• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #268293  autor: BTS_lodz
 27 maja 2008, 15:02
Temat w sumie już wałkowany na forum, ale może ktoś ze specjalistów się wypowie. Można śmiało powiedzieć, że problemy z wycinaniem głosu i z częstymi handoverami w Erze w Łodzi to chleb powszedni. Do tej pory wszyscy tłumaczyli to stosunkowo małą ilością stacji bazowych tej sieci oraz faktem, że w Era właśnie w Łodzi przed laty prowadziła test stacji produkcji Alcatela i infrastruktura ta nie sprawdziła się. Jednak od jakiegoś czasu operator poczynił bardzo wiele inwestycji, powstało mnóstwo stacji bazowych i pod względem ilości pracujących BTSów i NodeB Era wiedzie chyba prym w Łodzi. W związku z tym teoretycznie problemy powinny ustąpić, a z obserwacji moich, mojej rodziny i znajomych wynika że jest coraz gorzej. Oprócz notorycznych problemów z wycinaniem głosu w trakcie rozmowy pojawił się problem z dodzwonieniem na numer w Erze. Dzisiaj przeprowadziłem mały test - Próbowałem połączyć się między dwoma telefonami w Erze (abonament). Zasięg świetny - 5 kresek, BTSa widać z okna. Na 10 prób tylko 6 zakończyło się powodzeniem, w pozostałych przypadkach "abonent jest chwilowo niedostępny". Dla porównania wynik w przypadku połączeń Plus-Plus: 10 połączeń na 10 zakończonych sukcesem.
I pytanie do znawców: co jest tego powodem?
 #268299  autor: darnok
 27 maja 2008, 15:44
BTS_lodz pisze: I pytanie do znawców: co jest tego powodem?
Przeciażenie sieci, przeciążenie BSC (rzadziej centrali).
Ten typ tak miewa.
Ale radze sie troche wstrzymac z osadzaniem bo sa perspektywy na horyzoncie.

#268314  autor: Szalony
 27 maja 2008, 16:41
Ja zgadzam się z BTS Lodz z Erą w Łodzi faktycznie jest "coś" nie tak , te handovery to już jest masakra , Era jak najszybciej coś powinna zrobić , Darnok nie wiem czym to jest spowodowane ale Era miała u mnie w Aleksandrowie Łódzkim chyba zrobić jakiś "ważny węzeł sieci" przy 11listopada może o tym świadczyć kilkanaście radiolini i "kilka kontenerów" przynajmniej to wyczytałem z Bipa i coś ta budowla nie powstaje a chyba znaczącą by jakość Ery w łodzi poprawiła ? Czy może orientujesz się kiedy Era planuje tą stacje wybudować ?

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#268325  autor: darnok
 27 maja 2008, 17:04
Szalony pisze:Era miała u mnie w Aleksandrowie Łódzkim chyba zrobić jakiś "ważny węzeł sieci" przy 11listopada może o tym świadczyć kilkanaście radiolini i "kilka kontenerów" przynajmniej to wyczytałem z Bipa i coś ta budowla nie powstaje a chyba znaczącą by jakość Ery w łodzi poprawiła ? Czy może orientujesz się kiedy Era planuje tą stacje wybudować ?
Nie mam pojecia. BIPa widzialem. Czy to poprawi cos - pewnie tylko planista wie. To pewnie zreszta bardziej dlugofalowa inwestycja. A ja mysle ze poprawa jakosci sieci łodzkiej nastapi szybciej - tak moze za jakies pol roku/rok. PTC poza tym zapowiadalo duzo inwestycji na ten rok, wiec moze wszytkie akutalnie zaczete przyspiesza.
 #268329  autor: BTS_lodz
 27 maja 2008, 17:12
darnok pisze: Ale radze sie troche wstrzymac z osadzaniem bo sa perspektywy na horyzoncie.
Darnok, czy mógłbyś coś więcej o tych perspektywach? Jeśli sprawa tajna/poufna, to może na priva? Z góry dzięki i pozdrawiam.

#268337  autor: Szalony
 27 maja 2008, 17:33
Takze coś mi się zdaje że ta stacja u mnie w mieście ma być czym więcej niż tylko stacją i może dlatego tak długo jej nie ma ? Ja z przykrością musiałem z Ery zrezygnować właśnie przez tą jakość sieci i braki u mnie zasięgu :( wcześniej moje obawy o Rabień się potwierdziły że ta stacja nie "jest" miejska i tylko wręcz u mnie w południowym Aleksandrowie sytuację pogorszyła szczególnie jak zmienili jej Lac z 30590 na 30600 to mam masakrę :/ ...

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)
 #268414  autor: darnok
 27 maja 2008, 21:04
BTS_lodz pisze:Darnok, czy mógłbyś coś więcej o tych perspektywach? Jeśli sprawa tajna/poufna, to może na priva? Z góry dzięki i pozdrawiam.
Jesli sprawa jest tajna/poufna to tym bardziej nie na priva - bo czemu akurat ty mialbys sie dowiedziec a inni nie?
Zreszta moim zdaniem na podstawie twojego pierwszego wpisu i moich kolejnych mozna sie domyslic na czym mialby polegac perspektywy/zmiany.

#268517  autor: ancymonn
 28 maja 2008, 01:16
Po zmianach sieć w Łodzi będzie bardziej... flexi?

