA - internet będzie dużo szybszy. Co do wideorozmów to mam troche mieszane odczucia - z jednej strony to tylko gadżet, jakość powiedzmy na szkolną "czwórke"... z drugiej jednak jeśli MASZ Z KIM W TEJ SPOSÓB ROZMAWIAĆ (znajomi w zasięgu 3G i z odpowiednimi telefonami), to bardzo miłe widzieć kto jest po drugiej stronie.
Xander99 pisze:2. Czy telefon z UMTS będzie działał w sieci HSDPA/HSUPA ?
Ja tylko dodam że HSDPA jest rozszerzeniem UMTSu, podobnie jak EDGE jest rozszerzeniem GSMu. Dlatego telefon z 3G musi dodatkowo obsługiwać HSDPA, podobnie jak telefon 3G- dodatkowo musi mieć EDGE. Telefony z HSDPA są już dostępne w cenie tych zwykłych UMTS, więc jest na rynku kilka niedrogich modeli z tą technologią.

#290790  autor: Vieslav
 02 paź 2008, 20:50
Wideorozmowa jest teraz w cenie zwykłego połączenia głosowego, więc jeśli mamy do kogo dzwonić to myślę, że taka inwestycja jest dobra. Dodam jeszcze, że ja używam tego tylko do gadania "o wszystkim i o niczym" (cześć, co u ciebie itp.), nie wyobrażam sobie gadania przez video idąc przez miasto i do tego z włączonym głośnomówiącym.

#290796  autor: Marens
 02 paź 2008, 21:20
Xander99 pisze:Czy warto zmienić normalny telefon (EDGE) na coś z UMTSem aby móc korzystać z
Xander99 pisze:szybszego internetu
Warto, ale rozglądałbym się za czymś co ma wbudowane GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA
Xander99 pisze:wideorozmów
Dla mnie wideorozmowy to tylko niepotrzebny bajer. Kiedyś z znajomymi się w to bawiliśmy, ale szybko nam przeszło.
Mulder pisze:nie wyobrażam sobie gadania przez video idąc przez miasto i do tego z włączonym głośnomówiącym.
Dla chcącego nic trudnego, można dołączyć zestaw słuchawkowy. Nie wyobrażam sobie takiej rozmowy np. w tramwaju :>

#290923  autor: anamorph22
 03 paź 2008, 20:44
a ja bym chciala zobaczyc "jak to jest" ;p ale faktycznie to bajer...pewnie mocno baterie wyczerpuje, takie gapienie sie w ekran moze sie okazac w dosc niebezpieczne, chociazby w ruchu ulicznym, w koncu to na ulicach najczesciej gadamy przez telefon...

#290941  autor: elrond
 03 paź 2008, 22:10
anamorph22 pisze:pewnie mocno baterie wyczerpuje, takie gapienie sie w ekran moze sie okazac w dosc niebezpieczne, chociazby w ruchu ulicznym, w koncu to na ulicach najczesciej gadamy przez telefon...
Baterie wyczerpuje mocniej... ale znowu nie aż tak bardzo. Skoro bajer, do tego ciężko rozmawiać na mieście bez zestawu, to oczywiscie wideorozmowe uznaje się za "dodatek" czy ciekawostke, ale uważam że bardzo przyjemną. W domu skype, poza - telefon. Mobilność 100%.

#291112  autor: Marens
 05 paź 2008, 00:10
elrond pisze:W domu skype, poza - telefon. Mobilność 100%.
A potem pytasz
"Hey! Jesteś w zasięgu 3G"

#291337  autor: anamorph22
 06 paź 2008, 16:04
spoko sprawa jesli ekran "monitorka" byłby dośc duży ;p

#291360  autor: Marens
 06 paź 2008, 18:25
anamorph22 pisze:spoko sprawa jesli ekran "monitorka" byłby dośc duży ;p
Tylko wtedy przydałaby się większa rozdzielczość...

#291364  autor: mariusz9a
 06 paź 2008, 18:32
Marens pisze:Tylko wtedy przydałaby się większa rozdzielczość...
Co znów spowoduje większe obciążenie procesora, większy przesył danych... i telefonik padłby po kilkunastu minutach :-/
Ale kiedyś na pewno będziemy prowadzić wideorozmowy w rozdzielczości HD :-)

#291532  autor: anamorph22
 07 paź 2008, 19:25
to co? najlepiej jednak łazic z laptopem ;p
wnioskując zatem, wideoromowa to zbedny gadzet, raczej irytujący niz wnoszący jakies pozytywy...

#291542  autor: mariusz9a
 07 paź 2008, 19:42
anamorph22 pisze:raczej irytujący niz wnoszący jakies pozytywy.
Ja głownie rozmawiam przez wideorozmowę i mnie to wcale nie irytuje, wręcz przeciwnie.

