• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 288 z 288
  • 1
  • 284
  • 285
  • 286
  • 287
  • 288
 #1194422  autor: user14
 22 lip 2025, 20:37
Athantor pisze:
22 lip 2025, 12:37
I jeszcze takie spostrzeżenie po wyłączeniu 3G w powiecie białostockim: zauważalnie wiele stacji zaczęło sygnalizować obsługę 5G, jednakże praktycznie żadna do niego nie wpuszcza. Można odnieść — mam nadzieję, że mylne — wrażenie, że Play poszedł po jeszcze mniejszej linii najmniejszego oporu byle tylko móc wyświetlać znaczek 5G i załączył jedynie sygnalizację 5G bez jego rzeczywistego uruchomienia.
Jeśli to faktycznie zorganizowana akcja przed masowym uruchomieniem 5G w całym, największym w Polsce powiecie, to przepraszam i chylę czoła, ale póki co, jest tylko niesmak. :roll:
Na podkarpaciu od dawna sygnalizacja 5G jest na każdej stacji, za wyjątkiem stacji znajdujących się przy granicy słowackiej i ukraińskiej. Tak to 5G świeci wszędzie, bez względu na to co to za stacja. Sygnalizacja jest nawet na starych stacjach z antenami Kathrein. Chwyt marketingowy, aby być "lepszym" niż NetWorks, który ma znacznie większy zasięg zarówno C-Banda jak i DSS. Co do DSS to też jak to od dawna wiadome jest to chwyt marketingowy i stacje z MIMO4x4 bez jakiegokolwiek 5G są szybsze niż stacje MIMO2x2 z 5G DSS. Ale z MIMO4x4 też jest kiepsko w Playu.

PiRyba pisze:
22 lip 2025, 17:27
DCS nie jest archaiczny, Play nastawiał tyle nadajników, iż siatka sieci jest pod pasmo 1800? U nich 700, 800, 900 to ogryzki, doświetlają, ale nie zapewnią jakości sieci... stąd DSS.
Orange ukocha Cię 5G700@10, LTE800@10 (perspektywa zmiany na LTE/5G lub tylko 5G), GSM 900@6,8 i gdy tutaj masz mocne 1800/2100, dodasz agregację... masz wydajną sieć.
Nawet gołe niskie pasma - pomijam wykonalność techniczną możliwości agregacji 5g700/lte800 - daje Ci lepsze wrażenie o sieci.

Play nie ogarnia i to się mści... miasteczko 35 tys. mieszkańców i 14 nadajników w promieniu 6 km (11 aktywne). A sieć LIPA! Nw! to ogarnia 4-5.. W Play masz jakieś "200 m do słupa" coś sensownego, wieczny LTE1800 /800 z doskoku z agregacją czegokolwiek. Kiedy wypadniesz z c-Band, zaczyna to męczyć.. O fake 5G, byle tylko był znaczek na telefonie nie wspomnę.
Nadajników nastawiał, lecz często ich nadajniki stoją w bezsensownych miejscach (takich, że sygnał daleko nie poleci). NetWorks mając lepiej umiejscowione stacje - zwykle na górkach, wysokich budynkach, itd. jest nie raz jednym nadajnikiem w stanie bez problemu obsłużyć obszar, który Playowi jest ciężko obsłużyć trzema. W dobrych lokalizacjach są jedynie stare stacje Playa, stawiane na początku ich istnienia oraz dowieszki do NetWorks czy niektóre do Plusa.

NetWorks obecnie leci gruntowną modernizacje sieci, nacisk widać szczególnie na Podkarpaciu i w Małopolsce, ale nie tylko. Jak im dobrze pójdzie to do końca roku będzie MIMO4x4 na każdej stacji, bez względu czy to duże miasto czy mała wieś. I tu jest przewaga NetWorks nad Playem, który nastawiał masę stacji z MIMO2x2 z bezprzyszłościowymi antenami Huawei ADU, o których gdzieś słyszałem plotę że sprzedaje je im NetWorks z demontażu ze swoich zmodernizowanych stacji. Huawei ATR/AQU/ASI z MIMO4x4 Play montuje jedynie w miastach (choć i tak nie wszędzie), modernizacje starych stacji z antenami Kathrein są wykonywane niezwykle rzadko. Play też na wioskach nie stawia w ogóle C-Banda, a w N! jest coraz więcej wiosek w zasięgu.

