• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #280339  autor: szyman12
 31 lip 2008, 11:19
Witam

Przed chwilką Era dzwoniła do mnie w sprawie udziału w testach nowego urządzenia, które gdy podłącze do routera będzie mi wytwarzać UTMS/HSDPA. To mnie zastanawia, bo powiedziała, że będę mógł pobierać z szybkością do 7,2 mb/s (podczas gdy ja mam ERĘ ADSL 2 MB). Czy ktoś do Was dzwonił w tej sprawie (dzwonią tylko do użytkowników ERA ADSL)?

#280343  autor: elrond
 31 lip 2008, 11:43
Czyżby testy femto cell'ów?

#280347  autor: JayCee
 31 lip 2008, 11:52
Nie wiedziała za bardzo co mówi :D prędkości swojego łącza ADSL nie przeskoczysz (maksymalnej prędkości na jaką może się zsynchronizować modem z DSLAMem), to zawsze będzie max 2mb/s pod warunkiem, że nie korzysta z niego jeszcze dodatkowo Twój komputer.

PS. Ciekawe czyje rozwiązania będą testować, ja stawiam na Netgear ;-)

PS.2
Czyżby testy femto cell'ów?
W rzeczy samej :D

#280349  autor: elrond
 31 lip 2008, 12:09
szyman12, jeśli się zastanowisz i zgodzisz na tę usługę (nie wiem co o tym myślisz) to koniecznie napisz później dwa słowa o działaniu tego urządzenia. To jest nowość, Era chyba jako pierwsza zaczyna się tym bawić więc nikt jeszcze w sumie nie ma dokładnych praktycznych informacji o femto cell.

Aha, i JayCee chyba ma rację - nie przeskoczysz swojego łącza - twoje HSDPA działało by tylko do 2 Mbit/s. A pani z Ery sobie to troche naciągnęła, bo prawdopodobnie urządzenie które zaoferują będzie w stanie obsłużyć 7,2 Mbit/s jednak jako wartość MAX.

[ Dodano: 2008-07-31, 12:10 ]
Aha, i możesz też sie dowiedzieć, na jakich zasadach Era to oferuje - czy się płaci, jak tak to ile itp.

#280371  autor: szyman12
 31 lip 2008, 15:15
Oczywiście, że się zgodziłem, będę miał własny "BTS" dla siebie :mrgreen: elrond nic się nie płaci, wszystko oni pokrywają koszty, tylko że niestety testy są tylko do połowy września :( i muszę wypełnić ankietę jedną przed korzystaniem, drugą po.

Co do tych 7,2 mb/s to nie wiem. Babka się bardzo dobrze orientowała (jako jedyna z konsultantów poradziła mi co zrobić z ich niedziałającym routerem :) ). A może będzie tak (co jest chyba niemożliwe), że oprócz tych 2 mb, będzie korzystać z BTS-ów Ery (jako jedyna w Grodzisku ma całe pokrycie HSDPA)?

15 sierpnia mają mi przywieść to urządzenie, więc dam znać :D

#280376  autor: elrond
 31 lip 2008, 15:27
Super. To ja czekam na info o zasięgu takiego UMTS'owego hotspota i paru innych ciekawostkach :wink:

#280388  autor: Marens
 31 lip 2008, 16:23
elrond pisze:testy femto cell'ów?
Czyli jest to jest taki "mini" NodeB?
Rozumiem, że ma to służyć do "poprawienia" zasięgu / videorozmów? Chyba nikt nie będzie idiotą i wykorzystywał tego do inernetu. Tak z ciekawości, jaki to ma zasięg? Przykładowo sąsiad ma sobie blueconnect i jest w zasięgu femmto cell, to ucina Tobie łącze? Era zrobiłaby na tym niezły biznes gdyby oferowała za darmo Era internet stacjonarny pod warunkiem, że ktoś udostępnia femto cell innym :-)

#280395  autor: elrond
 31 lip 2008, 16:54
Tutaj są jakieś laickie informacje o tym mniej więcej, do czego Femto Cell Solution ma służyć.

Efekt działania jest podobny jak przy zastosowaniu repeatera GSM, tylko że sygnał nie jest "ściągany" przez zwnętrzną antenę tylko urządzenie podłącza się do internetu, przez protokół IP.

Co do podłączania się "sąsiadów" to chyba nie jest tak łatwo - prawdopodobnie w sposób zbliżony do działania liveboxa - trzeba jakoś autoryzować podłączające się urządzenia. Bo to by było bez sensu, jak podłączyłoby sąsiadów, a własciciel miał na telefonie komunikat "sieć zajęta" :)

Swoją drogą, ciekawe na jakich zasadach Era będzie to udostępniać... znając jej podejscie do nowości, to będzie droższe niz na 'wolnym rynku'...

#280462  autor: yagi
 31 lip 2008, 22:28
Ciekawe czy maja tez urzadzenia podpinane do sieci lokalnej. Mnie interesowaloby takie rozwiazanie ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#280525  autor: widex
 01 sie 2008, 10:07
Może po prostu w razie przeciążenia nie będzie pozwalał na podłączenie się? Nie wiem.

Ale własny NodeB w domu to ciekawa rzecz. Myślałem kiedyś nad domową anteną GSM, tak jak już wspomniano w tym wątku. Niestety cena robiła swoje.

Zobaczcie ile sieci bezprzewodowych jest czasami dostępnych w miastach. Dzięki takim antenom, udałoby się poryć im niektóre osiedla :> Ludzie zadowoleni i Era zadowolona