• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 11 z 11
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

#242542  autor: tesla
 28 gru 2007, 21:23
darnok pisze:A ja lubie wkladac kij w mrowisko...

BTS to wedlug nomenklatury GSMowej jest CELA (sektor). I tego pojecia uzywa wielu producentow sprzetu. Takze na poziomie SS7 rozpatruje sie jako BTS jedną celę.

Obiekt logiczny jakim jest stacja to zaleznie od dostawcy BCF lub BTSM...

No i co wy na to :) ?

o w końcu jakaś wypowiedź na którą chce się odpowiedzieć :-D

Wg mnie BTS to stacja 900/1800.
Cell'a to sektor.
BCF, BTSM to część logiczny BTSa. Można jeszcze wydzielić moduł radiowy (RF), klimatyzacji i zasilania. :)

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#242549  autor: darnok
 28 gru 2007, 21:48
TimeSlot pisze:
darnok pisze:A ja lubie wkladac kij w mrowisko...

BTS to wedlug nomenklatury GSMowej jest CELA (sektor). I tego pojecia uzywa wielu producentow sprzetu. Takze na poziomie SS7 rozpatruje sie jako BTS jedną celę.

Obiekt logiczny jakim jest stacja to zaleznie od dostawcy BCF lub BTSM...

No i co wy na to :) ?

o w końcu jakaś wypowiedź na którą chce się odpowiedzieć :-D

Wg mnie BTS to stacja 900/1800.
Cell'a to sektor.
BCF, BTSM to część logiczny BTSa. Można jeszcze wydzielić moduł radiowy (RF), klimatyzacji i zasilania. :)
e no teraz to juz zakreciles ;p

W typowym BTSie RF to nie modul - raczej moduly. Tylko w takich mikrusach monoblokowych masz czasem wydzielony modul zarzadzajacy i modul radiowy.

Ja nie twierdze ze BTS to nie "stacja". Ja tylko chcialem ciut zamieszac ze nie wszystko zawsze tak samo sie nazywa. Pogadaj ze swoim NMCowcami i zapytaj sie ich - co to w ich MMLu jest BTS - potwierdza ci ze sektor.
Ty operujesz w duzej mierze w warstwie fizycznej. Nie widzialem nigdy OMTa nokiowego. Ale u innych dostawcow jest to czasem ciekawie rozwiazane bo masz np prawe okno warstwa logiczna, a lewe fizyczna. W koncu nie wystarczy wsadzic TRXa do racka. Trzeba go w tej celi jeszcze wykreowac :)

#242555  autor: tesla
 28 gru 2007, 22:31
darnok pisze:W typowym BTSie RF to nie modul - raczej moduly. Tylko w takich mikrusach monoblokowych masz czasem wydzielony modul zarzadzajacy i modul radiowy.
kurna czepiasz się słów i odmiany :-D Zaraz będziemy definiować słowo moduł. Ok to nie moduł tylko część radiowa, lepiej ? :) W mikrusach jak raczyłeś je nazwać to raczej wszystko jest monblockiem i ciężko sie doszukać poszczególnych modułów. Chociaż to pozostaje kwestią konstrukcji jaką przyjął producent. Zresztą masz przykład NB HuaWei. Chyba opisywałem go gdzieś na forum.

