Użytkownik
Ranga
VIP
Sieć
Każda
Szersze pasmo na LTE to także "większy zasięg". Jak masz więcej pasma to masz większą swobodę konfiguracji sieci by unikać międzykomórkowych zakłóceń. Szczególnie w górach ważna rzecz ale nie tylko.
Orange twierdzi, że docelowo w LTE zostanie tylko 900 MHz (+ GSM, który ma swoje pasmo). Reszta ma być przerobiona stopniowo na 5G i to w sumie chyba ma największy sens.
Ta decyzja może być ultra przyszłościowa. Za kilka lat po całkowitym wyłączeniu 2G/3G i po harmonizacji pasma 900 MHz, N! może mieć perfekcyjne wykorzystanie każdego kHz pasma i bezkonkurencyjne zasoby zasięgowe. Operatorzy szachują się wzajemnie, ich zasoby są porównywalne, dlatego można liczyć to jako wspólna pula do wzajemnego, funkcyjnego podziału wedle aktualnych potrzeb obu podmiotów.mungo pisze: ↑24 cze 2025, 22:45Dlatego właśnie decyzja T-Mobile o wzięciu pasma 800 jest trochę krótkowzroczna: krótkoterminowo pozwoli na szybsze zwiększenie pasma w LTE, ale przy rozwoju 5G przysporzy problemów. Może zrobią deal z Orange. Orange weźmie dodatkowe 5MHz w 700 od T-Mobile i da w zamian 5MHz w 800. Orange zrobi 5G 15MHz na 700, a T-Mo 15MHz 5G na 800. Orange i T-Mo zostawią po 5MHz na 800 dla LTE.
Właśnie cały ambaras w tym, że paradoksalnie łatwiej jest pisać o sytuacji za parę lat niż o tym co stanie się w przyszłym roku. Nie bardzo widzę, żeby mogli to zrobić już teraz, bo po prostu nie zbudowali jeszcze sieci pod 700 MHz. Nie wiem też jak byłoby z jakością rozmów przy braku osobnej nośnej dla voice.
5G na 800 MHz i tak się kiedyś pojawi, bo takie jest przyszłe przeznaczenie tego pasma zgodne z cyklem technologicznym. Pewną anomalią jest to ile N! ma pasma w 800-tce. Przecina je jedynie mały ogryzek Playa. Ale ja na to patrzę bardziej jak na szansę niż jakieś groźne odstępstwo od normy.dominikm27 pisze: ↑02 lip 2025, 14:13Ale to niby 5G na 800 MHz dla TM? To chyba byłby unikat w Europie. Tak jak pisałem, moim zdaniem TM dał ciała na aukcji z 700 MHz co zresztą potwierdza brak informacji od nich na temat uruchomienia tego pasma w 5G. Normalnie byliby pierwsi ze startem tak jak było z pasmem C.