• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #250956  autor: Szalony
 13 lut 2008, 10:56
Pewnie co niektorzy z was juz mnie blogoslawia :wink: Ale co tam ja jak zawsze "walcze" o normalnosc - z Plusem juz jest ok teraz czas na Ere :P Mowie sobie musze dla potomnych zamiescic ten zrzut by pokazac jak siec moze byc "zla" - oczywiscie na reklamacje dostalem odpowiedz ze w Aleksandrowie Lodzkim mozna z ery korzystac a siec nie gwarantuje zasiegu w budynkach :-D - Telefon uzywalem w mieszkaniu przez niespelna 10 minut - tak wygladaja logi do bts - :shock: Obrazek ta stacja 5665/5700 to Orange - telefon stracil siec i biedny do Orange chcial sie logowac :-D Zostawie to bez komentarza... byc moze Era wkoncu sie opamieta i jak najszybciej uruchomi stacje w Aleksandrowie Lodzkim przy 11Listopada...

[ Dodano: 2008-02-13, 11:07 ]
Zaznacze ze to nie szczyt "mozliwosci" Ery w poludnowo-zachodniej czesci miasta - potrafi telefon i do Lutomierska,Poddebic,Zgierza i innych miast sie logowac :evil: Teraz niech ktos z Ery mi odpowie czy jesli w miescie telefon loguje mi sie do prawie 15bts z 3 roznych Lac to bede mial wyyznaczona strefe do ery domowej :?: ( Na oko to bylby okreg o promieniu 20km od Aleksandrowa :shock: ) :wink:

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)
 #250975  autor: darnok
 13 lut 2008, 13:28
Szalony pisze:Pewnie co niektorzy z was juz mnie blogoslawia :wink: Ale co tam ja jak zawsze "walcze" o normalnosc - z Plusem juz jest ok teraz czas na Ere :P Mowie sobie musze dla potomnych zamiescic ten zrzut by pokazac jak siec moze byc "zla" - oczywiscie na reklamacje dostalem odpowiedz ze w Aleksandrowie Lodzkim mozna z ery korzystac a siec nie gwarantuje zasiegu w budynkach :-D - Telefon uzywalem w mieszkaniu przez niespelna 10 minut - tak wygladaja logi do bts - :shock: [url=http://img136.imageshack.us/img136/2739/erafy4.th.png]Obrazek[/URL] ta stacja 5665/5700 to Orange - telefon stracil siec i biedny do Orange chcial sie logowac :-D Zostawie to bez komentarza... byc moze Era wkoncu sie opamieta i jak najszybciej uruchomi stacje w Aleksandrowie Lodzkim przy 11Listopada...
Po raz kolejny stwierdzam ze mimo ze "GSM to twoja pasja" to ty absolutnie nic z tego nie rozumiesz. I tlumaczenie ci tego po raz kolejny mija sie z celem.

Dla wszystkich innych:
To ze masz slaby zasieg w budynku czesto oznacza skakanie po sasiadujacych stacjach.
Zadna siec nie gwarantuje dobrego zasiegu w budynkach, w ogole nie gwarantuje nigdzie dobrego zasiego bo to byla by idiotyczna gwarancja - zbyt duzo rzeczy niezaleznych od operatora wplywa na "dobrosc" zasiegu.
LACi nie moga byc nieskonczenie wielkie i ktos tez musi mieszkac na ich granicy.
A Szalony ma pecha i mieszka na styku 3 LACow. I przykro, ale nikt specjalnie dla niego tych LACow nie pozmienia. Nawet jak zbuduja te stacje, ktorej sie domaga, to tez ona dostanie jeden z tych LACow i przelaczanie na inne stacje tez moze nie zniknac jak reka odjal.

Po to wlasnie celowym jest kupienie sobie prepaida za 5zl i sprawdzenie jak dziala siec tam gdzie planuje sie jej najczesciej uzywac. Nikt nikogo nie zmusza do korzystania z sieci danego opa.
Argument ze inna siec ma gdzies "lepiej" jest chybiony. Jedna siec tak zbudowala stacje, inna dostala pozwolenia w innych miejscach. Skoro w plusie, orange jest lepiej to sie po prostu tam przenies... chyba proste. Szczegolnie ze o ile pamietam pisales ze ci wlasnie umowa konczy. To chyba wyjdzie na dobre wszystkim.
Szalony pisze: [ Dodano: 2008-02-13, 11:07 ]
Zaznacze ze to nie szczyt "mozliwosci" Ery w poludnowo-zachodniej czesci miasta - potrafi telefon i do Lutomierska,Poddebic,Zgierza i innych miast sie logowac :evil: Teraz niech ktos z Ery mi odpowie czy jesli w miescie telefon loguje mi sie do prawie 15bts z 3 roznych Lac to bede mial wyyznaczona strefe do ery domowej :?: ( Na oko to bylby okreg o promieniu 20km od Aleksandrowa :shock: ) :wink:
W czym problem? Kupujac ere domowa i aktywujac ja zglaszasz ze cie przelacza po takich to a takich stacjach i ci powieksza strefe, nawet do 20km. Oczywiscie to czy faktycnzie do tych stacji jestes przelaczany zostanie zweryfikowane.

