Bielsko-Biała bez 3G w Play - zauważyłem wczoraj wieczorem. Przez moment telefon zalogował się do L900, natomiast w trybie bez LTE loguje się do 2G 1800 - a gdy to jest zbyt słabe, to do 2G 900 Orange.
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Dziwne to wszystko. Bielsko Biała w harmonogramie wyłączeń czerwiec i to zrealizowano, a Poznań i okolice niby do końca maja , a dalej obsuwa o miesiąc jak na razie
Dobry humor podstawą dnia.
Początkowo myślałem, że obsuwa może mieć to związek z obszarami, gdzie działa jeszcze 3G w Orange i czekają na wyłączenie przez pomarańczowych, ale Bielsko-Biała obaliła mi tą hipotezę.
Na razie zauważyłem, że w Poznaniu, od jakiegoś tygodnia telefon w trybie "Auto 3G/2G", gdy wpadnie w miejsce, gdzie nie ma zasięgu UMTS (np. ul. Lechicka między al. Praw Kobiet a Umultowską) i wskoczy do 2G, to na części BTS-ów nie kwapi się do powrotu na 3G bez ręcznego wymuszenia (np. Warszawska 71-73, czy Jana Pawła II 14), ale są też takie, gdzie 3G wskakuje (np. os. Śmiałego 1).
W trybie "Tylko WCDMA" wpada w RK Orange, ale wraca do macierzystej sieci, jeśli to tylko możliwe.
Przynajmniej tak obserwuję to na Xperii X Compact i karcie Fakt Mobile.
Na razie zauważyłem, że w Poznaniu, od jakiegoś tygodnia telefon w trybie "Auto 3G/2G", gdy wpadnie w miejsce, gdzie nie ma zasięgu UMTS (np. ul. Lechicka między al. Praw Kobiet a Umultowską) i wskoczy do 2G, to na części BTS-ów nie kwapi się do powrotu na 3G bez ręcznego wymuszenia (np. Warszawska 71-73, czy Jana Pawła II 14), ale są też takie, gdzie 3G wskakuje (np. os. Śmiałego 1).
W trybie "Tylko WCDMA" wpada w RK Orange, ale wraca do macierzystej sieci, jeśli to tylko możliwe.
Przynajmniej tak obserwuję to na Xperii X Compact i karcie Fakt Mobile.
Ja mam tak ze stacji Limanowskiego 13, że jak sygnał spadnie powyżej -51/-55 dBm to wskakuje na 2G. Telefon z kartą Fakt. Drugi z Play na kartę 3.0 tego nie ma.
Dobry humor podstawą dnia.