@Athantor - dzięki za info! Byłem tam 29 maja i jeszcze nic wówczas się nie działo. Co to pokrycia Jaryłowki - N! daje tam radę (jest nawet 5GDSS), ale ich stacja w Bobrownikach jest mocno rozbudowana. Plus zapewnia tam L900, ale to wynika ze pasm w Bobrownikach. Jak będzie z Play (zwłaszcza przy planowanych pasmach?) - zobaczymy. Zastanawiające są plany Plusa na budowę nowej stacji na przejściu granicznym (nie tylko w Bobrownikach ale też Kuźnicy oraz Połowcach, razem z Play), co by wskazywało na wyłączenie obecnej…Jeżeli na to się zdecydują to będzie to realne pogorszenie zasięgu.
Wracając do tej stacji - nie widzę żadnych szans na pokrycie z niej Kruszynian, zwłaszcza na planowanych pasmach - skoro praktycznie nie ma to miejsca z Nietupy to z Bobrownik tym bardziej :-/.
Dziś byłem na północ od Szudziałowa, także w stronę granicy - Play tam właściwe nie istnieje (Horczaki to wręcz stacja widmo- niby jest ale złapać z niej zasięg to faktycznie trzeba mieć farta). Swoją drogą, patrząc na realne pokrycie u wszystkich opków nie dziwię się, że mając obecne lokalizacje Plus dowiesil się w Ostrowie Północnym i dodatkowo chce to zrobić w Jeziorku - moim zdaniem to strzał w 10.
Wspomniałeś też o Tarczy Wschód - skąd wniosek, że to inwestycja w jej ramach

. Zastanawia mnie jakich opków/inwestycji będzie to też dotyczyć - gdyby patrzeć na pozwolenia w miejscach blisko granicy to postawiłbym na Orange (Nowe Masiewo, Starzyna - maszty Plusa) i Sowlany/teren za Hajnówką, Play (przejścia graniczne choć przy samej granicy ich brak) oraz Plusa (przejścia graniczne i najlepsze pokrycie wzdłuż wschodniej granicy na podlaskim odcinku).