#242590  autor: darnok
 29 gru 2007, 01:52
TimeSlot pisze:
darnok pisze:W typowym BTSie RF to nie modul - raczej moduly. Tylko w takich mikrusach monoblokowych masz czasem wydzielony modul zarzadzajacy i modul radiowy.
kurna czepiasz się słów i odmiany :-D Zaraz będziemy definiować słowo moduł. Ok to nie moduł tylko część radiowa, lepiej ? :) W mikrusach jak raczyłeś je nazwać to raczej wszystko jest monblockiem i ciężko sie doszukać poszczególnych modułów. Chociaż to pozostaje kwestią konstrukcji jaką przyjął producent. Zresztą masz przykład NB HuaWei. Chyba opisywałem go gdzieś na forum.
śmiem polimeryzowac ;p
Niektore mikrusy nie sa calosciowymi monoblokami - miewaja wlasnie rozdzial na cos w stylu corecontrolera i czesci basebandowej + blok RF. Takie cos widzialem u conajmniej 2 dostawcow.
A jest tez taki u ktorego "mikrus" jest zbudowany z tych samych modulow co duzy rack, tylko w mniejszej ilosci. Ale swoja droga taka ogromna szafe trudno nazwac "mikrusem" mimo ze tak jest prezentowana.

#242604  autor: tesla
 29 gru 2007, 10:11
i na tym zakończmy omawianie mikrobtsów bo się offtop robi :wink:

#242741  autor: krzykos
 29 gru 2007, 22:52
To ja powiem jeszcze tylko tyle - ze bardzo duzo okreslen które tu padły wiaze sie z tym, ze istnieje cos takiego jak "gwara" instalatorów, techników itd... Potocznie ludzie z branzy monterskiej/ utrzymaniowej mowia ze np. padl mi bts ( padla stacja). Dla goscia ktory siedzi na OMC/NMC jak mu powiesz ze ma Ci polozyc BTS - to sie spyta o jaki sektor Ci chodzi itd...... to samo z BCF-a, ech... temat rzeka - wazne ze jak ktos w tym siedzi to sie zawsze dogada:)

#243693  autor: Jedrker
 03 sty 2008, 19:51
czy ktoś z was się orientuje czy w częstochowie są już uruchomione jakieś stacje nadawcze Play ?

#248345  autor: BTS_lodz
 29 sty 2008, 17:35
Dideq pisze:Ale chyba spoczęli na laurach. W Łodzi wyrosło ich dużo a we wrześniu nie złożyli żadnego wniosku. Obym się mylił. :/
Dideq, spokojnie. Od sierpnia zmieniły się przepisy i operatorzy nie muszą już uzyskiwać zgód, tym samym nie będzie ich w BIPie. Tak więc dla nas - szperaczy BTS i NodeB wyschło źródełko cennej informacji... Zostają obserwacje i NetMonitor ;)

#248358  autor: Mixiorek
 29 sty 2008, 18:49
BTS_lodz pisze:Zostają obserwacje i NetMonitor ;)
I jeszcze http://42.pl/u/uL6

#248412  autor: tesla
 29 sty 2008, 22:09
BTS_lodz pisze:Od sierpnia zmieniły się przepisy i operatorzy nie muszą już uzyskiwać zgód
możesz podać źródło tej informacji?
Zostają obserwacje i NetMonitor
no i co jakiś czas ktoś publikuje listę wszystkich BTSów w Polsce.

#248437  autor: BTS_lodz
 29 sty 2008, 23:46
TimeSlot pisze:
BTS_lodz pisze:Od sierpnia zmieniły się przepisy i operatorzy nie muszą już uzyskiwać zgód
możesz podać źródło tej informacji?
Konkretnych paragrafów Ci nie podam, ale zainteresowało mnie, że na łódzkim BIPie od sierpnia pojawiały się wyłącznie decyzje o UMORZENIU postępowań w sprawie wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na budowy BTSów.
Zadzwoniłem więc do wydziału ochrony środowiska urzędu miasta i dowiedziałem się, że zmieniły się przepisy i teraz operator nie musi już uzyskiwać takich decyzji, w związku z czym sprawy które były otwarte do sierpnia są umarzane, natomiast nowe nie są przyjmowane.

#248438  autor: Pawrzes
 29 sty 2008, 23:50
Dokładnie. I w ten po umorzeniu sposób widzę 2 stacje Ery w budowie a wnioski były składane ponad 2 lata temu i utknęły...

Pozdrawiam
  • Strona 11 z 11
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9