Kolejną rzeczą, którą zauważyłem to, że z Internetu w N! da się korzystać nawet przy poziomie sygnału -130dBI, może nie są to kosmiczne prędkości, ale wystarczające by skorzystać z Messengera (nawet z rozmową głosową), posłuchać radia internetowego czy wczytać jakąś stronę, a w Playu przy takim poziomie sygnału Internet leży.

discord: qklon
 #1194428  autor: rogmaniek
 22 lip 2025, 22:06
user14 pisze:
22 lip 2025, 20:37

Nadajników nastawiał, lecz często ich nadajniki stoją w bezsensownych miejscach (takich, że sygnał daleko nie poleci). NetWorks mając lepiej umiejscowione stacje - zwykle na górkach, wysokich budynkach, itd. jest nie raz jednym nadajnikiem w stanie bez problemu obsłużyć obszar, który Playowi jest ciężko obsłużyć trzema. W dobrych lokalizacjach są jedynie stare stacje Playa, stawiane na początku ich istnienia oraz dowieszki do NetWorks czy niektóre do Plusa.

Nie wiem, jak tam w Waszych rejonach/okolicach, ale na szczęście w Wielkopolsce P4 buduje stacje w rozsądnych i potrzebnych miejscach. Do tego z wielu tych lokalizacji korzysta różowa T-Mogiła, rzadziej Orange (oczywiście w ramach N!). Od jakiegoś czasu, z wielu obiektów (powiedzmy, że jeszcze P4 ) i z wiadomych przyczyn, zaczął korzystać nawet Polkomtel.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!
 #1194436  autor: Pawrzes
 23 lip 2025, 04:36
user14 pisze:nie mieszają w eNB, cidach, itd.

Jak to nie, tysiące razy musieliśmy aktualizować dane, w 3 strefie zmieniają wszystkim CIDy GSM i nie tylko. Jak w Pułtusku i okolicach testowali Ericsson to pozmieniali wszystko, jak wrócił w ubiegłym roku Huawei to znowu pozmieniali.
user14 pisze:Tak to 5G świeci wszędzie, bez względu na to co to za stacja. Sygnalizacja jest nawet na starych stacjach z antenami Kathrein. Chwyt marketingowy, aby być "lepszym" niż NetWorks

A jak by nie było sygnalizacji to, że Play zacofany technicznie bo nie działa sharing NR... Na mapie zasięgu operatora takie stacje nie są oznaczone jako 5G.
Jak NetWorks powyłączał DSS w największych miastach i została tylko sygnalizacja 5G choć klientom odebrano usługę to jak to nazwiesz?
user14 pisze:Nadajników nastawiał, lecz często ich nadajniki stoją w bezsensownych miejscach (takich, że sygnał daleko nie poleci). NetWorks mając lepiej umiejscowione stacje - zwykle na górkach, wysokich budynkach, itd.

Konkretnie których? A Play to niby nie ma? Klienci w dolinach są innego zdania, że ktoś inwestuje tam gdzie innym się nie opłacało i mieli szczątkowy zasięg lub brak z lokalizacji na górach. Inni z kolei tu pisali, że ma za wysokie wieże i budynki i jakieś gigantyczne moce bo sięga strasznie daleko... :roll:
user14 pisze: z bezprzyszłościowymi antenami Huawei ADU, o których gdzieś słyszałem plotę że sprzedaje je im NetWorks z demontażu ze swoich zmodernizowanych stacji. Huawei ATR/AQU/ASI z MIMO4x4 Play montuje jedynie w miastach

Że co? Tu masz przykłady z najnowszymi modelami modułów radowych:
https://si2pem.gov.pl/media/reports/Spr ... Nowiny.pdf
https://si2pem.gov.pl/media/reports/spr ... ie_28_.pdf

no i wstydziłbyś powtarzać takie ploty wyssane z palca... Zresztą w nowszych projektach ich nie ma, stacje bez U900 i L2600 na start mają po jednej AQU na sektor.
Mam zamieścić setki przykładów, że nie masz racji? A dodatkowo jest wiele relacji innych użytkowników w tym wątku...
Są też stosowane najnowsze rozwiązania jak np. Software Defined Antenna https://si2pem.gov.pl/media/reports/Spr ... 2_2025.pdf

Pozdrawiam
 #1194441  autor: Moonoon
 23 lip 2025, 10:57
@ Pawrzes

Dzięki za merytoryczną ripostę i ciekawe informacje :D

-----------------------------------------

Stacja z L700 i L800 szybsze :lol:

Rozmowy VoLte lecą na aktywnym band, nie ma zrzutu do L800

Obrazek

Obrazek

2Gb w 5G co raz bliżej... :D
https://www.speedtest.net/result/a/10275062249
 #1194446  autor: rogmaniek
 23 lip 2025, 11:44
Również @ Pawrzes dziękuję za wszystkie cenne informacje.