#291566  autor: Pre100
 07 paź 2008, 21:08
Mariuszu,

Z całym należnym Ci szacunkiem, ale jakoś nie za bardzo chce mi się wierzyć, że "głównie korzystasz z videorozmów". :) Żeby nie być gołosłownym powiem (rzecz oczywistą), że pokrycie naszego kraju sygnałem 3G jest w znacznej mniejszości w porównaniu do 2G. Tak samo wygląda rynek słuchawek, gdzie słuchawki 3G są wciąż w mniejszości, co więcej - tylko część z nich supportuje videocall'e. A na koniec dodam, że mało kto (spośród osób które znam) lubi korzystać z videocall'i.

Oczywiście nie wyklucza to takiej możliwości, że większość z osób do których dzwonisz posiadają słuchawki 3G supportujące videocalle, są w zasięgu 3G i wszystkim im odpowiada taka forma rozmowy... :). Jeżeli jednak tak jest, to chylę czoła i będę podawał Cię jako przykład ("potwierdzający regułę"), bo większość z moich znajomych / kolegów z pracy w ogóle nie używa tej usługi mimo, że większość z nich ma słuchawki to wspierające. :)

W całej historii mojego posiadania słuchwaki 3G wykonałem chyba dwie wideorozmowy, ot tak dla hecy, żeby zobaczyć jak to działa.. :D

Ciekaw jestem jak to wygląda u innych forumowiczów...(?)

Pzdr,
czepliwy niedowiarek Pre100. ;)

#291567  autor: mariusz9a
 07 paź 2008, 21:14
Pre100, chodzi o to że większość połączeń wideo wykonuje do "wybranego numeru". Osoba ta ma telefon 3G i znajduje się raczej zawsze w zasięgu 3G i nie ma nic przeciwko takim rozmową.
Gdy porównać czasowo połączenia głosowe z wideo, dość znacznie przeważają połączenia wideo.

#291580  autor: Pre100
 07 paź 2008, 22:55
No to chyba, że tak :)

Pzdr,
Pre100.

P.S.: A czy Ty wiesz, że w ten sposób zajmujesz więcej pasma na interface'ie radiowym (aż do MGW)? :) Zamiast AMRa (max 12,2) dostajesz pełne 64 kbps... :) Jakby ktoś kiedyś narzekał, że się sieć przypycha - będzie wiadomo na kogo zwalić winę... hehe :D

#291612  autor: mariusz9a
 08 paź 2008, 13:57
Pre100 pisze:P.S.: A czy Ty wiesz, że w ten sposób zajmujesz więcej pasma na interface'ie radiowym (aż do MGW)? Zamiast AMRa (max 12,2) dostajesz pełne 64 kbps... Jakby ktoś kiedyś narzekał, że się sieć przypycha - będzie wiadomo na kogo zwalić winę... hehe
Jedyne co mogę napisać to... niech rozbudowują sieć w Polkomtelu :-D

#291637  autor: kowcio
 08 paź 2008, 15:57
Ciekaw jestem jak to wygląda u innych forumowiczów...(?)
Ja nie posiadam telefonu 3G (ani nigdy takiego nie posiadałem :P ), nawet osobiście nie korzystałem jeszcze nigdy z tej usługi. Ale to nie oznacza, że nie wiem jak to jest :P Od razu zaznaczam, że nie będę korzystać z videopołączeń w ogóle. Chyba, ze "od święta", tzn jak gdzieś pojadę czy coś :P
Podobnie z połączeniami video za pomocą internetu. Nie lubię, jak ktoś mnie podgląda :P I jakoś nigdy tego oporu nie złamię, a telefon 3G zapewne za jakiś czas będę posiadał, jak niemalże każdy. Z moich znajomych wideorozmowy nikogo nie bawią, w przeciwieństwie do innych rzeczy :P
Ale także "nigdy nie mów nigdy", więc nic nie wiadomo :mrgreen: Natomiast jestem pewien, że z wideorozmów nie będę wykorzystywać jako główne narzędzie do komunikacji (pomijając SMSy, patrzę teraz na połączenia).
Także jakbym pojechał na miasto, i rozmawiałbym przez wideorozmowę, to ludzie patrzyliby się na mnie jak na... :mrgreen: Tak jak osoatnio: idę przez centrum, przez jeden telefon rozmawiałem, a na drugim pisałem SMSa :mrgreen: to się nazywa uzależnienie od komórek :P

#291939  autor: anamorph22
 10 paź 2008, 10:23
haha dokładnie! mnie się wcią zcięzko przestawić na tryb słuchawkowy, czyli "wyglądam jakbym gadała sama ze sobą" a co dopiero lampienie sie w telefon. Jednakże bardzo ciekawam jak to się odbywa, nigdy nie widziałam jeszcze takiej videorozmowy ;)
tak czy owak wolałabym większy ekranik....