Czyli do wymuszania pasm z nowszych redmi zostaje, redmi 13 C 5G lub starszy redmi note 10 5G.marcin19883 pisze: ↑22 maja 2025, 15:36Jak pisałem wcześniej, nie ma zaawansowanych opcji. Nic tam nie ma. Nic nie zrobisz. Również pamiętam czasy Redmi 6, które gdzieś tam mam i dało się zrobić wszystko.
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Witam, czy ktoś się orientuje czy możliwość wymuszania pasm w telefonach OnePlus, Realme?
Rozmawiałem dziś z chatem gpt nt. priorytetów pasm w iOS. Zauważyłem że ostatnio TMPL wymusza mi często pasmo L1800 które wewnątrz bloku ma słaby sygnał a więc bateria leci szybciej. Korzystam z WiFi Calling więc w teorii mogłoby sobie zrzucić na L800/900 ale pewnie jest za blisko. Chat zasugerował aby przełączyć telefon na samo LTE ponieważ w ustawieniach operatora które są co jakiś czas zdalnie instalowane, operator ma możliwość definiowania które pasma w jakim trybie będą priorytetowe. I cyk, po przełączeniu telefon trzyma się pasma L800. Ma ktoś jakąś wiedzę co takie ustawienia operatora jeszcze mogą przechowywać? Oprócz nazwy sieci, ustawień VoLTE czy tego jaka ikonka ma być na ekranie (4G/LTE)
dav4dav4: na iPhonie sytuacja jest jasna na nadajnikach NetWorks: chcesz zadzwonić - będzie trzymał na L800, napoczniesz transmisję danych - przerzuci się na L1800, L2100 lub L2600 (z agregacją pasm), a liczba kresek zmniejszy się o połowę, ale internet będzie szybki. Gdy nie będzie potrzeby - sygnał się polepszy, ale będziesz na L800 w trybie gotowości dla oszczędności energii.

@KC-KARLOS czyli LTE900Mhz jest odpowiednikiem LTE800Mhz dla obszarów gdzie nie może zostać nadawane? A jak są obszary gdzie są te dwie częstotliwości to którą wybierze?
Window: w ostatnim czasie w N intensywnie pracowali, aby na całej ścianie wschodniej normalnie działało L900, gdzie nie może działać L800. Pamiętajmy, że L900 ma być uzupełnieniem L800 - a w sytuacji, gdy pozbędziemy się 3G na rzecz LTE, to 900 posłuży na voice, a L800 przyda się dla współgrania z n28 (5G 700) jako kotwica, tym bardziej, że L800 dostanie ekstra 5 MHz szerokości (będzie już 15 MHz tego pasma - ten fakt wpłynie na komfort korzystania z internetu, nawet w zwykłym LTE).

W moim przypadku po zakończeniu sesji w LTE T-Mobile to w komunikacie sieciowym RRC Connection Release: other telefon dostaje taką listę priorytetów pasm w trybie idle:

Oficjalnie nie ma takiej możliwości. Ostatnie lata pokazały, że użytkownicy mają świadomość możliwości wyboru pasma i jakoś skutecznie producenci nie dają takich narzędzi w otwarty sposób.