Właśnie, nawet zapomniałem, że przecież niektórzy tu twierdzili, że P4 ma za wysokie lokalizacje i za mocno "sieje" zasięg. A ktoś napisał, nie przypomnę sobie teraz nicku, że dzięki tym "za wysokim lokalizacjom", nawigacja z karty Play pomogła Mu wyjechać z lasu, bo karta różowej T-Mogiły "nie dała rady". Ot takie wszędzie wspaniałe pokrycie zasięgiem ma N!

Oczywiście nadal w Wielkopolsce są miejsca, gdzie N! ma lepszy zasięg. Działa to też w odwrotną stronę - są miejsca, gdzie P4 miał lub ma lepszy zasięg. I żeby tak nie było ;-) (oraz pewnie tak jest taniej i szybciej, niż budować wieżę od podstaw), to różowa T-Mogiła wchodzi i wchodziła na obiekty P4...

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!
 #1194450  autor: carlos84
 23 lip 2025, 12:51
Co do "złych" lokalizacji stacji Play (choć Pawrzes już to wyjaśnił i ja również dziękuję). Przykłady z mojej okolicy:
Stacja Konary Kolonie, miejscowość
częściowo położona w obniżeniu terenu, fioletowi najlepiej ja pokrywają zasięgiem, N dobrze pokrywa tylko górna część tej miejscowości że stacji w Górkach Pechowskich.
Niedzwice (SND 4442) sytuacja niemal identyczna.
nie działa jeszcze stacja w Krowiej Górze ( SND 4418), która doswietlila by Loniow, który też jest w obniżeniu terenu, ale to problem już natury energetycznej.
Suliszow gm Loniow (SND 4430) być może podobny problem, nawet nie wiem czy wieża już stoi. Podobnie Różki gm Obrazów SND 4470. stacje w Ossolinie i Borku Klimontowskim jeszcze bez wniosków o budowę. Fioletowi chcą ładnie zagęścić siatkę w mojej okolicy, ale beton urzędniczy i niedomaganie zakłady en. Nie ułatwia sprawy. Ciekaw jestem stacji w Sandomierzu ( SND 308) najprawdopodobniej ta stacja nie powstanie przez właśnie taki beton.
 #1194459  autor: kowcio
 23 lip 2025, 14:46
Panie Rogmaniek, trzymajmy fachowy poziom tego działu. Alergię mam na te kocopołowate nazwy, typu T-mogiła. Co to ma być? Nazywajmy co się da, profesjonalnie. Cały ten portal umiera, to ostatni dział, który dalej trzyma mocny poziom. Można czegoś nie lubić, napisać to raz, ale nie w kółko to samo. Ile można? Też nie przepadam za tą siecią i ich podejściem, rozwiązaniami, ale nigdzie takiego slangu nie używam, w niczym to nie pomaga, zwłaszcza że co Pański post to przewidzieć idzie, jakie słówko będzie w nim użyte.

Wracając do tematu, to rozwiązanie Play z 700 MHz było do przewidzenia, obserwując w mojej okolicy pilne wymiany RRU i szybkie wyłączanie 3G. Teraz już jestem w zasięgu 700. Natomiast nie wiem, czy ten DSS będzie tu najlepszym rozwiązaniem.
Już wcześniej też pisałem, że pokrycie szlaków kolejowych od Poznania na północ mają znacznie lepsze, niż konkurencja. Ostatni będą pierwszymi, może się spełnić.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2025, 18:09 przez kowcio, łącznie zmieniany 1 raz.
 #1194471  autor: Moonoon
 23 lip 2025, 16:52
Gać :arrow: OLA3055 wieża jeszcze własna.

Nowa stacja jeszcze bez pozwolenia UKE.
Pomiar :arrow: PEM

Nowości via Geoportal na 90 % stoją już wieże:
Dębina/Chwałowice OLA3073
Wolany KLO3185

2Gb w 5G co raz bliżej... :D
https://www.speedtest.net/result/a/10275062249
 #1194475  autor: kowcio
 23 lip 2025, 18:09
Mixiorek pisze:
23 lip 2025, 17:37
kowcio pisze:
23 lip 2025, 14:46
Teraz już jestem w zasięgu 700. Natomiast nie wiem, czy ten DDS będzie tu najlepszym rozwiązaniem.
Chyba DSS czyli fake 5G?
Tak, wyjątkowo z komórki pisałem, stąd literówka, poprawiam.
  • Strona 288 z 288
  • 1
  • 284
  • 285
  • 286
  • 287
  • 288
  • 1
  • 284
  • 285
  • 286
  • 287