#250976  autor: Pawrzes
 13 lut 2008, 13:31
Cóż... U mnie jest tak samo w Orange a nawet jeszcze lepiej bo telefon skacze po 4 obszarach LAC i loguje się do bardzo odległych stacji :) Bateria zbyt długo tego nie wytrzymuje ;)
A stacje Plusa mam najbliżej ale w czasie połączenia od kilku miesięcy często mnie z niej sieć przenosi (a sygnał jest na poziomie około -50 dBm) na inne, głównie jedną mikrokomórkę która daje mi -85 dBm...

Pozdrawiam

#250978  autor: Szalony
 13 lut 2008, 13:55
Darnok ja bardzo dobrze rozumien bez obaw ... Era przez 10lat w miescie nic nie robila , ostatnio Rabien zrobila ale on nie jest "miastowy" i sygnal daje w inne rejony... wiesz ja dobrze wiem ze zadna siec nie gwarantuje zasiegu w budynkach ale nie mowimy tu o specyficznej budowie danego budynku a o tym ze w czesci miasta Era tak naprawde nie ma zasiegu i przez 10lat nic z tym nie robi... Ok bez urazy ja zreszta tak jak sugerowales zmienilem siec i wkrotce dla mnie Era bedzie historia, chcialem tylko na tym przykladzie pokazac jak siec "akurat u mnie Era" potrafi byc "zdolna"

[ Dodano: 2008-02-13, 14:06 ]
Darnok wlasnie tej stacji Erze w samym poludniwym miescie brakuje , i gdyby powstala to dobrze wiesz ze bylaby stacja "dominujaca" na konkretnym terenie ( na dzis nie ma stacji dominujacej )owszem takze by telefon zmienial stacje ale nie oszukujmy sie tylko na najblizsze i najjsilniejsze czyli 6130 i 6123 i sporadycznie na lodzkie a terza co jest to istna komedia :wink: Nie chce mi sie juz Plusa zrzutow robic bys zobaczyl jak prawidlowo siec u mnie wyglada ( znasz sie to wiesz) zamiast 15bts(w 3 lac) o syygnale 85-105dBm sa 4stacje ( 1 lac )o sygnale 70-85dBm wewnatrz budynkow .

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#250981  autor: darnok
 13 lut 2008, 14:16
Szalony pisze:
[ Dodano: 2008-02-13, 14:06 ]
Darnok wlasnie tej stacji Erze w samym poludniwym miescie brakuje , i gdyby powstala to dobrze wiesz ze bylaby stacja "dominujaca" na konkretnym terenie ( na dzis nie ma stacji dominujacej )owszem takze by telefon zmienial stacje ale nie oszukujmy sie tylko na najblizsze i najjsilniejsze czyli 6130 i 6123 i sporadycznie na lodzkie a terza co jest to istna komedia :wink: Nie chce mi sie juz Plusa zrzutow robic bys zobaczyl jak prawidlowo siec u mnie wyglada ( znasz sie to wiesz) zamiast 15bts(w 3 lac) o syygnale 85-105dBm sa 4stacje ( 1 lac )o sygnale 70-85dBm wewnatrz budynkow .
No wlasnie - o tym mowilem. TY NADAL NIE ROZUMIESZ!
Czytaj moja odpowiedz na twoja pierwsza wiadomosc tyle razy ile sie da. Moze za 150x zalapiesz. Kluczowe to "granica LACow", "nieporownywanie sieci" itp.
Bez tego dalsza dyskusja jest bezcelowa.

Masz takie pojecie o tym co tu wypisujesz jak przecietny uzytkownik CB ktory uwaza ze trzeba kupic jak najwieksza antene (o jak najwiekszym zysku) i jeszcze dorzucic dopałke - bo wtedy on odbierze wszystko i wszyscy go uslysza...

#250983  autor: Szalony
 13 lut 2008, 14:26
Darnok ja wiem swoje ty swoje i nie pisz glupot ze wogole sie nie znam - wiem jedno 1bts przez 10lat w miescie 25tys przy samej Lodzi w dodatku na polnocy miasta to komedia a nie profesjonalna siec... juz w latach 2002-04 Erze zglaszalem by cos w koncu zrobila a odpisywali mi tak jak ty - Siec dziala jest zasieg - nie znasz sie Pan... Owszem teraz "niby" Era chce stacje przy 11Listopada postawic ale to wszystko jest dobrze 2-3lata za pozno... pewnie powstanie w 2009 bo Era w 2007sie "obudzila" a co robila w latach 2002-2005 ?

#251082  autor: JayCee
 14 lut 2008, 01:47
Szalony, jak nie masz nawiązanej sesji transmisji danych, to też tak "skaczesz"?

#251083  autor: Szalony
 14 lut 2008, 01:55
To E z przerwami to nie jest sesja danych - to tylko znak że dane pakietowe są dostępne - sesja jest jak E jest pelne, tak naprawę w czasie sesji to trochę mniej rzuca mnie po bts ale prędkości w edge sa 4-10kB/s max ... Na N73 zrobiłem ten zrzut a program to MiniGPS Psiloca bardzo dokładnie pokazuje logi telefonu do stacji gsm/umts ...

[ Dodano: 2008-02-14, 14:24 ]
Jakby ktos z Ery nie wiedzial jak ma poprawnie siec wygladac dla klienta koncowego to zrzut Plusa z taj samej lokalizacji :P Obrazek Sygnal z tych trzech bts jest silny i stabilny w budynkach 70-85dBm... Nie to co Ery :?