• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #190251  autor: bigman
 07 cze 2007, 16:39
Witam
zakupilem jakis miesiac temu w Orange abo "Orange Free" z modemem XU870. Niestety okazuje sie, ze mimo iz mieszkam w samej Warszawie (gdzie zasieg wg. mapy jest), mam problemy z uchwyceniem stabilnego linku UMTS. Z obserwacji wskaznika zasiegu zauwazylem ze lacze sie do ok. 3 baz. Problem polega na tym ze modem dosc czesto przelacza sie pomiedzy tymi bazami, co skutkuje albo spadkiem transmisji (z HSDPA do UMTS) albo zanikiem linku (tylko wysylam a nic nie odbieram, dopoki sie modem znow nie przelaczy).

Stad moje pytanie - czy mozliwe jest zablokowanie modemu tak by chwycil tylko najmocniejszy sygnal z jednej baz i sie nie przelaczal?

Bardzo prosze o pomoc, gdyz obecnie zmuszony jestem korzystac z EDGE, co przy abonamencie za 120 zl to po prostu porazka..

Pozdrawiam
bigman.
 #190305  autor: prezeswk
 07 cze 2007, 20:09
bigman pisze:Witam
zakupilem jakis miesiac temu w Orange abo "Orange Free" z modemem XU870. Niestety okazuje sie, ze mimo iz mieszkam w samej Warszawie (gdzie zasieg wg. mapy jest), mam problemy z uchwyceniem stabilnego linku UMTS. Z obserwacji wskaznika zasiegu zauwazylem ze lacze sie do ok. 3 baz. Problem polega na tym ze modem dosc czesto przelacza sie pomiedzy tymi bazami, co skutkuje albo spadkiem transmisji (z HSDPA do UMTS) albo zanikiem linku (tylko wysylam a nic nie odbieram, dopoki sie modem znow nie przelaczy).

Stad moje pytanie - czy mozliwe jest zablokowanie modemu tak by chwycil tylko najmocniejszy sygnal z jednej baz i sie nie przelaczal?

Bardzo prosze o pomoc, gdyz obecnie zmuszony jestem korzystac z EDGE, co przy abonamencie za 120 zl to po prostu porazka..

Pozdrawiam
bigman.
Wrzuc pytanie na bez Kabli
Z tego co wiem, mozna wymusic programowo (nie wiem, czy w tym konkretnym modemie), ale najprosciej chyba montujac zewnetrzna antene na intersujacy nas NodeB - chodzi o wzmocnienie sygnalu z danego kierunku na tyle mocno, zeby telefon nie kombinowal z innymi NodeB. Przy czym uwaga, w 3G w zaleznosci od obciazenia danego NodeB jest zasieg tego wezła.

#190313  autor: bigman
 07 cze 2007, 20:21
Dzieki za odpowiedz. Poczytam najpierw to forum zanim zadam pytanie.