MaciejM pisze: ↑27 lip 2025, 16:42
Czy ktoś jeszcze doświadcza podobnych problemów? Czy to kwestia ustawień sieciowych Orange, preferencji pasm, czy może coś bardziej złożonego ?
Całe podkarpacie i małopolska też tak się dzieje, szczególnie w T-Mobile. Często telefon uparcie trzyma L800 lub L900 nawet pod BTSem. Pomaga czasem włączenie i wyłączenie trybu samolotowego na jakieś 10 sekund i wyłączenie. Dzieje się to szczególnie na stacjach z 5G (zarówno DSS jak i Cband), pamiętajmy jednak że w 5G NSA upload nie leci po 5G, a po LTE więc niższe pasmo = niższy upload. A czasem lepiej mieć 50mb/s download i 50mb/s upload niż 1gb/s downolad i 5mb/s upload. Jak będzie 15MHz na L800 w TM to pół biedy z trzymaniem L800 bo prędkości będą podobne do L1800, gorsze jest trzymanie L900 z 5MHz pasma. T-Mobile jakoś mi się wydaje że jeszcze częściej trzyma tego L800 i L900 niż Orange, chociaż Orange również często to robi. Play natomiast do L800 zrzuca dopiero przy bardzo słabym zasięgu. Zauważyłem też, że na stacjach NetWorks z 5G DSS bardzo rzadko wchodzi L2100, co jest pewnie celowym działaniem, bo z L2100 DSS nie będzie wstanie się doagregować.
Z innej beczki to zauważyłem, że czasem, zwykle w godzinach 18-22 (ale zdarza się i w innych) stacje ze starym osprzętem (MIMO2x2 - anteny PowerWave, Kathrein, Huawei ADU) wyłączają agregacje na L800. Dzieje się to na raz na każdym telefonie, zarówno w TM jak i w O. Działa jedynie agregacja między 1800 i 2100 (i 2600 jeśli jest, L900 zwykle na takich stacjach nie ma), ale już na 800 jest zwykłe LTE bez +. Na stacjach z nowszym sprzętem (MIMO4x4 - anteny Huawei ATR/ASI/AQU, Commscope) tego nie zauważyłem. Czy to wyłączanie agregacji na L800 jest celowym, automatycznym działaniem sieci podczas dużego obciążenia stacji? Stary osprzęt się pewnie szybciej zapycha niż ten nowy dlatego na nim to głównie obserwuje.