• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #271684  autor: ganc2
 15 cze 2008, 21:50
Witam. Ostatnio naszło mnie takie pewne gdybanie:
Gdybym chciał umieścić jakiś element w internecie i chciał wysłać sobie linka do niego jako wiadomość Wap Push (podejrzewam że każdy wie jak to wygląda w przypadku Nokii: Wiadomość sieciowa;Siemensa:Ostrzeżenie;Motorola: Wiadomość przeglądarki itd). To co musiałbym zrobić?
Podejrzewam że jest to zwykły sms z linkiem podanym w jakimś cudacznym formacie - tak samo jak np. vcard jako goły tekst czy tzw "smsy konfiguracyjne" - spróbujcie sobie przysłać np. ustawienia np. jak dla SE na jakiegos dajmy na to Sendo - zobaczymy zwykly tekst ;/ a gdyby go przesłać dalej i wyedytowac moglibyśmy manipulować ustawieniami przeglądarki :|
Użyłem może trochę skrótu myslowego i nie każdy musi wiedzieć o co chodzi, ale tego, no, wiecie o co mi chodzi ?
Jak to cholerstwo wysłać, przekazać... Nie chce mi się wierzyć żeby tylko takie wiadomosci mogly dochodzic z serwisu operatora....

Ma ktoś swoją teorię ?

#271687  autor: elrond
 15 cze 2008, 22:12
Samego mnie to zainteresowało i znalazłem jakieś informacje w jezyku angielskim i rzeczywiście wygląda to jak zwykły sms, tylko napisany w specjalny sposób. Chociaż trafiłem też na forum, gdzie ktoś twierdzi że wysłanie wap push z telefonu jest niemożliwe...

BTW, loknij sobie: klik 1, klik 2, klik 3.

#271688  autor: Kaczy
 15 cze 2008, 22:16
Wątpię, żeby dało się to zrobić z poziomu telefonu.
Przede wszystkim trzeba znać formatowanie sms oraz komendy AT.
I tak można poprzez kompa wysyłać komendy AT do komórki i wywołać odpowiedni typ wiadomości.

Znalazłem 2 stronki, w których opisany jest standard i kodowanie sms.
Stronka 1
Stronka 2

Patrząc na stronę 1 wydaje mi się, że polem, które odpowiada za typ smsa jest TP-PID. Protocol identifier.. Tam można zadeklarować typ wiadomości.

Niestety nigdy nie próbowałem wysyłać wiadomości typu wap-push, więc nie wiem czy ten sposób zadziała. Niemniej jednak nie raz (z kolegą) udawało nam się wysłać normalne wiadomości sms poprzez terminal windows :)

...::: Made for loneliness :::...

#271781  autor: elrond
 16 cze 2008, 14:38
Kaczy pisze:Niemniej jednak nie raz (z kolegą) udawało nam się wysłać normalne wiadomości sms poprzez terminal windows
Czyli? :roll:

#271809  autor: Kaczy
 16 cze 2008, 17:16
elrond pisze: Czyli?
Czyli kolega napisał program, dzięki któremu można z pozycji komputera wysyłać smsy z podłączonej komórki.
Program coś jak Nokia PC Suite, czyli możliwość zarządzanie telefonem z poziomu telefonu :)
(oczywiście w prostszej wersji :D)

...::: Made for loneliness :::...