#268519  autor: darnok
 28 maja 2008, 01:25
ancymonn pisze:Po zmianach sieć w Łodzi będzie bardziej... flexi?
Sexi flexi ;-)

#269111  autor: Szalony
 01 cze 2008, 08:37
Nooo dzis leze sobie w lozku - klikam w telefon i oczom nie wierze - Goszczanow :shock: - to jest stacja odlegla o ponad 50km od Aleksandrowa - jeszcze jakas 62951 sie przyplatala :evil: - nie wiem gdzie jest ale takze bardzo daleko - i mowie zrobie zrzut na pamiatke by potem jak sie siec poprawi co Darnok zapowiada miec dowod jak to kiedys w historii bylo ze w Lodzi Era ma zla siec a w przyszlosci rozumiem bedzie ok i takie kwiatki nie beda mialy miejsca :-) , ps w miescie logowac sie do stacji oddalonych o 20-50km to juz wszystko mowi samo za siebie jak dana siec w tym rejonie jest "zrobiona" , ach moglbym jeszcze tu pelno wymieniac "kwiatkow" Ery u mnie w Aleksandrowie - lacznie z zle ustawionymi "sasiadami" do handoverow w gsm/umts i odwrotnie ale wiem ze to i tak nic nie da... :evil: I nie pisze tego posta po "zlosci" na Ere tylko naprawde zycze jej by w koncu sie poprawila w lodzkim rejonie - po prostu by bylo normalnie. Pozdrawiam. Obrazek

#269113  autor: BTS_lodz
 01 cze 2008, 09:26
Ja miałem taką sytuację: prowadziłem rozmowę z Ery jadąc ulicą Rzgowską na odcinku od Broniewskiego do pl. Niepodległości. Z początku bliżej skrzyżowania z Broniewskiego jak to w Erze - dźwięk się "załamywał" i pojawiała się czkawka, ale dało się gadać. Dojeżdżałem do skrzyżowania Rzgowskiej z Dąbrowskiego - przestałem słyszeć cokolwiek, tylko pojedyncze "stęknięcia", po czym połączenie zostało całkowicie zerwane. Telefon wogóle wypadł z sieci i przez moment nie było zasięgu, po czym nagle wskoczył na 7 kresek (Nokia E51).
Era musi coś z tym zrobić, bo używanie tej sieci w trzecim co do wielkości mieście w Polsce powoli staje się niemożliwe.
Obawiam się tylko jednego - pojawiły się informacje, że Francuzi mogą odzyskać swoje udziały w PTC, pewnie w związku z tym do czasu wyjaśnienia tej zawiłej sytuacji Niemcy wstrzymają inwestycje w infrastrukturę Ery.

#269119  autor: Artur051
 01 cze 2008, 10:37
U mnie w Płocku są również problemu z 1 stacją bazowa UMTS, reszta działa dobrze. Stacja ta znajduje się jednak kolo mojego mieszkania, z internetem się łączę 4-5 razy zeby w 3g się wreszcie polączyc , polaczenia mam zrywane itp. Napisałem maila do boa, i zajęli się tym mają mi wysłac smsa po rozwiązaniu problemu. Może więc w powyższym przypadku równiez warto skontaktowac się z boa?

#269120  autor: darnok
 01 cze 2008, 10:38
Szalony pisze:ps w miescie logowac sie do stacji oddalonych o 20-50km to juz wszystko mowi samo za siebie jak dana siec w tym rejonie jest "zrobiona"
Mowilem ci juz kiedys ze akurat to o niczym nie swiadczy, ze czasami uda sie zalogowac do bardzo oddalonej stacji. Ale zapewne ty zaraz tu powalisz mnie argumentacja wiec mysle ze dalsza rozmowa na ta czesc tematu nie ma sensu.

[ Dodano: 2008-06-01, 10:43 ]
BTS_lodz pisze:Obawiam się tylko jednego - pojawiły się informacje, że Francuzi mogą odzyskać swoje udziały w PTC, pewnie w związku z tym do czasu wyjaśnienia tej zawiłej sytuacji Niemcy wstrzymają inwestycje w infrastrukturę Ery.
Startowanie i wstrzymywanie inwestycji jest procesem na tyle dlugotrwalym ze z jednej strony nie tak latwo bylo po tych zawirowaniach kilka lat temu wygrzebac sie wlasnie z rozpoczeciem inwestycji, z drugiej strony teraz jest na tyle duzo umow popodpisywanych i projektow zaplanowanych, ze nie zastopuja tego ot tak. Od wielu juz lat PTC nie budowala tyle nowych stacji co w zeszlym i tym roku, przy okazji modernizujac istniejace. I to mimo takich dzialan ktore coraz czesciej spotykaja wszystkich operatorow jak te w Lublinie niedawno.

#269151  autor: Szalony
 01 cze 2008, 15:09
Darnok wez przestan gadac ze w miescie gdzie stacje powinny stac "gesto" logowanie sie do stacji oddalonych o 20-30km i to wcale nie rzadko jest czyms normalnym wedlug ciebie ? To wytlumacz mi czemu w Orange i Plusie tak nie mam tylko w Erze u mnie w miescie ... wiem ze tego nie zrobisz bo tak naprawde wytlumaczeniem ze telefon czesto loguje sie do bardzo odleglych bts sa braki w sieci i jej konfiguracja co niestety jest zoptymalizowana na te braki :?